PID ,SSR, Oransal Kontrol ?

aLiqueL

Üye
Katılım
2 Şub 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
35
Herkese Merhaba.
Forumlarda çok soru soran biri değilim. Genelde benzer sorunları yaşayanlara üretilen çözümler ve google yeterli oluyordu fakat bazı konularda emin olamadım.. yardımlarınızı bekliyorum..teşekkürler.

Bir kaç alet (kuluçka M. , Kurutma Fırını , vb. ) tasarım düşüncem var ve bu aletlerde PİD cihazı ve SSR (oransal kontrollü) gerekecek..
Fakat ben basit bir fırın mantığında ayarlanan ısıya ulaşınca ON/OFF yapan bir Röle /Termostat yerine Forumda bir çok kişinin sorduğu gibi ORANSAL kontrol istiyorum... Şöyle konularda bi dolandım tamam dedim SSR röle iş görür fakat röleler kafamı karıştırdı... Benim istediğim set edilen sıcaklık değerinde ufak farklar sabitlenmesi fakat bunu dediğim gibi rezistansı sürekli on/off yaparak değilde Dimmer/Potansiyometre gibi volt/amper vs düşürüp yükselterek yapmak.... Çözüm SSR veya Regülatör ...regülatör yapacağım sistem için aşırı gereksiz ve pahalı... SSR de ise muallakta kaldım ...

SSR Çeşitleri nelerdir ?
On/OFF , Oransal ? oluğunu nerden anlarız ?
Üzerindeki giriş değerleri ne anlama gelir ?
Bazılarında VOLT Bazılarında OHM, Bazılarında ise AMPER değeri var ..farkı nedir ? Oransal olan hangisidir ?
Örneğin aşağıdaki SSR'lerin birbirinden farkı nedir ? artısı eksisi ?
Teşekkürler şimdiden...

 
Arkadaşlar konu hakkında bilgisi olan yokmu?
Aslında asıl öğrenmek istediğim son sorduğum 3 ssr arasındaki farkı detaylı öğrenebilirsem yeterli..
Ohm değerli ve MA değerli olanlar oransal kontrol yapabilenler sanırım doğrumun?
 
ssr ler solid state relay demektir. yani ac yükleri içerisinde triac ile on off yapmaya yarar. röle gibi düşünebilirsin. içerisinde zero cross algılama yapan bir opto triac ile sebeke frekansının 0 geçişlerinde algılama yapıp girişe sen tetik verdiğinde bu sıfır geçişini bekleyip triac ı ateşler. bunun sebebi peak değerlerinde tetikleme denk geldiğinde çekilecek ani inrush akımlarını engellemek ve soft start yapmaktır. bunu bir rölede yapman mümkün değil. ayrıca bu ssr ler içerisinde indüktif yüklerin sürülmesinde sorun teşkil etmemesi için snubber elemanları vardır.
şimdi asıl konuya gelecek olursak demek istediğini net bir şekilde anladım. rezistansının arabanın cruise control gibi ufak ayarlarla gazlamasını isitiyorsun. bunun yolları şöyle.
1. yol. triac ile zero cross algılama devresini ayrıca yapıp 0 geçişlerini mcu ya bildirerek 50hz şebeke frekansına göre 1/50 den 20ms bir peryot zamanı çıkıyor. burdan tek bir alternansın 10ms olduğu çıkıyor. yani 0 geçişinden hemen sonra triac ı ateşlersen full power (%100) , 5ms sonra ateşlersen %50 power , 10ms sonra tetiklersen %0 power aktarmış oluyorsun. burdaki püf nokta zero cross u kendin algılaman. şebeke frekansına senkron olmadan 0 ları bilemezsin. ssr içerisnde zero cross algılanır fakat bunu soft start için kullanır. sonuçta senin sadece on off yapamana izin verir. buradaki anlatmak istediğim yöntem aslında mcu kontrollü bir dimmer dır.
2.yol: eğer pwm tekniğine hakim isen ac ile zero cross ile uğraşmadan şebeke voltajını , rezisansın çekeceği akımıda hesap ederek bir köprü diyotu ile doğrultabilirsin. dc elde ettikten sonra yüksek güçlü ve voltajlı mosfetler ile pwm tekniği ile rezistansı sürebilirsin. bu teknik zorluğuda aslında yukarıdaki ile aynı sayılır.

3.yol: pid bilgisinden gelen değerler ile klasik on off pid kontrolü. buda aslında pwm tekniğinin yavaşlatılmış hali gibidir. mesela pid den gelen değerlere göre 3sn off 5sn on veya tam tersi gibi düşünebilirsin. burada dikkat etmen gereken on off süreleri toplamda hep bir sayıyı vericek. yani full peryot 10sn gibi düşünürsen 1sn on 9sn off ta yapabilirsin. 5sn on 5sn off ta yapabilirsin. pwm de yine aynı mantık bunu frekansına göre 10khz için örneğin. saniyede 10.000 defa yapmasıdır.

bu maddeler içinde 1. yolu öneririm. ben genelde sıcaklık kontollerini bu şekilde yapıyorum. ama en yaygın olanı ise on off pid dir. piyasada ve ucuzdur. ssr on off pid için uygundur.


yukarıda resimdeki ssr ler 1. resimdeki 3v ile 32vdc arası tetiklenen çıkışı 40 amper olan ssr dir.
2. resimdeki çıkışı yine 40 amper olan fakat potansiyometre ile yapılan (dimmer gibi ) tipidir.
3. resimdeki 4-20ma girişli çıkışı 25A olan tiptir.

On off pid için hepsi olur fakat 1. resimdeki en uygunudur. bunların içerisindeki triac ise BTA40 tır.

piayasada hazır pid ısı kontrol kutuları var. ssr de yanında geliyor. onları kullanabilirsin. ama hepsi on off pid tipinde. %0 ile %100 arası güç aktarımı için hazır ürün varmı bilmiyorum ama yukarıdaki 1. ve 2. maddeler bunun için
 


Hocam cevaplar için çok teşekkür ederim...
Elektrik-Elektronik-Mekatronik vs Mühendisi değilim fakat çocukluktan beri ilgili oldugumdan pratikte hernekadar iyi olsamda teoride (işin matematiğinde) eksiklerimçok...
demek istediğim açıklamalarının bir çoğunu anlasamda eksik kaldığım anlayamadığım kısımda çok.. Zaten okadar teknik bilgilere ihtiyaç duyacak bir sistem hazırlamıyorum.. fakat bilgileriçin teşekkür ederim...

Araştırdıklarım ve sizin anlattıklarınza ( özellikle ssr ve pid açıklamarı) bakarsak şuan için yapacağım sistemde ORANSAL kontrol sağlayamacağım zira gereksiz maliyetli LİNEER SSR fiyatları yahut POWER REGÜLATÖR fiyatları PİD CİHAZIndan fazla... Ve yapacağım sistem tamamiyle basit bir fırın ...(20-100 C ) çalışacak...

Amacım Bir PİD CİHAZI + TİMER + ORANSAL SSR ile şöyle enerjiyi verimli kullanan ON/OFF yapmadan rezistansa zarar vermeden , gereksiz elektrikik tüketimi yapmadan LİNEER bir şekilde kontroldü..

Fakat dediğim gibi madem okadar sistem hazırladıktan sonra pid+ ssr kurduktan sonra hala on/off yapacak o sistem ohalde gereksiz yüksek bi fiyatlı bi PİD Cİhazı Enda vs almak yerine İnternette bolca bulunan W1209 gibi basit bir termostatlada işimi görebilirim on/off ile.. Doğrumudur ?
Yani aslında olay basitt.. fakat videodaki SSR TRde göremedim... bir sitede gördüm orda normalssr fiyatının yaklaşık 6 katı...

Videodaki Potansın üstlendiği görevi PİD cihazı üstlenecek xx-yy arası amperaj ayarlamalarıyla ve kendi içerisindeki hesaplamarla SET değerinde ayarlamalarını yapıp sabitlenecek(lineer olarak)

 
Son düzenleme:
2. ve 3. resimdeki ssr ler oransal kontrol yapılır. fakat benim anlamadığım nokta şu. oransal pid ile on off pid arasında enerji verimliliği değişmez. totalde her ikisinde de harcanan güç aynı olacaktır. rezisatnsın ömründen de birşey eksilmez on off pid de.
 

Hocam uzun süre giremedim siteye ve mesajı okudugum sırada pc başına geçince yazarım diye kalmış geçmiş mesajlardan gördüm. kusura bakmayın Bayağı bi geç kalsamda yinede bi telekkür edeyim dedim
 
Hocam uzun süre giremedim siteye ve mesajı okudugum sırada pc başına geçince yazarım diye kalmış geçmiş mesajlardan gördüm. kusura bakmayın Bayağı bi geç kalsamda yinede bi telekkür edeyim dedim
EMCO'nun ESM-3722 cihazı var. Bu cihazın SSR kontrollü olanını alıp sisteminize kolayca entegre edebilirsiniz.
 
Sn. İbrahim_g teşekkür ederim. Şuanlık askıda bu yapacaklarım. ayrıca bahsettiğiniz cihaz eminim istediklerimi karşılıyordur(lineer kontrol) fakat benim gibi deneysel ve hobi amaçlı takılanlar ve bahsi geçen işlemler (kuluçka mak. kurutma fırını vs) için bütçeyi aşan bir chiaz .. aynı işlemler 20-30 tl lık cihazlar ile yapılabilir imiş.
 
Arkadaşlar merhaba sahnedir micron plc var kullandığımız burada blower la suya oksijen veriyoruz.difüzörlerle scada dan pid kontrol vasıtasıyla bloewer istenilen sp değerine ulaşınca oksijeni kesiyor ya da oksijen veriyor sisteme ama şu an her Elektrik kesildiğinde pv değeri sabit kalıyor oynamıyor bu yüzden de oksijen sensörü su daki oksijeni görse bile Pv değeri sabit kaldığı için blower çalışmaya devam ediyor kesmiyor kendini bu konuda yardımci olabilir misiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…