böyle büyük üstadı bulmusunuz kızdırıyonuz yaaze_tr ' Alıntı:Hocam sakin ol. Kimse siz yardım istediniz diye size kızmıyor. Enayi de demiyor. Sinirlerin gerilmiş ve öyle anlıyor olabilirsin.Tnykk ' Alıntı:Ze_TR sen hiç HERHANGİ bir sistemin transfer fonk çıkarttınmı bugüne kadar sadece meraktan sordum nasıl yapıldığını biliyorsan bizle paylaşırmısın?(Yok hani bunun üzerine Prof olmuş insanlar var onlarda anlamamız bile 2 ay sürdü deyip kestrip atıyolar bizi) Aslında biz PİD teorik olarak biliyoruzda bu teori sistemin transfer fonk biliniyorsa geçerli,transfer fonk çıkarmak kolay iş değil o yüzden uygulama yapmaya kalktığınızda işin gerçek yüzünü görüyosunuz malesef.
Denizz denen arkadaşa göre biz enayi arıyomuşuz da ona sinirlendim bi an , bu arada bu siteye yeni üye olmam gerçek hayatta insanlara yardım etmediğim anlamına da gelmez.Yardım isteyen kişiyide aşağılarsan buda çok bilmişlik olmuyormu Ze_tr.(Sen yaptın demiyorum) YArdım istiyorum adam enayimiyim ben diyo nassı ama. PİD ödevin sadece küçük bi kısmı. neyse konuyu uzatmanın anlamı yok.
denizz'in dedikleri doğru ve aşağılayıcı veya enayi yerine koyan bir yazı değil. Birincisi havuz gibi bir sistem'in pid ile kontrolünün lüks olduğunu ve pratikte kullanılmadığını belirtmek istemiş. Yardım için de size soru sormuş. Kullanacağınız ekipmanlar nedir demiş. Bunlar bilinmeden ne tür bir yardım bekleyebilirsiniz?
Gelelim transfer fonksiyonunu türetmeye. Lisans dersinde OGATA'nın Modern Control Engineering kitabını takip ettik. Sistemin transfer fonksiyonunun nasıl çıkartılacağı anlatılmış, örneklenmiş temel yöntemler eksiksiz anlatılmış. Mekanik, hidrolik sistemlerin, elektriksel eşdeğerleri ile birlikte elektronik öğrencileri de kavrayabilsin hedeflenmiş. Doktora dersi olarak aldığım advanced control engineering'te de yine aynı kitabın state-space kontrol kısmından itibaren sonuna kadar takip ettik. SISO, MIMO, stability, observability, controllability .... Bunları yazmamın sebebi de sanki transfer fonksiyonunun çıkartılmasını kaf dağının arkasındaki anka kuşunun kanadındaki en uzun tüyün bir küçüğünü bul getir gibi imkansız bir şeymiş gibi göstermeniz.
Sizin sistemini basit bir havuz yani SISO. Tek giriş, tek çıkış. Transfer fonksiyonunu çok kolay çıkartırsınız.
Bu işlemi nümerik türev (Taylor serisi O(del t)) ve nümerik integral (trapezoidal) kullanarak ta PLC'de kontrol edebilirsiniz. Fakat bu yöntemle stabiliteyi PLC ile kontrol etmeniz gerekir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?