Pistonun hava çıkışını kontrol etmek

ironice

Üye
Katılım
4 Ara 2017
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar değerli arkadaşlar. Kontrolkalemi.com forumuna yeni üye olmuş bulunmaktayım. Öncellikle web site kurucularına ülkemize ait böylesine geliştirici bir forum sundukları için teşekkür eder paylaşımcı arkadaşlarımızada minnettar olduğumu belirtmek isterim. Fazla uzatmadan konuya gireyim ben . Gerçekleştirmek istediğim bir projede pnömatik pistonun hava çıkışını bellirli aralıklarla durumlara göre tamamıyla serbest bırakmak ve kısıtlamak istemekteyim. Bunun komutunu ise aurdino çipi ile vereceğim. Bu konuda pnömatik kalem silindire bağlamam gereken parça nedir?
Buna ek olarak;
Basınç şalteri ve basın walfleri arasındaki farklar nedir?

Şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Cift bobin 1/4 ponomatik valf isini gorur a be b cikislarini kalem silindire baglaya bilirsin uygulayacagin voltaja gore sece bilirsin 12 / 24 / 220 volt gibi basinc salteri ayarladigin basinca gelince kontak konumunu degistiren ponomatik devre elemanidir basinc valfi ise ayarladigin basinci gerilim uyguladiginda sisteme veren ponomatik devre elemanidir ayni sistemler hidrolikte de var
 
Çok açıklayıcı bir bilgilendirme olmuş hocam çok teşekkür ederim
 
Slm. serbest birakmak veya kısıtlamak derken, pistonda hız kontrolümü yapmak istiyorsunuz?

iş pinomatik pistona valf takmakla bitmiyorki. Valfinde çeşitleri belirli özellikleri ve kriterleri var örneğin piston sadece ileri gerimi çalisacak gittiği yönde basinçya kalmasi gerekiyormu ara pozisyonlarda durmasi gerekiyormu? Vs.vs.vs. önce proses belirlernir. Daha sonra valf tipi çift bobinmi, yay geridönüşlümü ortakonum kapalimi açikmi kalicilimi? 1/4 mü 5/2 vs.vs.vs bir çok soru işareti var. Sonra abunun kisitlayicilari var pilot mu olacak tahliyemi kisaca girişmi kısacak oo hhoooo birsürü faktör var. Uzun lafin kisasi prosesi tam olarak anlatmaniz lazimki size tam olarak yardim ede bilelim.
 

Merhabalar hocam açıklama için çok teşekkür ederim. Evet hocam kesinle hız kontrolü sağlamak istiyorum. Bu hız kontrollünün 5 adet farklı hız çıkışının olduğunu varsayalım zaman zaman hava çıkışı 3 te iken zaman zaman ise 1 e inmesi gerektiğini varsayalım. Yapmak istediğim kuvette duyarlı sensörlerden gelecek olan bilgiler doğrultusunda arduino ile pnömatik pistonun hızını değiştirmektir hocam.
 
Bu iş pahalıya patlar bütçen nedir?
Ne kadarlık bir bütçeye ihtiyaç duyulur acaba hocam? Buna ek olarak kendim PHP yazılımcısı olduğum için arduino vb. sistemlerde kod yazılımlarına çok hızlı entegre olabiliyorum. Buna ek olarak elektrik bu projemde çok önemli bir unsur hocam. Pnömatik pistona ait hava akışının kontrol altında tutulması sağlanırken oldukça az elektrik harcamayı planlamaktayım hocam.
 
Oransal valf ile kontrolü sağlaman gerekiyor dolayısı ile arduinoda analog çıkışında olmalı.
bu videoda anlaşılır bir şekilde izah etmiş valflerin fiyatını bilmiyorum fakat 500 tl den aşağı olmaz diye düşünüyorum.

fakat yinelemekte fayda var, hız kontrolü ile basınç kontrolleri farklı şeylerdir hız kontrolü yaparken debiyi ayarlaman gerekir diğerinde basıncı ayarlaman gerekir. Yani hız kontrolünde oransal valf kullanman gerekir basınç ayarında ise oransal basınç regülatörü bunlar tamamen farklı şeylerdir fakat çalışma mantıkları aynı diye biliriz.

mesela bu kombinasyon 1 adet oransal regülatör 0-1 bar aralığında ayarlama yapar
şu şekilde kombinasyon yaparsan 0-10 bar basınç kontolü yaparsın


bunlar oransal basınç kontrolü içindi

Oransal hız kontrolü için ise oransal valf yani
bu tip valfleri kullanmanız gerekir.

ileri düzey pnömatik bilgisi lazım yada destek alın bence bir pnömatikçiden.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Hocam böylesine zahmet edip bilgilendirmede bulunduğunuz için ayrıca teşekkür ederim. Araştırmalarım sonucunda Basınç Transmitteri adlı ürünlere rastlamaktayım acaba projemde kullanabileceğim bir ürünmüdür acaba?
 
Basınç transmitteri ile basınç bilgisini okursunuz. Sistemda kaç bar hava olduğunu analog veya dijital olarak veren komponentlerdir basınç transmitteri.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…