Piyasada oldukça fazla çeşitte güneş paneli satışı var. Ancak her zaman olduğu gibi üreticinin verilerine güvenerek satın aldığımız bir ürünün gerçekten kaç watt ürettiğini nasıl anlayacağız? Bu testler genel de güneş simulatörlerinde yapıldığından bizim bunu test edebilmemiz için nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor ya da böyle bir imkan var mı? Örneğin öğlen saatlerinde tam bir güneş ortamında alınacak voltaj değeri ile ve o esnada geçen akımı ölçerek Watt değerini bulmak her ne kadar mümkün gibi gözükse de yaptığım testlerin neredeyse hiç birinde satılan ürünlerin gerçek değerlerine ulaşamadığımı gördüm. Peki bu durumda satıcının (ya da üreticin) bana gerçekten doğru değerlerde bir ürün sattığını nasıl anlayacağım?
Yaptığım araştırmalarda güneş hücrelerini satan (Mesela Çin'li üreticilerin) oldukça farklı verimlilikte (Efficiency) hücreler sattığını görebiliyorum. Örneğin 4,42 watt ile 4,75 watt arasında 7-8 çeşit hücre satılıyor. Bunların tabii ki aralarında fiyat farklılıkları var. Bir standart panel genelde 60 hücreden meydana geliyor ve bu da 60 x 4,42 = 265 watt ve aynı şekilde 60 x 4,75 = 285 Watt lık panel demek oluyor. İşte sorun da zaten burada başlıyor. Üreticinin etiketinde 285 watt yazıyor olmasına karşılık 275 watt ürün satıp satmadığını nasıl anlayacağız? 1-2 panel de bu çok fark etmiyor gibi olsa da günde 700-800 panel üreten firmaların bu aradaki farklardan inanılmaz karlar elde edeceği bir gerçek. İşin daha da ilginç tarafı bu "sun simulator" cihazları (güneş testi cihazı) ülkemizde sadece TSE ve üniversiteler gibi yerlerde olduğundan kullanıcının bunu anlaması hakikaten çok zor. Açıkçası "üreticiler bizi aldatıyor" demek istemiyor olsam da bunu öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
Bunun için benim bilmediğim bir yöntemi bilen birisinin olabileceği ihtimali üzerine buradan da bu soruyu sormak istedim.
Konu hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse çok sevinirim.
Saygılarımla,