plc dil seçimi

Katılım
15 Ara 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
34
abilerim bu plcde en yaygın kullanılan dil hangisidir çok karışık diller yani nasıl ögrenebilirim acaba c++ kursları falan gitsem işe yararmı bu plc programlamada yada bu ladder yöntemi ile programlamayı nasıl ögrenebilirim tek tek cevaplarsanız büyük yararınız olur bana..yardımcı olunuz daha işin başındayımc++ önerirmisiniz

yani c++ kursunun veya virtal basıc kursunun bi yararı olurmu
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bilgisayar programcıları için Delphi veya Pascal dilini kullanarak program yazmak daha mantıklı(bu dile ST deniyor StatementList), elektrik tabanlı bir kişiye de Ladder veya FBD kullanmak daha kolay gelir.
Benim fikrimi sorarsan ikisinide bilmelisin ST dilini temel seviye bilmen iyi olur, yeri geldiginde diger dilin avantajlarını kullanabilmeli bir programcı.
Pascal dili PLC ye çok hakim bir dildir, karmaşık işlemlerin arasından çoğu zaman birkaç satırla çıkabilirsiniz.
Ama ikisininde olmassa olmazı elektrik kumanda devrelerini ve kumanda elemanlarını PLC olmadanda o kişinin devre tasarlayabilmesi gerekir.
 
Son düzenleme:
VB'nin elbette faydası olur. Ama PLC programlamayla ilgisi çok uzaktandır, onu da bilesiniz PLC'ler kendine has programlama paketleriyle programlanır. Her markanın dili farklıdır. Aslında buna dil değil de, gösterim şekli demek daha doğru. Prensipler her PLC markasında aynıdır, detaya girince tecrübe önem kazanır. Siz yaygın bir markayla konuya bir adım atın, devamında yolunuzu kendiniz çizersiniz.
 
puck arkadasım her markanın dili ayrı demiş ama temelde hepsi birbirine çok yakındır. (bunu ladder diyagramı için söylüyorum.) ladder diyagramı veya function block ile yazmak bence daha kolay. az biraz otomatik kumanda mantıgın varsa ladder sanada kolay gelir.
ama pascal veya delphi biliyorsan stl yi kullanman ve ögrenmen daha kolay olur.
 
pascal ile proglamanın mümkün olduğunu duydum bu konuda bana bilgi verebilirmisiniz. yazmak için nasıl bir program lazım simulasyon olanağı varmı.örneğin pascal ile yazıp step 7 programı ile simulasyon yapabilirmiyiz.
 
tabiki pascal dili ile yazdığın bi programı simülasyon şansımız var fakat ilk önce şu konuya bir açıklık getirmek isterim pascal dili değil de siemens firmasının üretmiş olduğu pascal diline olabildiğince benzeyen scl (Structured Control Language ) dili kullanılır ve scl'nin ufak bir program paketi vardır yüklersen programı yazmak şartı ile istediğin şeyleri ladder da nasıl yapıyorsan öyle yapabilirsin.... kolay gelsin

siemens simatic s7-scl v5.3 +sp1 (programın ismi)
 
Son düzenleme:
stl scl den farlımıdır farklı ise farkı nedir ?
 
en basit şekli ile bunları farklı programlama dilleri gibi düşün aynı programı jav ile de yaparsın c++ da da yaparsın değil mi??.... işte bunlarda siemens tarzı plcleri programlamak için üretilmiş yine siemens firması tarafından üretilmiş programlama dilleri .... yaptığın işe göre bazı diller dsaaha kolay bazıları ise daha zordur seçimi sen yaparsın .....

diğer soruya gelirsek site içerisinde arama yaparsan ikisinin de uzun uzun anlatıldığı yerler var ....

kolay gelsin ..
 
stl scl den farlımıdır farklı ise farkı nedir ?

STL; SCL den farklıdır, STL daha çok makina diline yakındır, SCL pascal tabanlı bir bilgisayar diline yakındır. SCL dilinde yazılan bir program derlendiğinde STL olarak karşımıza çıkar.
SCL ile yazılan 5 satır bir prg derlendiğinde(compile işlemi) STL koduna bakarsan 20 satır olabilir bu şu demek SCL programlama olarak daha basite indirgenmiş(PC programcıları için), kolaylaştırılmış, esnekleştirilmiştir.
Bu esnekliği ve üstünlüğü matematiksel ifade etmek gerekirse bana göre;
SCL >> STL > LAD >=FBD
 
Son düzenleme:
Körpe bir plc ci olarak diyebilirim ki, Ladder, görsel olması nedeniyle öğrenmesi en az zahmet isteyeni, yapılacak iş kafanda oluştuğunda ladder ın iskeleti çıkmış sayılabilir. FBD bence daha çok dijital sistemcilerin uğraşacağı bir dil. Mouse kullanmayı sevmem dersen de STL le de rahatlıkla yazabilirsin. Zaten komut seti çok kalabalık olan bir dil değil STL. Yine de ladder ve fbd ye göre daha çok emek istediği söylenebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…