PLC ile haberleşme

emrezorlu

Üye
Katılım
22 Tem 2024
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Bir projemiz için su depolarının doluluk seviyesini gösteren (web arayüz ile), ve su pompalarını uzaktan açıp kapatabileceğimiz bir sistem yapmak istiyoruz. PLC ile şamandıradan verileri alıp pompaları aç kapat yapabiliyoruz fakat bunun bir mobil uygulama yada web sitesi üzerinden de yönetilebilmesi gerekiyor şuan aklımdaki fikir Modbus kullanmak rs485 dönüştürücü sayesinde verileri Raspberry Pi'ye iletmek daha sonra sunucuya ile haberleşmesini sağlamak. Bu konuda yardımcı olabilecek birisi varsa şimideden teşekkür ederim. Elektrik eloktronik konusunda fazla bilgim olmadığı için bazı noktalarda kafamda soru işaretleri var
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
GMT' nin GLC496 serisi PLC' leri var. Bu ürünü ethernet jakı üzerinden internete bağlarsanız plc editörü ile geliştireceğiniz arayüze internet üzerinden erişmek, değerleri görmek, değiştirmek imkanına kavuşabilirsiniz.

Ürüne erişim sadece mac adresi ile olduğu için kurulumu da kolay oluyor.

 
Hocam şöyle sorunum var su depoları çok farklı yerlerde ve ethernet bağlantısı çekemiyoruz o yüzden rassbery pi ye vınn veya gsm mödülü ile internet vermeyi planlıyorum.
 
Rasperry pi yerine esp32 modul kullanmanız daha basit olacaktır.Tabi ki plc nin bulundugu yerde wifi varsa bunu kullanabilirsiniz.Eger wifi yoksa gsm-gprs modul kullanarak data iletimi gerçekleştirebilirsiniz.
Her iki durumdada elektrigin gidip gelmesi durumunda ip adresi degişeceginden statik ip li internet aboneliginizin olması gerekir.
Bu probleminde degişik çözümleri var ancak elektronik konusunda pek bilgim yok diyorsunuz.valla size ne önerecegimi şaşırdım.GMT ile yapılabilirligi varsa ilk önce onunla yapmayı deneyin.Büyük ihtimalle siemens in bu konuda bir çözümü vardır diye düşünüyorum.PLC whatsapp gurubu vardı bu forumda.Bulup ona abone olarak bu konuda başkaları ne yapmış yardım isteyebilirsiniz.
 
PLC'nin bulunduğu yerde wifi yok sadece sim kart ile internet bağlantısı sağlayabilirim. Rassbery pi ile websocket bağlantısı yaparak şamandıradan gelen verileri anlık olarak sunucuya ileteceğim planlıyorum aynı şekilde API'ye gelen istekler ilede su pompalarının açılıp kapatılmasını sağlayacağım.
 
websocket baglantıları server tarafından belli periyotlarla kesiliyor.Bunun için belli aralıklarla socket baglantısını kontrol ederek tekrar baglanmanız gerekecek.
Benim tavsiyem okuma işleminin yapıldıgı taraftaki cihaz elektrigin her kesilmesi durumunda client moda gecerek kendi ip adresini ismi sabit bir web servere bildirmesi ve hemen ardından server moda geçmesi.
Bu sayede cihazın ip adresini sabit web serverden alarak(veya sabit web server dan yönlendirme yaparak) direk olarak server moda geçmiş cihazınız ile baglantı kurabilir ve gerekli data alışverişini gerçekleştirebilirsiniz.
Araya vın vs koyarak daha çok sorunlarla karşılaşacaksınız.Yapılacak en iyi iş direk olarak bir microişlemci yazılımı ile hem modbus baglantısı hemde gprs baglantısını saglamak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…