plc s7-200 ile bir kolun 3 boyutta hareket ettirebilirmiyiz

mkarayel

Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar plc s7*200 ile bir kolu 3 boyutlu hareket ettirebilirmiyiz . eğer ettirebilirsek koordinatları plc' de nasıl proglamlayabiliriz ve hareketi sağlamak için ne tür bir sistem veya malzeme kullanmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
sn mkarayel bol nasıl bir mekanik yapısı var belirtmemişsin kontrol neyle pnomatikmi motormı yüzey hareketlerin ne üzerinde belirtmemişsin
 
kol 3 servo motorun birbirinden bağımsız ileri geri, aşağı yukarı, sağa sola verilen değerlerde hareketini sağlamak istendiğinde verilen değerlerin kolaylıkla değiştirebilmek. mekanik yapısını ağır sanayilerdeki yukarı monteli 3 yöne hareket eden vinçler gibi düşünebiliriz.Yapmak iistediğim proje daha önce pıc ile yapılmış olan elktronik baskı devre kartlarının delme ve lehimleme işlemlerini plc ile gerçekleştirmek. Kolun hareket kontrolünü sağlamak için plc eksen modülleri kullanılıyormuş ama bu modül hakkında hiçbir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim
 
mkarayel bu dedigin uygulamayı step motorlada yapabilirsin bence.s7200e akuple çalışan em253 modülleri çok kolay bu iş için.yada illa servo motor diyosan s7200e profibustan cu310dp baglayarak yapabilirsin,ama biraz zor servoyla
kolay gelsin
 
En rahati bir PC ile kontrol etmek olur. Dogrudan servo sürücüleri sürersin.

Arkadaşlar plc s7*200 ile bir kolu 3 boyutlu hareket ettirebilirmiyiz

mekanik yapısını ağır sanayilerdeki yukarı monteli 3 yöne hareket eden vinçler gibi düşünebiliriz

Bu 2 mesajdan benim biraz kafam karisti; Robot kol gibi bir mekanizma olacak yoksa freze gibi mi (birbirine dik 3 eksen üzerinde hareket eden) bir mekanizma mi olacak? Robot kol gibi olursa programlamasi biraz daha zor.
 
Servo ya da step motorlar için kontrol kartları mevcut. Step olsun servo olsun mantık benzer, bi motion diagram oluşturup, sonra hareket ettiriyoruz, x ekseni 300 pulse git, y süre bekle, z 500 pulse gitsin gibi. microwin içindeki wizard'a bak. oradan direk bi fikir sahibi olabilirsin.
 
ben bu işi yeni öğrenicem inşallah step7-mikro/wın32 project1 (smstiklad)programı var ama kullanmasını bilmiyorum daha doğrusu türkçe olan veya varsa çevrilmiş bir kullanma kılavuzu gibi teknik terimlerin türkçe karşılığı olursa daha iyi olur olan arkadaşlardan ricamdır
 
arkadaşım bu uyglamayı ster motor ile s7 200 plc de gerçekleyebilirisin. plc ye birbirinden bağımsın 3 adet stet motor ve sürücü bağlarsın bu stermororlar akuple olarak enkoder hızlı sayıcı bağlayarak step motorların o anki konumlarını ve yapacakları devir sayılarını anlık olarak hesaplatarak gittiğin koordinatı plc de yazdığın program ile karşılağtırabilirsin.
ster motoru plc içerisindeki oluşturduğun PTO dalgaları ile sürücüye sinyallari göndererek pals sayısını
pals süresini ayarlayabilirsin. pals genliğini değiştirerek motor hızını kontro edebilirisn.
pto dalgalarını kullandığın zaman enkoder kullanmanada gerek kalmaz. çünkü motor devir ayarını ve hızını sürücü ile kontrol ediyorsun.

mesala mtor x ye 100 addım gitsin y ye 20 adım gitisin z eksenine 45 adım ditsin x ekseninden 50 adım geri gelsin gibi program yazabilirsin. bu sistem cnc tezgahlarında manyetik cetveller ile milimetreden daha küçük eksen koordinatlaını sürüp plc deki koordinatı karşılaştırarak sevolarla gerçeklenir.
ama ben robot kolu yapmak istiyorum ve bu kolu x , y , z eksenlerinde hareket ettirmek istiyorum dersen aynı mantık ile , daha hassas kontrol ler için p.ı.d. kontrolu gerçeklenebilir.iyi çalışmalar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…