PLC seçimi ve Program

Ustam teşekkür ederim.

Ben projeden kısaca bahsedeyim. 2 encoder vasıtasıyla 2 tane motorun hızlarını sürücü yardımıyla PLC üzerinden kontrol etmek istiyorum ve bunların hızda senkronizasyonunu saglamak istiyorum.

2 tane 10 cm tekerlekli 100 palslik encoder ile akan saçın metrajını kontrol edip senkronizasyonunu yapmak istiyorum.

A motoru hızlandıgında, B motorunun da aynı hızı yakalayabilmesi yada B motoru yakalayamıyorsa A motorunun yavaşlayıp B ile senkronizasyonunu yapmak istiyoruz.
 

meraba Siemens 300 serisi
+50tane ınput
50 tane outputmu var.
yoksa yerdımcu kontaklarmı kullanılıyor
saygılar
 
Yalnızca motorların hızlarını okuman yeterli değil.
Rulo halinde sarılan malzemede sarılan makara her tur attında çevresi malzemenin kalınlığı ile orantılı olarak değişir. Bu nedenle sarım motorunun hızını ayarlarken sarılan malzemenin dakikada kaç cm veya metre sarılması gerekliliğini sabit tutmaya çalışmalısın.
Sabit tutabilmek içinde sarım makarasının çapını okuyup çevresini hesaplıyacan ki sürekli sabit sarım metrajını tutturabilesin.
Aynı mantığı malzemeyi saldığın makara içinde yapmalısın ve arada senkron oluşup istenilen gevşeklik mesafesi oluşsun.
 
Cevabın için çok teşekkür ederim.

Hocam biz ruloları saran kafalara encoderları yerleştirmicez. Saçın geçtiği 1. motor çıkışına ve 2. motora gelmeden önce sabit bir noktada sabit tekerlekli encoderları yerleştiricez. Bu encoderların aldığı yola göre orantıyı kurmak istiyoruz.

Her 2 encoder tekerlekleri 10cm çap ve 100 pals kullanmayı düşünüyoruz.
10cm tekerleğin çevresi 31.4 cm yapıyor her bir palste 3.14 mm ilerleme yapıyor. Dairenin çevresi değişmeyeceği için iki kısımda da rulo kafalardaki işimiz olmucak.

Sadece plcler üzerinden metraj hesabını nasıl yapabileceğimi öğrenmek istiyorum.
 
Sarim esnasinda gerginligi sabit tutmak istiyorsan bunun daha basit yontemi var. Sarim yapan motor, kafasina gore bi hizda donecek; malzemeyi serbest birakan motor, ters yonde torku sinirlandirilmis olarak donecek. Istenen torka ulastiginda, limitten dolayi donmeyecek tabii ama malzemenin gerginligi azalirsa hemen calisip yine gerilimi saglayacak.

Saran motor, hizi ne olursa olsun malzemeyi cekebilmek icin o tork limitini asacak kadar cekmesi gerekecek. Malzeme hep ayni gerginlikte kalacak.
 
Hocam malzemenin olduğu kafada motor yok.
Serbest bir şekilde zaten.

Ortada saçı kesen bıçaklar var. Oradaki silindirler vasıtasıyla saçı ileri doğru sürüyor.
Teşekkür ederim yardımın için.
 
Saygıdeğer arkadaşım daha önce benzer bir konuda S7-200 PLC için açıklama yaptığım forum linkini gönderiyorum. Buradan inceleyip bazı bilgiler edinebilirsiniz.

S7-200 bu ve benzeri Makine otomasyonu için gereğinden bile büyük gelir. CPU224xp Kullandığı takdirde üzerinde 1 adet analog giriş çıkış modülü bulunmaktadır. iki yönlü sayımlar için 4 adet tek yönlü sayımlar için 6 adet encodera kadar bağlayabilirsin

https://www.kontrolkalemi.com/forum/siemens-plc-program-amp-dokumanlar/30274-s7-200-encoder.html

Encoder dan gelen palsleri hızlı kontrol edebilmek için Hızlı sayıcı (HSC0-1-2-4) ile sayman gerekli. Yukarıda ki link te hızlı sayıcıyı nasıl kullanacağını önceleri anlatmıştım.
Gelelim senin hesabına:
Çap:100mm
Enc:100Pals/Tur

Çevre:314mm olduğuna göre 314/100pals=3.14mm/pals elde edersin. Eğer encoder 256 veya 512 pals olursa daha hassas ölçüm aralığı yakalayabilirsin. elbette İşin hassasiyetini bilemediğim için yeterli olduğunu düşünüyorum.

her 3.14mm de bir pals aldığına göre
kullandığın HSC yi(örneğin HSCO) HC0 pals değerini 3.14 katsayısı ile çarparsan (MUL_DI) almış olduğun yolu mm cinsinden bulabilirsin.
Bu hesaplama işlemini senin belirleyeceğin belli bir süre içinde(100ms-1sn-5sn) sürekli resetleyip tekrar hesaplarsan sabit yürüme miktarı ile ilgili bir değer elde etmiş olursun. Daha sonra bu değeri bir motor hız kontrol cihazına göndereceğin değere uygun katsayıya çevirebilirsin. Analog çıkışa göndereceğin 0-10Volt sinyal 0 ile 32700 arasında bir değer olmalı.

Özet olarak:
Referans değer okuma(resetleme) ve hesaplama sonrası elde etmiş olduğun değeri oluşturacağın katsayı ile çarpıp analog sürücüye gönderecen. Elde etmiş olduğun metraj bilgisi değiştikçe analog çıkış değerinde değişeceği için sürekli kontrol edilebilir (Bir çeşit PID) hız elde etmiş olursun.
 
Ustam vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim.

Öğrenmek istediklerim tam anlamıyla bunlardı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…