plc testi için dc kaynak

Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
419
Puanları
1
merhabalar
plc de yazılımı test etmek için , anolog modüle basınç tranmiteri bağlayıp, sonrada hava hortumunu, transmıterin deliğine bastırıp gevşeterek oldukça ilkel bir yöntem kullanıyordum.
sonra 9 v dc bir adaptöre 100 k 3 bacaklı tpimpotla bir düzenek yaptım. anolog modulü 0-10v ayarına aldım .iyi kötü çalışıyor. ancak trimpota dokunmasam bile deger sabit deyil, sürekli oynuyor. ayrıca eksi değer kullanamıyorum.
elektroniği iyi bilen arkadaşlarımızdan zahmet olmazsa; eksi10v +10 v veya mili amper de -32000 ile +32000 aralığında trimpotla kararlı bir şekilde ayar yapılan bir devre olabilirmi.
 
Plc lerin analog girişlerinde oldukça sık rastlanan bir sıkıntıdır değer oynaması. Bunu önlemek için analog olarak veriyi taşıdığın kablonun ekranlı ve blendajlı olması çok önemlidir. Analog veriler en küçük elektriksel ve elektronik parazitlerden,gürültülerden ve manyetik alanlardan etkilenmesi söz konusudur. Sana tavsiyem cok iyi topraklama yapman ve eğer gerekiyorsa çift blendajlı ve ekranlı kablo kullanmandır.
 
sn molehiya belendajlı kablo tamamda, benim yaptığım düzenek, elektronikten fazla anlamadığım için oldukça basit oldu. 9 v adaptörün + ve - çıkışlarını 100 k trımpotun 2 bacağına bagladım. - ve trımpotun orta bacağını EM235 analog girişine bagladım.
trımpota hiç dokunmasam bile anolog degerdeki oynama en az 1500. ayrıca trımpotun degerinin yüksek oldugunu tahmin ediyorum çünkü trımpotu çevirmeye başladığımda nerdeyse yarıya kadar hiç bir şey olmuyor, bu noktadan sonra deger artmaya başlıyor, hemde çok çok az çevirsen bile deger uçuyo gidiyor. mesela degeri 10000 yapmak istesem ya çok geçiyor yada çok düşüyor bir türlü 10000 tutturamıyorum.
her türlü yardıma açığım.
 
Kullanmış olduğunuz trimpot lineer olmadığı için ayar düzgün olmaz 10 k spectrolün çok turlu potansiyometreleri var onlardan al çok iyi netice alacaksın benim yaptığım ve denediğim bir uygulamadır.
 
Sn arkadaşlar Celik_Cpu arkadaşın dediği sistemi iki potla yaparsanız daha hassas kademelere bölebilirsiniz voltajı.Hatta 10 ve 1 k kullanırsanız mükemmel olacağını düşünüyorum.
 
fikir veren sn arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum ve hemen pazartesi malzemeleri alıp deneiyorum. sonucu burada sizlerle paylaşırım.
 
sn sanbay sizede yardımlarınız için teşekkür ederim. verdiğiniz devreleri deneyeceğim.
çok turlu lineer tirimpot alamadım, en ucuz tanesine 20tl. hani elektronik malzemelerde 20 kuruş, 30 kuruş, 50 kuruş vb alışmıştık birden şok olduk.
ama lineer trimpotuda sizin devreleride malzemelerini alıp deneyeceğim.
 
lm317 li olanı yaptım gayet güzel çalışıyor 24V ac kullanacaksan ve plc ile devreyi aynı kaynaktan besliyeceksen köprü diyot kullanma.

benim plc, vana, damper motoru testi için kullandığım devre aynen bu ekteki gibi ve çok ucuz.
 

Ekli dosyalar

  • mustafa 010V.gif
    mustafa 010V.gif
    5.8 KB · Görüntüleme: 19

Forum istatistikleri

Konular
129,440
Mesajlar
926,777
Kullanıcılar
451,997
Son üye
Abdurrahman111

Yeni konular

Geri
Üst