kuşkusuz plc pc haberleşmesi konusunda bir sürü sistem mevcut. lakin yazılımın lisans ücretlerini göz ardı etmek istiyorsunuz(örneğin PCS 7 lisans bedelini araştırınız) ve yapacağınız uygulamada basit olacak(enerji izleme, kalite test masası vb.) ise öğrenmesi en kolay programlardan birisi ise libnodave kütüphanesini kullanmaktır. 12 adet enerji analizöründen modbus ile verileri alıp excele kaydetmeyi amaçlıyordum bir zamanlar. evet uygulama olarak tia portal s7 1200 de cm 1241 modülü ile çok basit ancak libnodave in okuması diğerinin datablock üzerine yazması sırasında özellikle, program denemelerinde başarısız bir haftadan sonra c# modifikasyonlarıyla(kod yazma becerinize göre değişebilir) başarılı bir deneme yaptım daha sonra fabrikada bu sistem olduğu için vazgeçmiştim. Bunlarında dışında bir sürü var ancak örnek kodları yoktur kimi açık kaynak değil. Sonuca gelecek olursak bu tarz programlar ile yapılan
ABB 800 xa sistemleri olsun Valmet(diğer adıyla metso automation) sistemleri olsun gelişerek marka olmuşlardır. Libnodave de yapacağınız çalışmalarda bir sonrakinde kullanmanız için her zaman class yapılarını kullanılın ayrıca bir arayüz tanımlama gibi programlar yazmayı hedefleyin özellikle bu söylediklerim üniversite ve malum yüksek lisans öğrencileri için yüksek önem taşımaktadır. önceleri kod paylaşıyordum ancak şimdilerde kod paylaşmıyorum. birebir takıldığınız yerleri sorabilirsiniz. kullandığım sistem s7 1200 tiaportal ve visual studio express C# windows form application. takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.