plc'de yardımcı röle (M0.0) neden kullanırız?

alpago

Üye
Katılım
25 Nis 2008
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
39
yardımcı röle mantığı nedir ? PLC'de yazılım yaparken yardımcı röle nerede nasıl neden kullanılır?

kendı cabalarımla yazılım yapmayı öğrenen birisiyim ama sizlerle istişare yaparak çok fazla ilerliyorum. Bu siteyi kuran arkadaşlara çok teşekkür ediyorum...
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Yardımcı röleden kastın M0.0 gibi hafızalar mı? Bilgisayar programlamayla az çok uğraştıysan mutlaka duymuşsundur değişkenin ne olduğunu. Galiba seninde sormak istediğin bu idi.
C#
int sayac;
string deger;

Delphi
sayac:integer;
deger:metin;

yukarıdakiler gibi M0.0 ile hafıza adresini bit,byte veya word olarak rezerve edebiliyorsun (tabi bizim örneğimizde M0.0 olduğu için bit).

Biz daha çok nasıl kullanabiliriz dersen şöyle düşünebilirsin. Sahadan 10-15 adet kadar input bilgisinin geldiğini ve bunların VE , VEYA kapılarıyla işlemlerden sonra çıkış bir çıkış sinyali aldığını düşün. Bu inputların hepsini bir networkte oluşturup işlemektense 2 veya 3 networke ayırıp bu networklerin sonucunu M0.0, M0.1 gibi adreslemen hata takibi ve anlaşılırlık açısından daha doğru olacaktır. Umarım aklında birşeyler belirmiştir. Kolay gelsin...
 
mesela 2 giriş 6 motor çıkışlı bi yazılım yapacağım. ilk önce plc'nin içindeki yardımcı röleyi kullanıyorum (uygulamalarda gördüğüm M0.0 yada Q3.0gibi) neden direk komut vereceğimiz t.mer yada outputu kullanmıyoruzda yardımcı rölenın açık kontağını kullanıyoruz? size göre belki basit ve yanıtı bellidir ama ben yenı bir kullanıcı olduğum için kendı yaptığım uygulamaları diğerleri ile karşılaştırıyorum ama bazısında mantığı çözemedim. teşekkürler
 
arkadasım soyle bı dusun o zaman sımdı elınde kompleks bır soru var . ve bu soruda senden ıstenılen cıkıs yanı kontaktor sayısı dıyelım 3 tane.ve senın kullandığın plc dede uc tane çıkışl var yanı çıkıştan kastım output. ee sımdı sen elındekı bu kopleks soruyu cozmeye kalktığında klasık kumandadsdan yola cık baya bı yardımcı role kullanamn gerekiyor dımı . işte senın m0.0 dedığın seyde burda devreye gırıyor arkadasım. yanı m0.0 cızmış olduğun sema içindekı çıkışlarına yardım edıyor. fakat plc m0.0 ları çıkış olarak gormedığı için senın plc ındekı çıkış sayıların etkılenmıyor. plc çıkış olaraak output ları goruyor. umarım yardımcı olabılmışımdır..hepınıze saygılar...
 
Diğer arkadaşlar aynen katılmakla birlikte

Konuyu Klasik kumandaya uyarlamak gerekirse bu M0.0 gibi isimlendirdiğin değişkenler senin rölelerin Q0.0 olarak isimlendirdiğin değişkenler kontaktörlerin (Çıkışların için) I0.0 şeklinde olanlar ise senin dışardan gelen butonlarındır.

Tabi bu etiket isimler ve kullanım yazım şekilleri her plc markasının kendisine özgüdür. Bunun yanında benzer komut ve bu tarz etiketlendirmeleride bir kaç markada aynı şekilde görmen mümkün.

bunların sayısı da, giriş/çıkış donanıma, yardımcı röle ve zaman röleleride plc nin hafıza kapastesi ile doğru orantılı olarak artış gösterir.

bunları bobin olarak tek yerde, kontak olarakta çok yerde kullanabilirsin, çıkışlar bobin olarak kullanılmışsa aynı anda kontak olarakta tepki verebilirken, girişler sadece kontak olarak kullanılabilmektedirler.

Bilginize
 
Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Arkadaşlarda gerekli bilgileri vermiş. Hala anlamadığınız takıldığınız yerler olursa örnekle yapabiliriz. Sizin için en iyi öğrenme yolu ise öncelikle Simatic Manager programı temin etmeniz bunun üzerinde bir program yazmanız.
 
Yarımcı röle dediğiniz iç röleleri kullanmakta takılmışsınız. Her programda bunları kullanacaksınız diye bir şart yok. Lazım olduğu zaman kullanırsınız. Bazı işlemlerde bazı iç röleleri plc marka ve modeline göre özel fonksiyonlar için kullanmanız gerekebilir. s7 200 de operatör paneli td200 dü sanırım kullnacaksanız mecburen VB memorileri kullanmanız lazım. s7300 de bir 8 adet ayrıpals alabileceğiniz bir fonksiyon vwar bunu kullanarak ilgili m değişkenine palsler verebilirsiniz

pozitif kenar tetikleme yapacaksanız s7300 de mecbursunuz bunu kullanmaya. Bunların dışında bu dizileri tabiki byte word gibi değişkenler içinde kullanacaksınız. aslında projeler karmaşıklaştıkça inanın bunun önemini dahada anlarsınız
 
hepinize çok teşekkür ederim...
 
beni bilgilendiren arkadaşlara saygı ve selamlarımı sunuyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…