Neredeyse hiçbir yerde bahsedilmeyen, düşündüğüm şeyi yazmışsınız, bunu dile getirdiğiniz için teşekkür ederim. Bizim yeni bir daire ve çatı katı yapıldı, aynı saatten
Elektrik alıyorlar ve panodaki kaçak akım sürekli atıyordu. Neden attığını araştırırken, evdeki tesisatı inceledim ve ne göreyim. Mutfaklara 2 faz 1 nötr çekilmiş. Çektiği 2 fazı ayrı prizlere cihazlara dağıtacakken(çünkü üst katta öyle yapmış), buatta bütün hepsini birleştirmiş. Bu iki fazı 2 ayrı 25 amper sigortaya girmiş, yani etti mi 50 amper. Zaten 25 amper 2,5luk kablo için fazla, kablonun boru içinde akım taşıma kapasitesi 20 amper. Bu zavallı nötr kablosu tek başına 50 amper sigortayla korunmuş oluyor, aslında korunmamış oluyor. 50 amper
Sigorta kısa devre haricinde kesinlikle atmaz, kısa devrede de atacağı meçhul. Mutfak sigortası diye 25lik sigortanın birini kapatıp, elektriği kestim diye faza dokunup çarpılabilirdim. Başta o nötr kablosunu eksik çekmesi, başka hataları da beraberinde getirmiş. 7-8 metre nötr kablosundan kar edeceğim diye yaptığı işlere bakar mısın. Neyse çek parasını da al kardeşim.
İşte bunlar elektrikçiyim diye piyasa da iş yapıyorlar ve bunların yaptığı işlere onay veriliyor. Bunun haricinde birçok eksik var tesisatta onlara hiç girmiyorum. Lamba düğmelerinin sıralamasını bile düzgün yapmayan adam kesinlikle tesisatta hatalar yapmıştır dedim ve haklı çıktım. Banyo dolabı aydınlatması için yanındaki prizden nötr alması gerekirken faz almış, lambaya 2 faz geliyordu. Sağolsun sayesinde araştıra araştıra, izleye izleye piyasadaki çoğu ustadan daha fazla bilgi sahibi oldum. Bir dairenin monofaze , trifaze tesisatını tam olarak olması gerektiği gibi baştan sona yapacak hale geldim.
Elektrik mevzusunda en uyuz olduğum şey ustaların sürekli daha yüksek amperli sigorta takmaya çalışması. Arkadaş bu sigorta atmasın diye değil atsın diye takılıyor bilmem farkında mısınız. 2.5'luk kabloya 16 amper sigorta takılacak bu kadar, kaldırmayacaksa kablo kesitini arttıracaksın veya ayrı linye çekeceksin bu kadar basit. Hadi 20 neyse de 25 amper kesinlikle cinayet. Şuan bizim panoda 25 amper sigorta var ve 2 daireyi besliyor, bir kere atmadı daha ve dairenin birinde elektrikli ankastre ocak kullanılıyor, bilmem anlatabildim mi.
Kaçak akım rölesi neden atıyordu sorunu buldun mu diye merak edenler olacaktır. Günde mutlaka 1 defa, bazen 3-4-5 defa attığı da oluyordu. Yaptığım ölçümler sonucunda kaçak olmadığını gördüm ve panodakinin arızalı olduğuna kanaat getirdim. Yenisini almadan önce dairedeki 30ma ile yer değiştirdim, 30ma olmasına rağmen panoda hiç atmadı. Sonra yenisini aldım. Atan Oag markaydı, uzak durun derim. Elektrik işlerinde gördüğüm saçmalıklardan sonra dolayı çok doldum, o yüzden biraz uzun oldu yazdıklarım, affınıza sığınıyorum.