PRM ve FEED HESAPLAMA ICIN KAYNAK

Titreşimin yarattığı sorunlar nedeni ile, olabildiğince kısa boylu freze kullanılması öneriliyor.

0.5mm daldıracağınızı nereden biliyorsunuz ?

yani demek istediğim 1000mm/min ilerleme 7 bin devir spindle ile 0.5mm dalma ile keserken,
dalmayı 1mm e çıkarırsanız devir de değişecek ilerleme de değişecek hepsi birbirine bağlantılı o yüzden soruyorum. bu hesaplama bana o yüzden garip geldi

aslında haklısın,
pdf deki derinliklere güvenemedim ve bende benim makinayı ve ucu zorlarmı diye .5mm daldırma ile başlamıştım kesmeye...(1mm deneyecektim uc kırılmasaydı ) yalnız bnm makinada kesilen malzeme tabladan 3 cm yukarıda sabitlenmiş (kesilen malzemenin altında başka bir destek yok) ve 45x45 cm bir sacdan parçalar kesiyorum. kesim esnasında nekadar rijit bağlarsam baglayım titreşim ve ses baya hissettiriyor kendisini...
o yuzden makinadan makinaya göre deney gözlem ile talaş derinliği değişebilir diyorum ... en uygun olanı işi hesap ederek bulmak tabi ama şu sıralar buna vakit ayıramayacağim...

.5 mm daldıracağimi nerden anladığıma gelince LP formulunde radyal kesimde çapın .15 katı bi değer var buda bnm kesici çapa göre .33 gibi bir değer çıkıyor... yani .5mm nin secilmesi makinayı ve ucu zorluyacak gözüküyor... bende zorlarmı testi yaptım 10. pasoda kırdı ama kesilen malzeme tablaya sıfır olsa durum değişebilir diye düşünüyorum...

Son düzenleme:
yok benim demek istediğim şuydu;
kesilecek materyale göre,
uç çapı, uç ağzı, kesilecek derinlik, yanal kesilecek alan, spindle devir ya da ilerleme hızı gibi..
bilgileri girip bize ya spindle deviri verecek ya da ilerleme hızını verecek.

Atakan solidcam de i machining modülü var tam senin dediğin işi yapıyor. Sadece işlenecek alanı gösteriyorsun makine ve malzeme bilgilerini gir gerisini program hallediyor

bunda bir gariplik var.
kesim derinliği nerede ???

PDF dosyasındaki dört ayrı tabloda (sayfa 96-100) talaş yüküne (chip load) bağlı katsayılar için;

HP = HEAVY PERIPHERAL : Radyal yük fazla ve eksenel (axial-dalma-kesim derinliği) yük az
LP = LIGHT PERIPHERAL : Radyal yük az ve eksenel yük fazla

olarak freze çapına da bağlı bir ayrıma gidilmiş. Karbür Freze ve HSS ayrıca demir bazlı ve demir dışı malzeme için ayrı tablolar var. Radyal ve eksenel kesme için alabilecekleri en yüksek değerler verilmiş, bu sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile bu tablolar kullanılabilir. Radyal ve eksenel (dalma) derinlik doğrudan hesaplara katılmıyor ancak tabloların hazırlanmasında kullanılmış, bu değerleri sınırlar içerisinde kalarak ve makinemize bağlı bizim belirlememiz gerekiyor. Makinelerin rijitliğinin ve gücünün zayıf kalması nedeni ile verilen bu sınır değerlerin daha azı ile çalışmak zorunda kalınabilir. Bu tabloların hazırlanmasında ve hesaplarda amatör makinelerden daha çok rijit/güçlü profesyonel makinelerin baz alındığını ayrıca kullandığımız frezelerin kalitesini de (düşüklüğünü) göz ardı etmememiz gerekir.

Diğer yandan yukarıda verilen sınır değerlere ne kadar yaklaşabildiğimiz, makinemizin kalitesinin bir göstergesi sayılabilir.

Karbür Freze;
S = SLOTTING
Axial Depth up to .5 x Diameter
HP = HEAVY PERIPHERAL
Axial Depth up to 1 x Diameter / Radial width .5 x Diameter
LP = LIGHT PERIPHERAL
Axial Depth up to 1.5 x Diameter / Radial width .15 x Diameter

HSS, Kobalt ve Kaplama;
S = SLOTTING
Axial Depth up to 1 x Diameter / High Coolant Pressure
HP = HEAVY PERIPHERAL
Axial Depth up to 1.5 x Diameter / Radial width .5 x Diameter
LP = LIGHT PERIPHERAL
Axial Depth up to 2 x Diameter / Radial width .2 x Diameter

NYC CNC tarafından hazırlanan on bölümlük bu konuları işleyen yararlı bir videyo serisi var. Hesap için bir Excel dosyasının adresi de verilmiş ancak inç bazlıdır. Videyolarda Zigzag adını verdiği yöntemle pratik olarak bu değerlerin bulunması da anlatılıyor. Titreşimin yarattığı sorunlar nedeni ile, olabildiğince kısa boylu freze kullanılması da öneriliyor.;

Son düzenleme:
Atakan solidcam de i machining modülü var tam senin dediğin işi yapıyor. Sadece işlenecek alanı gösteriyorsun makine ve malzeme bilgilerini gir gerisini program hallediyor

evet biliyorum ama pek kullanmıyorum onu. i machining, trochoidal milling ile aynı (kimilerinin adaptive milling i)

bize eski usul freze hesaplaması lazım.

evet biliyorum ama pek kullanmıyorum onu. i machining, trochoidal milling ile aynı (kimilerinin adaptive milling i)

bize eski usul freze hesaplaması lazım.
Metrik tablosu bulup düzenledim malzeme ve kesim türünü seçerek hız ve adımı bulabiliyorsunuz
Not: Sadece çelik türevlerinin verileri var diğer malzemelerin verileri bulursanız eklerim
https://yadi.sk/i/F-JJqxZ33P8E2M
dosya adı: EndMills.pdf

Ekli dosyalar

• HIZ ADIM.xlsx
    20.7 KB · Görüntüleme: 9
yusuf ellerine sağlık aslında güzel olmuş
ama kaç mm derinlik vericez hala net değil :D

292. sayfadan itibaren metrik tablolar verilmiş.
Tablolarda derinlik genellikle takım çapı kadar yan adım da takım çapının yarısı kadar. Kullanılan takım, kesim yöntemi ve yüzey eğimine göre değişmeler oluyor
https://yadi.sk/d/fT9K1qMG3P8ioe
dosya adı: wrp4hs4gaiz.pdf

Tabloya kesim türüne göre derinlik ve yan adımlarda eklendi.

Ekli dosyalar

• HIZ ADIM.xlsx
    20.8 KB · Görüntüleme: 11

Forum istatistikleri

Konular
129,829
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355
Geri