Merhaba,
Eğer 400mm çap işleyebilecek ve aynı zamanda ufak olacak (boydan ufan) bir makineye ihtiyacım olsaydı hurdacıdan ağır bir Bulgar veya Rus torna alıp kafasını söküp yerine 400mm için dökümden yapacağım kafayı takardım. Zaten kutu gibi bir şey olacak. Dökümü kolay olur. Kızaklarının zamanla aşınmış olma ihtimalini düşünerek kızakları taşlatıp yerine arabalı ray takardım.
Yatık tip tornaları ben de seviyorum. Talaşın gövdede birikmesine izin vermiyor. İkide bir talaşı aynanın etrafından temizlemek gerekmiyor. Yalnız yatık tip gövde yapımı biraz zor. Kalıp döküm olmayacaksa dediğiniz gibi çelik levhaları hassas taşlatıp birbirine vidalamak gerekir. Bittiğinde hassasiyet kaybı olacaktır. Bu yüzden tekrar taşlatmak gerekir.
Bu arada, demir ve döküm kelimeleri cümlenin içinde geçiyorsa bir de metalürji ekleniyor. Döküm levha size doğrudan ulaşır. İstedğiniz gibi kesip biçip kullanırsınız. Ama zamanla eğilip bükülür. Bu yüzden metal annealing denilen işleme ihtiyaç duyar. Türkçesini bilmiyorum (Menevişleme?). Annealing kısaca metalin gerginliğini almak, işlenme kıvamına getirmek, mevcut formunu korumasına yardımcı olmak için belli bir oranda ısıtma işlemine deniyor.
Ben tornamım spindle'ını 1.5kw asenkron motor ile çeviriyorum. Düşük devirde tork kaybı var. Aynı güçte bir servo çok fark yaratacaktır. Neticede servo düşük devirde de yüksek devirde de aynı torku verebiliyor. Sizin 400mm çap için 60nm servo çok mu bilemedim. 400mm işlemek gerçekten güç ister. Bence maddi imkanlar içerisinde 30-60nm arasında bir servo işinizi görür.
Bu arada, 2-3 metrelik bir hurda torna bulunursa 1 metre kalacak şekilde kesilip kullanılabilir bence. Kulağa komik gelebilir ama olabilir bence.
@window_s nassın kardeşim?
Bu arada, tırlama tornaların kaderinde var. En büyük, ağır tornaların bile tırladığını gördüm. Genelde delik içi takım kullanırken tırlar. Uzun olduğu için.