Programlama devresi yardım!!!

kardeş ışıl ışıl aydınlandım saol
ben de zaten fazla çeşitle uğraşmıodum aklıma
ne gelse bunlarla yapabilir miyim diye
düşünüyodum herşey için teşekkurler yüklerken
sorun felan çıkarsa sölerim
 
tonightsthenight ' Alıntı:
Gördüğüm kadarıyla bu devre ile 16f628 programlayabilirsin.Çünkü 16f84 ile 16f628'in PGD ve PGC bacakları aynı pinlere denk geliyor.

Arkadaşlar mesele çözülmüş sanırım ama daha sonra uğraşıp işin içinden çıkamayan arkadaşlar için eklemek istediğim bir mevzu var. İlk önce bahsedilen programlardan sadece IC-Prog u kullandım ve programlayıcı devresi olarak seri porta bağlanan JDM programmer'ı kullanmaktayım. IC-Prog kullanma sebebim ise her türlü PIC programalama ihtiyacıma hızlı ve basit çözümler üretip başka programlar arattırmamasıdır. JDM devresinde aşağıda açıklayacak olduğum sebeplerden dolayı 16f628 leri programlamak sorun oluşturmakta idi. Bu sorun daha sonra JDM devresinde yapılan modifikasyondan sonra düzeltilmiştir.

16f84 ile 16f628 arasındaki donanım farkı harici en büyük fark MCLR ucunun reset harici başka bir işlev olarak kullanılabilir olmasıdır. Bu gibi mikrodenetleyicilere örnek 12f675'dir. Bu denetleyicilerde eğer Config Word kısmında MCLR ucu reset yerine port olarak kullanılacak denirse daha sonra özellikle devre üstünde ICSP soketi üzerinden programlamak istenirse programlanamadığı görülmektedir. ICSP ile programlamada MCLR ucuna Vpp(11v üzeri bir gerilim) uygulanarak denetleyicinin seri programlama moduna geçmesi sağlanır. Eğer siz denetleyicinin osilatörünü (ki genelde dahili RC osil. kullanılır maliyet düşürmek için) ve beslemesini verirseniz, mclr ucuna Vpp gerilimini verseniz dahi PIC imiz programlama moduna geçmeyecektir.

PIC Power On Reset(POR) yani ilk besleme gerilimi verildikten sonra kendi kendini resetler. Bunun sebebi osilatorden gelen saat darbelerinin yaklaşık %50 doluluk oranına ulaşması ve Brown out sebebi olan voltaj dalgalanmalarının geçmesini beklemektir. POR dan gelen saat darbelerinden yaklaşık 72 tane gelene kadar geçen sürede PIC mclr ucunu reset ucu olarak kullanır. 72. saat darbesinden sonra config word de ki değerler yüklenerek mclr ucu olması gereken şekilde ayarlanır. Eğer mclr ucu port ucu olarak ayarlanmışsa bu noktadan sonra verilen Vpp gerilimi koruma diyotları ile -0.3v ile +5.3v değerinin dışına çıkamaz.

Bu gibi durumlarda programlama yapabilmenin tek yolu PIC beslemesi olan Vdd (genelde +5v) verilmeden önce mclr ucuna Vpp geriliminin uygulanmış olmasıdır. Modifiye edilmiş JDM devresi 4 5 direnç bir iki diyot ve transistorlerden oluşmaktadır ve direk seri porta bağlanarak çalışabilmektedir. IC-PROG programı ile çoğu PIC(flashlı) denetleyicisini rahatça programlayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Kaynaklar:
PIC Mid Range Familt MCU Reference Manual

http://www.stmental.net/~dfoster/dmf_picprog/
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…