proje ödevi hk.

sdasahin

Üye
Katılım
19 Ocak 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
merhaba
ben fen ve teknoloji öğretmeniyim ve bir proje hazırlıyorum. bunun için bir devre örneğine ihtiyacım var. devrenin anahtar kısmı kapıya bağlı olacak ve anahtar kapandığında devreye bağlı sifonun düğmesi çalışacak. yani amaç kapıyı açınca çalışan bir sifon düğmesi. nasıl yapacağım konusunda yardım ederseniz çok sevinirim çok acil lazım. şimdiden teşekkürler.. bir de röle ne demek ve siviç ne demek anlayacağım dilden söyleyebilir misiniz?
 
Selamun aleyküm
Röle iki tane bobin 2-4 ya da daha fazla ayakları olan bir alet kibrit kurusundan daha da küçük bir elemandır. 2 bobin ayağı yanında 2 tane iletim ayağı olan bir röleyi anlatırsak; bobin ayaklarına gerilim uyglandığında, bobinde oluşan manyetik akımın sonucu olarak 2 iletim ayağı diye bahsettiğim ayaklar iletken olur, bobinde akım olmazsa bu ayaklar iletimde olmaz. Bobin kısmındaki manyetik alan iletim ayaklarındaki platini hareket ettirerek iletime geçirir. Bobin ayaklarına (küçük diye bahsettiğim rölelerde) 5-6-9-12 V uygulanabilirken iletim ayaklarından 220V iletimi yaptırabilirsiniz. Bobinden akım geçip de iletim ayakları iletken olurken tık diye bir ses çıkarır.
Siiviç diye yazdığınız "switch" ingilizce kelimesinin Türkçesi olarak tuş anlamına gelir.

Projenizde kapının açılmasına göre sifon ççekilmesini ister gibisiniz. Yalnız sadece kapı açılmasına bağlı olursa birisi dışarı çıkarken çekimiş olan sifon bir diğeri içeri girerken de çekilmiş olurve israf oluşur. Bunu ayarlamanız gerekir; mesela dışarıdan girilirken çekilmesini isterseniz birisi dış kapı koluna dokunup açarken sistemi çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Veya içeriden çıkılırken kapı koluna içten dokunulup açarken çalıştırılabilir. Bu direk bir bağlantı ile de elektronik devre ile de olabilir. Direk bir devrede mekanik olarak ayarlamaları yapmanız gerekir. Elektonik işleri bu sitedeki birçok kişiye kolay gelmesi lazım; eğer nasip olur da ilgilenirseler.

Başka tip gelişime açık projeleriniz varsa yazabilirsiniz; Hayırlı günler dilerim.
 
Lamba söndüğü zaman sifonu çektirirseniz sorun kalmaz. Herhalde kimse lamba yanarken dışarı çıkıpta, lamba sönükken içeri girmez :)

Eğer bu uygulamayı genel bir WC'de yapacaksanız orada lamba söndürme alışkanlığı olmadığına göre, hareket sensörü lazım.

Tabii bir de bütün bunlar için suyu boşaltacak mekanizma da lazım. Sifon olmaz. Onun yerine on-off valf kullanılabilir.

Sorunuz olursa özel mesaj atabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.
 
hırsız alarmı olarak kullanılan bir sistem var her 1 TL'cilerde'bulunuz biz bu sistemde oynama yaparak çok degişik kilit sistemleri yapabılırız.
saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,219
Mesajlar
924,354
Kullanıcılar
451,586
Son üye
Mo922od

Yeni konular

Geri
Üst