proje hakkında yardım ve önerii!!

Katılım
21 Tem 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Arkadaşlar acaba 12 bit bir analog to dijital çeviricinin (ADC) çıkışını (4er bit her biri ayrı ayrı 3 tane seven segmentlere gelecek üzere) göstermek için araya ne gibi bir parça koyarsam işim görülür.
Bu analog girişim ise(ADC için) bir fototransistörün bir noktaya yansıtılacak olan ışığın(bir lazer olabilir) açı ile değişerek okunması olacaktır.Bu değişecek olan fototransistörün açısı olacaktır.Ancak ışık sabit bir noktaya dalgasını gönderecektir.

Bu benim bu sene almış olduğum bitirme projemdir.Proje; yüzeye düşen sinyalin(ışığın)bakış açısı değiştik sonra algılayacağımız dalganın etkisinin açı 90 iken en büyük ve açı küçüldükçe düşeceğidir.Bu da bileceğiniz üzere cosinüs değeri ile hesaplanıyor.

Iyansıyan=Igelen.cos(fi) Lambert's teoremi

Kısaca seven segmentlerde ben cosinüs değerlerini görüntüleyeceğim.
örneğin: açı 60 derece iken fototransistörümü 60 dereceye ayarlayıp yansıyan dalgayı algılayıp cos(60)= 0.50 değerini görmek.
Yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim.Bu kullanacağım malzeme seçiminde de yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.

Saygılar.
 
adc den seven segmente bağlantı yapmak için 74 serisi bi entegre kullanman gerek. bende bu konuda araştırma yapıyorum elimde bikaç örnek var aslında. bu arada bn erdem yarın okulda olursan konuyla ilgili konuşuruz
 
eyvallah erdem yardımın için saol,sana da kolay gelsin.
 
Kullanacağınız malzemeler
1...MCP3202 12 bit adc 2 kanal
2...PIC16F877 MCU
3...74LS247 7 segment sürücü
4...4 adet npn transistör
5...4 adet display
6...kondansatör direnç vs. pasif elemanlar

diğer kısımlarda ne sürmek istiyorsanız foto transistör ve devresi
sadece adc kullanarak sistemdeki hesaplama ve gösterimleri yapmak baya güz sisteminizde bi MCU kullanmanızı tavsiye ederim.
kolaygelsin
 


yardımın ıcın tesekkurler sayın hocam ama biz pıc kulllanmıyacagız da onun yerine nasıl yol izleyebiliriz?
 
sistemi çizili olarak izah ederseniz yardımcı olalım anlatımı yeterli bulamadım.
 
şekili koyabilirim de ancak nasıl ekleyeceğimi bilemiyorum??
 
cevap yaz kutusuna tıklayın yada sitede bununla ilgili bir bölüm var ordan inceleyin
 
Sayın eyupbakan hocam
Dediğim gibi bu projede fototransistor yardımı ile bir yüzeye yukarıdan dik bir şekilde gelen ışıgın yansıması ile bu yansımanın bakış açısı değiştik sonra etkisinin azaldıgıdır.Yani ne kadar o yüzeye dik bakarsak o kadar yansıyan ışını gözlemleriz.90 derecede maksimum oluyor.Bu da lamberts teoremi denilen olay.biz de bu teoremi foto transistörü ışıgın düştüğü yüzeye değişik açılarla bakarak çıkışta o açının cosinüs degerini görüntüleyecem.Bende hesap makinesi ile cosinüs degerlerinin hesapladım ve her 8 derecede bir en sagdaki hane etkileniyor.3 hane kullanmamız gerektiği için(7 segmentleri)biz bu referans aralığını 8 derecede bir ADC(analog digital çevirici) ye göre uyarlamayı düşünüyorum bilmiyorum yanılıyormuyum ama sizde bi fikirde bulunursanız sevinirim.Ancak işte pic kullanmadan bu projeyi entegrelerle yapmam gerek.İlginiz için çok saolun..
 
msn i ekleyin hotmaili şekilde bi eksiklik var yada ben anlamadım.üye bilgilerimde gözüküyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…