Puntoyla çalışan zincir fabrikasında reaktif sorununu nasıl çözebiliriz?

puntalar monofaze mi ki?
endüktif ne kadar az? belli bir oranın altındaysa ( reaktif(ind) / aktif % 20 den epeyice aşağıysa ) dert etmeyin.
Uygulama şöyle olabilir, her puntaya,uygun gerilimde ve uygun güçte kondansatör bağlayacaksınız.Ama öyle bir bağlayacaksınız ki,punta bastığı anda devreye girsin.
Puntalar genelde şöyle çalışıyorlar.
pedala bastığında , puntanın trafosu girişine 380 volt veya 220 volt gerilim geliyor.
Bu gerilim trafoda düşürülüyor ama,aynı zamanda tabii akımı artmış oluyor.Bu gerilim de doğrultulup puntanın uçlarına veriliyor.
Bu durumda sizin puntanın trafosuna paralel olarak,uygun güçte ve gerilimde,kondansatör bağlamalısınız.
Fakat,bu kondansatörlerle,puntanın bobini uyuşur mu,uyuşmaz mı? l ce c eşit olup başınıza iş açar mı açmaz mı? rezonansa sebebiyet verir mi vermez mi? kondansatör gerekli zamanda deşarj olur mu olmaz mı(çünkü zincir işinde,puntalar çok seri çalışıyor)
Ayrıca,trafonun kalkışı esnasındaki endüktif gücü,tam yükteki endüktif gücü ve duruş anındaki endüktif gücü değişken olacaktır,buna karşılık kondansatörler sabit güçte olacaktır.İşte bu size kapasitif reaktif olarak dönecek mi dönmeyecek mi?
bunları bilemem.
 
dinamik kompanzasyondan başkası kar etmiyor.kaynak makinaları devreye hızlı girip çıkıyor.röle kademe alıncaya kadar zaten iş işten geçmiş oluyor.
bu yüzden GRUP-ARGE yapımı SMART SVC kullanılmasında fayda var.fiyatı da diğerlerine nazaran çok daha hesaplı.
 
sn Ahmet Güler, Punta makinalrı endüktif olduğı için sabit reaktörü süren sistemler yerine, EKM ve EKT serisi 20 ms hızındaki sadece kondansatör devreye alan tristör anahtarlamalı cihazlarımızı önerebiliriz. 3 faz dengeli puntalar için (EKT) dengesiz puntalar (tek faz yada iki faz) için EKM serisini inceleyiniz.
Ayrıca monofaze kondansatör devreye almanız işi çözmez, çünki punta yük hızları 100-250 ms arasında değişir. Ayrıca tek ve iki faz puntalar için tamamı monofaze düzeltme ancak iş yapar..Mesela bir fabrikaya kurduğumuz her fazı 124 kvar olan EKM 360 modeli 10 adet üzerinde punta makinalarını sorunsuz kompanze ediyor neredeyse iki yıldır.
 
arkadaşlar bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olursa sevinirim bahsettiğim konu punta calışan bir yerde reaktif cıması puntalar iki fazlan calışıyor fakat amperler çok değişgen 15 adet punta var en düşük amper ceken 23 amper ve bunlar sırayla 35. 46,63,81.85 79 65.110 ampere kadar karışık bir sistem

___

ben elktrik teknikeriyim ama 28 yıldır bu işi yapmıyordu başka işlerle uğraşıyordum ama yine mesleğimizi yapmak zorunda kaldık vede ilk işim bu oldu elektitirik mühendisi 3 ayrı ay bu işi takip etmişler ama başarılı olamamışlar bilmiyorum ben olabilecekmiyim siz değerli meslekdaşlarım sayesinde

___

değerli arkadaşım bu işi cözme garantisi nedir çünkü burada her şeyi denemişler başarılı olamamışlar ve müşterimde garantisi olmadan ödeme yapmak istemiyor oda haklı her gelen yapmış parayı alıp gitmiş ama sorun cözülmemiş
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok sayıda punto makinesinin olduğu tesislerde, her ne kadar bu cihazlar hızlı bir şekilde devreye girip çıksa da belirli bir düzeyde reaktif çekilir. Dengesizlik miktarı ise bu seviyenin üzerindedir. Yani bu tip tesislerde hem klasik sistem hem de tristörlü sistemi dengesizlik miktarı için kullanmakta yarar vardır.

Ancak kaynak makinelerinin sayısal olarak 2-3 tane ve gücü yüksek ise tamamen tristörlü sistem kullanmak kaçınılmazdır.

Kaynak makinelerinin çoğunlukta olduğu tesisler için klasik sistem + dengesizlik miktarı kadar alron'u öneririm.
 
Endüktif bir yükü, sönt reaktör sürerek ve sabit kondansatör devreye alarak çözmek nedense pek ekonomik görülmüyor bana. dengesizlik oranı her faz için atıyorum 50 kvar ise üç adet 50 kvar sönt reaktör kullanımı biraz masraflı olmazmı?

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…