DSO138 555 tüm devresini tek zamanlı olarak çalıştırınca oluşturduğumuz darbe sinyalini ('pulse') ölçebiliyor mu. Yani tek kararlı kipte 2 numaralı giriş ve 3 numaralı çıkış sinyallerini. Ya da C4 sığacı üzerindeki gerilimi gösterebiliyor mu.
Benim denediğim fan Noctua. Özel olarak sessiz çalışmak için üretildiği için pek ses duyamıyorum. Hatta ucuna takılan ufak bir adaptör dönüş hızını ayarlıyordu sanırım. Hoş bu kadar ufak bir kablonun nasıl hız ayarı yaptığını da pek anlamış değilim.
Fan için uygun frekansa gelince bunu ben de tam bilmiyorum.
Buradaki belgeye göre soğutucu ekipmanlarda kullanılan PWM sinyallerini, insan kulağının duyma aralığının üstüne taşımak için 20 kHz'den yüksek sinyaller kullanıldığı belirtilmiş.
"Driving the coils at rates greater than 20 kHz moves the noise outside of the audible range, so typical PWM fan-drive signals use a rather high frequency (>20 kHz)."
Kuramsal olarak da doğru PWM frekansını ayarlamak için motorun zaman sabitini τ bilmek gerekiyormuş. Bir motorun neredeyse % 100 hızına ulaşması için gereken süre :
geçen süre = 5 τ
oluyor.
Fan kontrolü için kullanılan tipik bir devre şu şekilde.
Eğer 3.3 volttan sürülmek isteniyorsa o zaman bu şekilde olabilir.