Röle Düşük Gerilim Sinyali Sistem Çökmesi

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
47
Kojenerasyon Tesisinde elektrik akış şeması şu şekildedir. 1 adet 5,5 MW gücündeki gaz türbini 6,3 kv mertebesinde ortak baraya basmaktadır. 6,3 kV barada 1 adet ölçüm hücresi, fabrika tüketim yerlerine ait trafoların beslendiği, üzerinde siemens siprotec aşırı akım korumalı rölelerin yer aldığı metal clad hücre çıkışları ve step up trafonunun 6,3 kV tarafının kesicisi yer almaktadır. Üretilen elektrik metal clad hücrelerin çıkışındaki 6,3 Kv/0,4KV trafolar ile fabrikada tüketilmektedir. Üretim fazlası ise aynı zamanda 6,3KV/34,5 KV step up trafolar ile ulusal şebekeye basılmaktadır.
Sistemde 2 gündür şu tarz bir sıkıntı oluşmaktadır. Ulusal şebeke ile paralel çalışma modunda, anlık olarak 6,3 kV tarafındaki ölçü hücresine düşük gerilim sinyalinden sonra genel açma sinyali gelmekte bu sinyal ile birlikte step up trafoların 6,3 KV kısmındaki kesicisi açmakta, aynı anda gaz türbini kesicisi açarak gaz türbinlerine gelen alev söndü alarmına müteakip sistem çökmektedir. Ölçü hücresine düşük gerilim sinyali niçin gelir. tşk ederim.
 
Gerçekten gerilim düşümü yoksa,röleden, bağlantılardan kaynaklanıyor olabilir.Yazıcı/
kaydedici ölçü aletiniz yokmu ? Yoksa,böyle bir kaydedici bulup bağlayarak takip etmekte yarar var.
 
Son düzenleme:
Ölçü hücresindeki röle Bilgileri akım, gerilim vs trend olarak enerji izleme scadasına geliyor. Oradan kontrol ederim.
 
Dağıtım tarafından bağlı bulunduğun fiderde herhangi bir arızadan dolayı açma olursa ve ilgili fiderde tek üretim sizin kojenere sisteminiz kalması durumunda tüm yükü sizin sisteminiz üzerine aldığından dolayı düşük gerilim sinyali ile röleniz trip üretir. Trip üreten tüm rölelerden arıza kayıtlarını alarak akımın ve gerilim nasıl değiştiğine bakmanız gerek. Ayrıca ilgili dağıtım firması ile görüşüp sizde açma olduğu saatte fiderlerinde arıza olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederim.
 
Tşkler
 
Og sisteme( teiaş tm ye) 1 fider ile bağlıyız arıza geldiğinde şebeke bağlantı fider kesicimiz de açma olmuyor. Fakat bu esnada karşı tarafta şebeke tarafında Enerji olup olmadığına dikkat etmedim. malumunuz karşı tarafta enerji olmadığı takdirde paralelden çıkarak Ada modunadüşmemiz gerekiyor. Ayrıca 34,5 tarafı ölçü hücresinde herhangi düşük,yüksek gerilim, veya frekans ile ilgili sinyal yok. Sizin bahsettiğinizdenanladığım ; teiaş tm bara danverebileceğimiz maksimum enerjimiktarından daha fazla Enerji çekildiği için 6,3 barada gerilim düşümü olduğunu mu dur. Bu durum da bizdeki34,5 tarafında ki baranın ölçüm kısımdabir sinyal olması gerekmez mi.tşkler
 
Gerçekten gerilim düşümü yoksa,röleden, bağlantılardan kaynaklanıyor olabilir.Yazıcı/
kaydedici ölçü aletiniz yokmu ? Yoksa,böyle bir kaydedici bulup bağlayarak takip etmekte yarar var.
Bugün enerji scadasında 6,3 kv barada oluşan 2 arıza anında da gerilimleri izledim. Arıza anında 2 trafoda gerilim değeri 6,3 kv dan ani olarak sıfıra düşerken step up trafonun 6,3 kv değeri yükselmekte milisaniyeler süresince bu arada ölçü hücresindeki röle yüksek gerilimden step up trafoyu açtırmakta ve bara boşa çıkmakdadır. Bu iki trafoda gerilim ani olarak neden sıfıra düşer. 2 trafoda da harmonik filitrasyon sistemi var. ( aktif yada pasif sistemi mi değilmi emin değilim) bu etkili olur mu?
 
Teiaş'a bağlı olduğunuz fiderde dağıtım tarafından da bağlantı var mı yoksa fider sadece size mi tahsis edilmiş. 34,5 kV tarafta herhangi bir sinyal çıkmadı demişsiniz. Yüksek-düşük gerilim yada frekans için röleden herhangi bir sinyal tanımlaması yapılıp yapılmadığından emin olmalısınız. Daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilmeniz için röle arıza kayıtlarına ihtiyacınız var. Hangi fazın gerilimini 0 yakın olarak gördüyseniz o fazda toprak ile kısa devre olmuştur diğer fazlarında gerilimin yükseldiğini görmeniz gerekir.
Bahsettiğiniz maksimum güçden fazlasını sisteme basmaya çalıştığınızda frekansınız düşer ve frekans üzerine bir korumanız var ise devre harici olursunuz.
 
Kullanılan koruma rölelerinde ayarlarında bir dengesizlik var gibi
 
Burada bir yanlış ifade kullanımı var herhalde . OG sistemine enerji verdiğiniz halde TEİAŞ nereden çıkıyor . Siz 154 ya da 380 kV üretmiyorsunuz . Sanırım TEDAŞ demek istediniz.