rüzgar jeneratörleri ve güneş pilleri(fotovoltaik)

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,699
Puanları
1,306
Yaş
48
Konum
kocaeli
bir kaç gündür bu cihazlar hakkında internetten araştırma yapıyorum.ama şunu anladım ülkemiz bu konuda imkanları elverişli olduğu halde duyarsız ve umursamaz.ama aynı ülkemiz rusyadan doğalgaz getirmek için denizin altına boru döşeyebiliyor ve bu doğalgazla Elektrik üretip kullanabiliyor.bazı internet sitelerinde güneş pilinin nasıl üretilebileceği bile yazıyor.ama şu da bir gerçek ülkemizde güneş pili üreten hiç bir firma yok.ama incelediğim konularda güneş pillerinin üretiminin çokda zor olmadığı sonucu çıkıyor.fakat fiyatı normal bir kullanıcı için çok pahalı satan da bunu söylüyor.ancak elektrik dağıtım sisteminin uzak olduğu yerlerde ekonomik.güneş pillerini oluşturan elementler dünyada bol miktarda var.bor madenide bunlardan biri.bana bir proje için güneş pili fiyatı lazımdı.12 volt 30-40 amper bir aydır internetten arıyorum.ama yok sadece çok pahalı yazıyorlar.satan firmaları arayıp fiyatını sanırım öğrenebilirim.ama benim yapmak istediğim verimi nasıl?kışın 0 derece ve altındaki sıcaklıklarda elektrik üretebiliyor mu?(bir sitede güneş pili için verdiği değerde 25 derece sıcaklıkta diye not düşmüşlerdi de)
ayrıca rüzgar jeneratörlerini inceledim.gerekli malzemeler değince 12-13 metre direk diyor ben istanbulda oturuyorum.istanbulda 70-80 metre toplu konut binaları yapılıyor.bunların çatılarına koyulacak bir pervaneyle dönen rüzgar jeneratörleri koyulsa bu binaların ortak tüketimleri çevre aydınlatmaları bu sistemle üretilen elektrikle sağlansa ben bu konuları araştırmaya başladığımda şunu gördüm. çok düşük voltla çalışan led ışıkları kullanmaya başlandı.kaç tane firma bu lambaları ürettiğini yazmış.bu iş için bayilik arayan bile var.bunu sinyalizasyon için kullanan belediyelerde var.neden biz en azından çevre aydınlatma için bunları kullanmıyoruz veya kullanamıyoruz?
bu konu başlığında istediğim şey güneş ve rüzgar ikisibir (hybrid)sistemler ne kadar sağlıklı ne kadar sağlıksız bunların tartışılması.bunlardan bir sonuç çıkara bilmek.bir aydır düşünüyorum uykularım kaçtı.acaba sadece evlerde aydınlatma için olsun ısınma için olsun sadece bir amaç için bu sistemleri kullanamaz mıyız?eğer bunları kullanırsak ne gibi kaybımız veya kazancımız olur bunların tartışılması*
 
Aslında konu güzel fikirlerinde sağlam bir veriye dayanarak ortaya atılması konuyu dahada güzel hale sokacaktır. Boğaz İçi Üniversite' sinin konu ile ilgili açıklamalarının yanı sıra avantaj ve dezavantajlarının belirtildiği yazı dizisinde konu içerisindeki bazı sorulara açıklama getirmektedir. Ayrıca konuda neden yapılmıyor sorusunu kendimce buna bağlıyorum. Yaşadığımız alanın her yerinde bir şey bize ne kadar gerekliyse o şey bizim için okadar önemlidir, bundan çıkan sonuç şudur bu tür sistemlerin önemini belki daha kavrayamadık çünki ihtiyaç duymadık , ekonomik getirileri varmıdır vardır belkide kurulum maliyeti bu sistemlerle iç içe olmamıza bir engel. Diğer bakış açısıyla bakarsak Kamu-Sen'in belirlemelerine göre, bu yıl mayıs ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı bir önceki aya kıyasla yüzde 1.06 artarak 2 bin 240.10 YTL'ye çıkıyorsa bu sistemlere bu şartlarda sahip olmak pekte kolay gözükmüyor.


B- FOTOVOLTAİK SİSTEMLER

Bu sistemlerdeki voltaik toplayıcılarda, güneş enerjisini doğrudan Elektrik enerjisine dönüştürmek için Cd S ya da silikon maddelerinden güneş pili imal edilir bu maddeler üzerine gelen güneş ışınları anında elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılır. Bu sistemlerde güneş izleme düzeni ile her an mümkün olan en yüksek güneş enerjisinden yararlanılır. Güneş izleme düzeni pahalı olduğundan bu tip toplayıcılardan, izleme düzeni olmadan da yararlanılmaktadır. Yapay uyduların elektrik enerjisi fotovoltaik toplayıcılardan sağlanmaktadır. Fotovoltaik toplayıcıların çok yüksek maliyeti kadar, sadece %10 mertebesinde verimli çalışmaları nedeniyle yaygın olarak kullanılmamaktadır. Buna rağmen uydularda zorunlu olarak kullanılmakta ve radyo vs. gibi ev aletlerini çalıştırmaktadır.

Avantajları ve Dezavantajları

Güneş enerjisi temiz, yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ile çalışan sistemler, kolayca taşınıp kurulabilen gerektiğinde enerji ihtiyacına bağlı olarak basitçe değiştirilebilen sistemlerdir.

Düşük verimlidir (%15); başlangıç maliyeti çok yüksektir, piller gibi depolama malzemeleri için uygun değildir. Tüketiciler için maliyeti yüksektir.

RÜZGAR ENERJİSİ

Tanımı ve Uygulama Alanları


Rüzgar enerjisinin, güneş enerjisinin dolaylı bir şekli olduğunu düşünürmüydünüz ? Evet öyle, çünkü güneş enerjisinin karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı ısıtamaması nedeniyle oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgarı yaratmaktadır.

Rüzgar yüzyıllarca teknelerin yelkenlerini şişirmek, tarımsal ürünleri öğütmek ve su pompalamak gibi amaçlarla kullanılmıştır. Ancak bugün insanoğlu rüzgar enerjisinden elektrik üretmektedir. İnsanlık, yeldeğirmenlerinden, modern rüzgar santrallerine uzanan teknolojik bir süreç yaşamıştır. Yıllar önce kullanılan yeldeğirmenlerinde, rüzgar estikçe dönen pek çok kanat bulunmaktaydı, bugünün rüzgar türbinlerinde ise yalnızca iki veya üç kanat bulunmaktadır. Bu kanatlar, yeldeğirmenlerinde görüldüğünden çok daha uzun 25 m.'ye kadar olabilmektedir.

Kanatlar, buhar türbinlerine çok benzer olarak, elektriği üreten jeneratörü çalıştırır. Kanatların daha uzun olması ve rüzgar şiddetinin artması türbinin elektrik üretimini artırır. Rüzgar türbinleri çevredeki engellerin rüzgarı kesemeyeceği yükseklikte bir kule üzerine yerleştirilirler. Zira rüzgar hızı hem yükseklikle artmakta, hem de daha az değişken olmaktadır.

Daha çok elektrik üretmek için türbinlerin rüzgar hızının sabit olduğu alanlarda kurulması uygundur ve bu nedenle de dünyada pek çok yer elverişli değildir. Rüzgar şiddeti 7 sınıfa ayrılmaktadır. Bunlardan 7. sınıfdaki rüzgarla son derece kuvvetli, 2. sınıfdakiler ise bir esinti şeklindedir. Elektrik üreten türbinler için ise 4.sınfdaki rüzgarların (ki bu yıllık ortalama rüzgar şiddetinin 19.2 km/saat olduğu) uygun olduğu kabul edilmektedir.

Rüzgar enerjisi üretiminde, 1600 megawattan daha fazla bir kapasiteye sahip Amerika, dünyada lider durumundadır. Ancak Batı Avrupa'da bu farkı çok hızlı bir şekilde kapatmaktadır. Amerika her yıl 3 milyon kw/saat elektrik üretmektedir ki bu yaklaşık 1 milyon kişinin senelik ihtiyacına cevap vermektedir. Bu miktarın %90'ından daha fazlası üç büyük rüzgar çiftliğinde üretilmektedir.

Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır ?

Rüzgar türbinleri, bir rotor, bir güç şaftı ve rüzgarın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirecek bir jenaratör kullanırlar. Rüzgar rotordan geçerken, aerodinamik bir kaldırma gücü oluşturur ve rotoru döndürür. Bu dönel hareket jeneratörü hareket ettirir ve elektrik üretir. Türbinlerde ayrıca, dönme oranını ayarlayacak ve kanatların hareketini durduracak bir rotor kontrolü bulunur. Rüzgar şiddeti yükseklikle arttığı için rüzgar türbinleri kule tepelerine yerleştirilir.

Rüzgar Türbinlerinin Tipleri :

İki temel rüzgar türbin sistemi vardır.

-Yatay Eksenli Sistemler
-Düşey Eksenli Sistemler

Avantajları

Rüzgar enerjisi kirlilik yaratmayan ve çevreye çok az zarar veren yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Yeryüzünde %95 gibi bir alanda rüzgar enerjisi elde edilebilir ve bu alanlarda ayni zamanda ziraat, ormancılık gibi faaliyetler de sürdürülebilir. Evsel kullanım için iyi bir alternatif enerji kaynağıdır.

Dezavantajları

Türbinlerin sesli çalışmaları, yakın çevrelerinde yaşayan insanlar için rahatsız edicidir. Bu nedenle yerleşim merkezlerinden ve hassas vahşi yaşam alanlarından uzakta kurulmaları gerekmektedir. Bölgesel olarak değişmekle birlikte, genelde düşük verimlidir (%30).

JEOTERMAL ENERJİ

Tanımı ve Uygulama Alanları


Bu enerji direkt olarak yerin kendi ısısından elde edilebilir. Jeotermal kelimesi yer anlamına gelen jeo ve ısı anlamına gelen termal kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Bu enerji yer kabuğunun kilometrelerce derinliğindeki erimiş kayalardan oluşan mağmanın ısısından oluşur. Mağmadan yükselen ısı ile, jeotermal rezarvuarlar olarak bilinen yeraltı su havuzları ısınır. Hatta bazen su kaynayarak buhar oluşturabilir. Bunlar yeryüzüne çıkacak bir yer bulduğunda su veya kaynar bir şekilde gayzerlerden dışarıya çıkarlar. Bunlar kaplıcalar olarak bilinirler.

Yüzyıllardır insanlar bu suları banyo yapma veya mutfaklarında kullanırlar. Ancak bugünkü teknoloji ile artık bunların kendiliğinden yeryüzüne çıkmalarını beklemek yerine jeotermal rezaruvarların oldukları yerlere sondaj yaparak enerji açığa çıkarılabilmektedir. Bu jeotermal enerjinin direkt kullanımıdır.

Ayni zamanda jeotermal enerji elektrik üretiminde de kullanılır. Güneş enerjisinden elektrik üretimine benzer olarak, jeotermal kaynaklardaki sıcak suyun oluşturduğu buhar ile çalışan tribünler sayesinde elektrik üretilir.

Avantajları

Çok yüksek verimlidir ve direkt olarak elde edilebildiği için maliyeti düşük iyi bir güç kaynağıdır.

Dezavantajları

Yeraltından çıkarılarak tüketilen kısmın , ayni oranda, kısa süreçte tekrar oluşması mümkün olmamaktadır. Ayrıca bu kaynaklarda elde edilen su genellikle aşındırıcı ve kirlilik yaratıcı minareller de içermektedir.

SU ENERJİSİ

Tanımı ve Uygulama Alanları


Nehirler ve akarsulardaki sular tutularak, hidroelektrik güç olarak da adlandırılan su enerjisine dönüştürülebilir. Buna en iyi örnek barajlardır. Su toplama havzalarında bırakılan su akar ve türbinleri döndürür, bu türbinlere bağlı olan jenaratörler ile elektrik üretir.

Avantajları

Maliyeti düşüktür ve kirlilik yaratmaz. Yüksek verimlidir (%80).

Dezavantajları

Barajlar çevresindeki bölgenin ekolojisini değiştirir. Örnegin; barajlarda toplanan su her zaman için, nehirlerden akar durumda olan suya göre daha soğuktur ve bu durum, bazen balık ölümlerine neden olur. Barajlardan dolayı, nehirlerdeki su seviyesi doğal ortamından daha aşağıda veya yukarıda olduğunda, nehir çevresindeki bitki gelişimini olumsuz etkiler.



Kaynak : http://web.boun.edu.tr/meteoroloji/yenerji.php
 
Böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederiz. Gerçektende bahs ettiğiniz sistemler kullanılması gereken sistemler. Okuldayken güneş pilleri ile ilgili bir proje almıştım ben izmir adına konuşuyorum artık çoğu binanın iç koridor aydınlatmasında yada bahçe aydınlatmasında güneş pilleri ile aydınlatılma yapılıyor. Ama sadece bununla kalınmamalı bence geliştirilebilir ve önü açık olan bir sistem şuan İzmir Ege Üniversitesi Kampüsü bilgiğim kadarı ile bu sistemle aydınlatılıyor. Türkiyede çok kullanılan bir sitem değil çok bilinen bir sistemde değil. Çok zor bilgi edinilebiliyor bu sistem hakkında biz projemizde üniversiteye gidip ordaki profesörlere danışmıştık. Kullanmamak değilde bence ihmalkarlık var herkes hazıra alışmış illaki elimizde olanı tüketene kadar kullanıcaz sonra zora gelince o sisteme geçicez yani birşeylerin olması için illaki sütü içicez dilimiz yanıcak anca o zaman değişicek birşeyler. Ayruca İzmir de çeşmeye giderken dediğiniz rüzgar jeneratörleri kullanılıyor. Ama belirli yerlerce kullanıldığı için yaygınlaşmıyor bence böyle üretim kaynaklarına daha çok ilgi gösterilmeli ve kullanımları arttırılmalı sonuçta doğal kaynaklarımız.

Bunun yanı sıra ;

GÜNEŞ PİLLERİ
( FOTOVOLTAİK PİLLER )
Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan Elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır.
Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.

Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.
Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç Watttan megaWattlara kadar sistem oluşturulur.
Yapımında Kullanılan Malzemeler
Güneş pilleri pek çok farklı maddeden yararlanarak üretilebilir. Günümüzde en çok kullanılan maddeler şunlardır:
Kristal Silisyum: Önce büyütülüp daha sonra 200 mikron kalınlıkta ince tabakalar halinde dilimlenen Tekkristal Silisyum bloklardan üretilen güneş pillerinde laboratuvar şartlarında %24, ticari modüllerde ise %15in üzerinde verim elde edilmektedir. Dökme silisyum bloklardan dilimlenerek elde edilen Çokkristal Silisyum güneş pilleri ise daha ucuza üretilmekte, ancak verim de daha düşük olmaktadır. Verim, laboratuvar şartlarında %18, ticari modüllerde ise %14 civarındadır.
Galyum Arsenit (GaAs): Bu malzemeyle laboratuvar şartlarında %25 ve %28 (optik yoğunlaştırıcılı) verim elde edilmektedir. Diğer yarıiletkenlerle birlikte oluşturulan çok eklemli GaAs pillerde %30 verim elde edilmiştir. GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.
İnce Film:
Amorf Silisyum: Kristal yapı özelliği göstermeyen bu Si pillerden elde edilen verim %10 dolayında, ticari modüllerde ise %5-7 mertebesindedir. Günümüzde daha çok küçük Elektronik cihazların güç kaynağı olarak kullanılan amorf silisyum güneş pilinin bir başka önemli uygulama sahasının, binalara entegre yarısaydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.
Kadmiyum Tellürid (CdTe): Çokkristal yapıda bir malzeme olan CdTe ile güneş pili maliyetinin çok aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir. Laboratuvar tipi küçük hücrelerde %16, ticari tip modüllerde ise %7 civarında verim elde edilmektedir.
Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.
Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler: Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17nin, pil verimi ise %30un üzerine çıkılabilmektedir. Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.
Güneş Pili Sistemleri
Güneş pilleri, elektrik enerjisinin gerekli olduğu her uygulamada kullanılabilir. Güneş pili modülleri uygulamaya bağlı olarak, akümülatörler, invertörler, akü şarj denetim aygıtları ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak bir günes pili sistemi (fotovoltaik sistem) oluştururlar. Bu sistemler, özellikle yerleşim yerlerinden uzak, elektrik şebekesi olmayan yörelerde, jeneratöre yakıt taşımanın zor ve pahalı olduğu durumlarda kullanılırlar. Bunun dışında dizel jeneratörler ya da başka güç sistemleri ile birlikte karma olarak kullanılmaları da mümkündür.
Bu sistemlerde yeterli sayıda güneş pili modülü, enerji kaynağı olarak kullanılır. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ya da özellikle gece süresince kullanılmak üzere genellikle sistemde akümülatör bulundurulur. Güneş pili modülleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek bunu akümülatörde depolar

Kaynak : Anonim

RÜZGAR ENERJİSİ

AMAÇ
Rüzgar enerjisinin tanımını ve uygulama alanlarını örenme çalışmaları ,rüzgar enerjisinden elektrik üretme ,insan oğlunun rüzgardan yararlanma yollarını,rüzgar enerjisinin avantaj ve dezavantajları ,rüzgar türbinlerinin çalışması Dünyada ve Türkiye’de rüzgar enerjisinin önemi hakkında bilgi verme.
Tanımı ve Uygulama Alanları
Rüzgar enerjisinin,güneş enerjisinin dolaylı bir şekli olduğu düşünülür.
Çünkü güneş enerjisinin karaları,denizleri ve atmosferi her ısıtamaması nedeniyle oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgarı yaratmaktadır.

Genel anlamıyla rüzgar:
Bir merkezde bulunan hava kütlelerinden doğan basınç farklılaşmasının yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmesiyle oluşan hava akımıdır.
Rüzgarın hızı ve şiddeti topoğrafya ve uzaklığa bağlıdır.

Rüzgar yılarca teknelerin yelkenlerini şişirmek,tarımsal ürünleri özellikle pompalamak gibi amaçlarla kullanılmıştır.
Ancak bugün insanoğlu rüzgardan elektrik üretmektedir.İnsanlık yel değirmenlerinden,modern rüzgar sanayiye uzanan teknolojik bir süreç yaşamıştır.

Yılar önce kullanılan yel değirmenlerinde estikçe dönen pek çok kanat bulunmaktadır.
Bu gün ise iki veya üç kanat bulunmaktadır.
Bu kanatlar yel değirmenlerindekilerden uzun olup 25 m.’ye kadar olabilir.
Kanatlar buhar türbinlerine benzer olarak elektriği üreten jeneratör’dür.

Ayrıca rüzgar şiddetinin artması türbinlerdeki elektriğin artmasına sebeb olur.
Rüzgar türbinleri çevredeki engellerin rüzgarı kesemeyeceği yüzey üzerine yerleştirilirler.Rüzgar hızı hem yükseklikle artmakta hem de değişken olmaktadır.

Bu nedenle türbinlerin rüzgar hızının sabit olduğu alanlara kurulması uygundur ve bu nedenle de Dünyada pek çok yer elverişli değildir.
Rüzgar şiddeti 7 sınıfa ayrılır.
Bunlardan 7.sınıfta ki rüzgarla son derecede ki rüzgar arasında bir fark vardır.

7.sınıfta ki rüzgarlar son derece şiddetli olurken son derecedekiler ise bir esinti şeklindedirler.
Elektrik üreten türbinler ise 4.derecedeki rüzgarların (ki bunlar Y.O. rüzgar şiddetinin 19.2km/s. olduğu kabul edilir)daha yoğun olduğu kabul edilmektedir.

Rüzgar enerjisi üretiminde, 1600 MW’ tan daha fazla bir kapasiteye sahip olan Hollanda dünyada lider durumdadır.
Ancak batı Avrupa’da bu farkı çok hızlı bir şekilde kapatmaktadır.
Amerika her yıl 3 milyon kw/s elektrik üretmektedir.

Amerika bu sayede ülkesinin elektrik ihtiyacını az da olsa karşılamakta ve halkın belli bir kısmının elektrik ihtiyacını karşılar.
Amerika bu elektrik üretiminin büyük bir kısmını yaklaşık %90’ından fazlasını üç büyük rüzgar çiftliğinde üretmektedir.
RÜZGAR TÜRBİNLERİ NASIL ÇALIŞIR

Rüzgar türbinleri, bir rotor,bir güç saftı ve rüzgarın kinetik enerjisini elektriğe çevirecek bir jeneratör kullanırlar.
Rüzgar rötardan geçerken aerodin elektrik gücü oluşturur ve rotoru döndürür.
Bu dönel hareket jenaratörü hareket ettirerek elektrik üretilmesini sağlar.

Türbinlerde ayrıca,dönme oranını ayarlayacak ve kanatların hareketini durduracak bir rotör kontrolü bulunur.
Rüzgar şiddetinin yükseklikle artmasına bağlı olarak türbinleri kule tepelerine yerleştirmek önemlidir

RÜZGAR TÜRBÜNLERİ TİPLERİ
iki temel rüzgar türbin sistemi vardır:
1.Yatay Eksenli Sistemler
2.Düşey Eksenli Sistemler

Rüzgar Enerjisi’nin Avantajları:
Rüzgar enerjisi kirlilik yaratmayan ve çevreye çok az zarar veren yenilebilir bir enerji kaynağıdır.Yeryüzünde %95 gibi bir alanda rüzgar enerjisi elde edebilmek mümkün olmaktadır.

Rüzgar üretilen alanlarda aynı zamanda ziraat,ormancılık gibi faaliyetler de sürdürebilmek mümkündür.
Ayrıca kullanım için iyi bir alternatif enerji kaynağıdır.
Bu özelliği ile rüzgar enerjisi dünyada önem kazanmaktadır.

DEZAVANTAJLARI:
Türbinlerin sesli çalışmaları,yakın çevrelerinde yaşayan insanların rahatsız olmalarına neden olmaktadır.
Bu nedenle yerleşim merkezlerinden ve hassas vahşi yaşam alanlarından uzaklara kurulması önemli bir denge unsurudur.

Kaynak : Anonim
 
mesajlarınız için çok teşekkür ederim.hepsi çok güzel konuya değinmiş.
benim istediğm şey rüzgar jeneratörleri konusunda zaten mevcut olan yüksek binalarımızın üzerine yatay pervanelerin yerine dikey pervaneler kulllanarak Elektrik üretmek ve bunu özendirmek.
güneş pilleri konusunda da yaptığım araştırmalarda maliyeti yüksek ama güneş pillerini oluşturan elementler dünyada bol miktarda var.anladığım kadarıyla maliyetinin yüksek olması türkiyede üretilmemesinden kaynaklanıyor.ülkemiz bu teknolojiye çok yabancı.maliyet yüksek olunca talepte yok(bence)
 
konu içerğinde bir yeri atlamışım şimdi inceleyince gördüm.konu içinde led lambalardan bahsettim.rüzgar jeneratörleri ve güneş pilleri verim konusunda düşük.bu sistemleri invertörle ac volt a çevirince invertörlerde verim düşüklüğüne sebeb oluyor sanırım %20-30 kadar.ama bu tip sistemlerden üretilen elektriği doğrudan led lambalara versek invertörün meydana getrdiği kayıptan kurtuluruz.rüzgar jeneratöründen veya güneş pilinden alıp depoladığımız dc elektriği direk olarak ledli lambalarda kullanabiliriz.sadece türkiyenin çevre aydınlatmasını bu sistemle yapsak kaç kilowatt Elektrik eder veya megawatt birde bunu doğalgaz santralinden elde etsek acaba günlük maliyeti kaç milyon dolar eder?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Mesajlar
930,545
Kullanıcılar
452,650
Son üye
HiAxiSeytan

Yeni konular

Geri
Üst