Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Bizi takip ettiğiniz ve çeşitli kaynaklar gösterdiğiniz için çok teşekkürler sayın by lent, sağolun. İnternette bulunan bir çok sitedeki çalışmalar çok yüzeysel bilgiler içeriyor. Biz bunları çoktan aştığımızı sanıyorum. Genelde hazır dc motorla kullanılmış projelerdir. En kötü alternatör en iyi dc motordan kat kat üstündür. Biz, bir zamanlar yana döne dc motor arama derdindeydik. Özellikle de Amatek motor peşindeydik. Emre kardeşimin yaptığı alternatör Amatek motordan daha verimli olduğunu söylüyorum.
Bu motorlar boştayken belli bir gerilim üretiyor ama en küçük bir yük bağlandığında kasılıp kalıyor. Çünkü bobinleri çok ince telden sarılmış, sipir sayısı fazladır. Gerilim üretiyor da akım almaya gelmiyor.

Ahmet bey, hele kanat aşamasına gelelim ben size kanat yapımını da tarif ederim inşaallah. O resimdeki PVC boru çok kalın olduğu için ağırlığı da fazla oluyor ve rüzgarda zor dönüyor.
 
merhabalr araniza yeni katildim.emre beyin sayesinde buraya katilma sansi buldum o onerdi sef beyinde de bulundugu diger form artik yardimlasma amaclideil daha cok cikar amcli olmaya basladi nedenininbende anlamadim ustalarin hepsi ayrildi herkes biliyor yada bilmiyor bisiler yaziyor yanlis bilgilendirmede bulubuyolar o yuzden emre beyin tavsiyesiyle burdayim butun formu okudum sef bey bisey yazmis butun liselilr toplanmis sidik yaritiriyor.bende bi liseliyim lise 3 ogrencisiyim sunu belirtmek isterimki ben bu yenilenebilirr isine gonul verdim bu ise bas koydu.rada m artik sizden biri olmak istiyorum .burada sizlerle yaptikarimi basarilarimi ornkalinmasi icin yapamadiklarimi basariizliklarim ders alibmasi icin paylasmk istiorum.suanda ya yurtta olugum icin paylasamiyorum su linki vermek istiyorum alternatör yapımı !!!
burda yeni basadigim ve yeni yeni orenigim bilgiler var bi siz ustalarinda yorumlamasini rica ediyorum.simdoden tesekkur ederim.
 
sayın şefim şu linkteki açıklamalarınızla kafam biraz karıştı şöuyleki
https://www.kontrolkalemi.com/forum...r-turbini-icin-alternator-yapimi/sayfa44.html

şimdi 3 fazlı nüveli alternatörde 3 bobine bir mıknatısmı geliyor yoksa 2 bobine bir mıknatısmı

3 fazlı alternatörde fazlararası 120 derece açı ile Elektrik üretildiğinden, bir faz artı alternasta, bir faz eksi alternasta olurken diğer faz nötr konumunda olur. Artı ve eksi alternasta bulunan bobinlerde gerilim indüklenirken nötr konumundaki fazda hiç gerilim indüklenmez.
Mıknatıs altında bulunan 2 bobinden biri artı, biri eksi alternasta bulunur. Bobinlerden bir tanesini zıt yönde sarmaktaki amaç budur. Aynı mıknatıs altındaki 2 bobinden biri artı iken diğeri eksi alternasta bulunuyor. 3. faza ait bobinde ise mıknatıs bulunmaz. Bu faza ait bobin de nötr konumunda olur. Bobinin üzerinde mıknatıs olmaması önemli değil. Mıknatısları yanyana dizmiş olsak bile bobinin her iki koluna da aynı kutup denk geleceği için gene o faz nötr konumundadır.

Sizin soruya gelince, 2 oyuğa bir mıknatıs denk gelir.
 
cevabınız için teşekkür ederim sayın şefim yalnız şöyle bir sorun var. mıknatıslar dışarıda içerde değil. nüve ortda mıknatıslar ise etrafında şimdi gene 2 oyuğa bir mıknatısmı gelecek. yanimıknatısın genişliği nasıl olmalı. eğer mıknatıslar içte olsaydı daire küçüldüğü için mıknatıslarda küçülecekti. fakat mıknatıslar dışarıda olduğu için nasıl yerleştirlmelidir sizce. teşekkür edrim.
 
Merhaba sayın omurcan185 kardeşim, aramıza hoş geldin.
Diğer forumla ilgili düşüncelerim hala geçerli. Ama bu bütün üyeler aynısı demek anlamına gelmiyor. Yanılmıyorsam bir ara güneş paneli yapmaya çalışmıştınız. Ya da adı ömür olan başkası da olabilir.
O forum sayfasını da her zaman takip ediyorum. Üyeliğimi iptal ettiğim için yazmıyorum, yazamıyorum. Sizin açtığınız konuyu da takip ediyorum.

Gelelim konumuza ;

Elinizdeki motor Emre beyin modifiye ettiği motorla aynısı. Yani 24 oyuklu. Tel kesiti ince olmuş, en az 1 mm. olmalıydı. Mıknatıs ölçüsü ve sayısı da "ben 10 mıknatıs yapmayı düşündüm" demekle olmuyor. Ya da elimde bu ölçüde mıknatıs var, onları kullanacağım demek te yanlış olur. Mıknatıs sayısı oyuk sayısının 1/3'ü kadar olmak zorunda. Mıknatıs genişliğ de en az 2 oyuk uzunluğu kadar olmalı. Diğer bir ölçü de rotoru mıknatıs kalınlığı kadar traşladıktan sonra çevre uzunluğuna 8 mıknatıs sığdıracak kadar olmalı.

Diyeceklerim şimdilik bu kadar. Siz sorarsanız tekrar ona göre yazarım.

Sizden bir ricam, yazılarınızda imla kurallarına uymaya özen gösterirseniz sevinirim. Okuyup, anlamakta güçlük çekiyorum.
 
cevabınız için teşekkür ederim sayın şefim yalnız şöyle bir sorun var. mıknatıslar dışarıda içerde değil. nüve ortda mıknatıslar ise etrafında şimdi gene 2 oyuğa bir mıknatısmı gelecek. yanimıknatısın genişliği nasıl olmalı. eğer mıknatıslar içte olsaydı daire küçüldüğü için mıknatıslarda küçülecekti. fakat mıknatıslar dışarıda olduğu için nasıl yerleştirlmelidir sizce. teşekkür edrim.
Teknik olarak değişen bir şey yok. Gene 2 oyuğa bir mıknatıs olmak zorunda. Şayet bir mıknatıs genişliği yeterli olmuyorsa 2 adet mıknatısı aynı kutuplar olmak üzere yanyana kullanabilirsiniz. Yani 2 mıknatısı tek mıknatıs gibi. Bu durumda mıknatıs sayısı ikiye katlanmış olur haliyle.
 
Sayin şefim kanatlar geldi ama henüz alamadım Kargo ben okuldayken gelmis yarın subeden alacağım ayrica cok cok tesekkur ederim sizin yapmis oldugunuz bir calismayi inceleme firsatim oldu allah razi olsun.Size ve ahmet beye mesaj attım sanırsam mesaj kutunuz dolmuş.

Hosgeldin sayin omurcan185.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,902
Mesajlar
931,157
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst