Radyo frekansta uzak iletişim kuralları.
1) Verici gücü.
2) Alıcı hassasiyeti.
3) Coğrafik koşullar.
4) Teknik üstünlüğü olan ekipman kullanımı.
1) Verici gücü genel olarak frekansa bağlı olarak yayın gücünün belli mesafede belli şiddette olmasını sağlar.
Örneğin 1W lık bir verici gücü ile 1km mesafeye 10db/uV sinyal seviyesi gönderebiliyorsak, 100mili wattlık bir bir verici ile aynı koşullarda birkaç db/mikrovoltluk bir alan şiddeti elde edebiliriz.
2) Vericinin gücü doğrultusunda belli mesafedeki yayınların alınarak işlenebilmesi için alıcının daha düşük sinyalleri yükseltebilme özelliğidir.
3) Arazinin düz ya da engebeli olması frekansa bağlı olarak oldukça fazla etkendir. Yüksek frekanslarda en küçük bir engel büyük alan şiddeti kaybı demektir.
4) Bazı özel ekipmanlar en önemlisi antenler tiplerine göre ciddi kazançlar sağlayabilmektedirler.
Yönlendirilmiş antenler iyi tevcih edildiklerinde çok ciddi kazanç elde edebilirler. Örneğin uydu sistemlerinde kullanılan çanak antenlerin kazancı en az 30dbi olup, daha profesyonel antenlerde bu kazanç çok ciddi seviyelere ulaşabilmektedir.
BU VERİLER IŞIĞINDA:
10km mesafe için...
Verici gücü yasal olarak 100mW ı aşamaz. Daha yüksek güçlü verici kullanılmak istenirse ruhsat ve izin alınması gerekmektedir. Üstelik kullanılacak frekansın da tahsisi şarttır.
Bu projedeki en önemli unsur iyi kalite bir radyo alıcısıdır. 1uV alış hassasiyetine sahip bir alıcı yapabilmek sorunu halledecektir.
Arazi koşullarına karşı herhangi birşey yapılamasa da gerek frekansın düşürülebilmesi, gerekse tepe noktaya bir repeater konulması alışılmış uygulamadır.
İyi kalite ve uygun tasarlanmış yönlendirilmiş anten kullanımı mutlaka şarttır.