Radyolu saat tamiri yardım

Katılım
21 Tem 2019
Mesajlar
142
Puanları
1
Yaş
35
Herkese merhabalar

Elime 1977 üretimi bir radyolu saat geçti. Bu saatli radyonun sararmış dış plastik kasasını, daha sonra kendim yapacağım, ahşap bir kasa ile değiştirmek istiyorum. Böylelikle daha şık ve nostaljik bir görünüme sahip olacak. Ürünün bazı problemleri mevcut.
1) Ürünün saati çalışmıyor. Pil taktığımda tık tık diye ses geliyor ama saniye ibresi hareket etmiyor. Zaten gelen tık tık sesleri de normal saat saniyesinden daha uzun aralıklı geliyor. Çalar saat özelliği var. Alarm ile radyoyu çalıştırma özelliği var. Farklı bir saat kasası taksam bu özellikler çalışmayacak. Mevcut saati nasıl tamir edebilirim?
2) Üründe fm mevcut ama zayıf çekiyor. Mesela küçük el radyom bile beş kanal çekerken bu ürün tek kanal çekiyor. Kopuk antene ilave yaparak uzattığım halde sonuç değişmedi. Radyo çekim gücünü nasıl arttırabilirim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür, eder iyi günler dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • B19BD222-DD64-4570-B7C1-DBFFA0D52F56.jpeg
    76.1 KB · Görüntüleme: 56
  • EA101D6A-51CB-45CD-94B0-F8C090430E11.jpeg
    295.8 KB · Görüntüleme: 56
  • 985FE52A-A35C-40AD-878A-A2A94ABF2104.jpeg
    300.7 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:
Sizin için manevi değeri yüksekse işinin ehli usta bir saatçiden yardım alın derim
Ahşap bir kasa yaparak nostaljik şık bir görünüm kazandırmak maksadıyla satın aldım. Bende bir hatırası yok ama eski ürünler ilgimi çekiyor, bir şeyleri tamir etmeyi, revize ve restore etmeyi seviyorum
 
Çok iyi anladım tebrik ederim.
Saat özellikleri eksik kalmasın diye saatçiden yardım almakta fayda var gibi,
Yoksa başka bir saat her türlü uydurulur oraya ama yinede karar sizin.
 
Selam. Aynı cihazdan iki adet var bende. Çok uzun yıllar önce elime geçmişti. Evde hala duruyor.

1. Saat'te mekanik bir sorun, dişli problemi olabilir. Dişlileri plastikten yapılma olduğundan çok uzun zaman kullanılmamış ve atıl bir şekilde bekledi ise, hele hele direkt güneş, nem vb dış etkenlere maruz kaldı ise dişlilerin plastikeri gevreyip kırılmış veya birkaç dişi kopmuş olabilir. İşi bilmiyorsanız açıp kurcalamayın derim, geri toparlayamayabilirisiniz.

2. Radyo'nun zayıf çekmesi konusuna gelince. Aklıma ilk önce Ara Frekans (IF veya piyasa deyimi ile Muayyen) transformatörlerin ayarları ile oynanmış olabileceği geldi. Ayrıca Varyabl kondansatör (İstasyon ayarlama) üzerindeki trimer kondansatörlerin de ayarları değiştirilmiş olabilir. Fotolarda devre üzerinde birkaç elektrolitik kondansatör var. Bunları mutlaka yenilemenizi tavsiye ederim. Devre plaketini söküp alttan büyüteçli lamba ile iyice gözle kontrol edin. Bakır yollarda bir çatlak, temassızlık, soğuk lehim vb. bir durum olabilir.

Bütün bunlardan sonra hala sorunlar devam ederse yazın, birlikte devam edelim. Kolay gelsin.
 
IF transformatörlerin ve/veya trimer kondansatörün ayarı/ayarları değiştirilmiş ise doğru ayarları nasıl bulabilirim? Belirli bir yöntemi yoksa ilk ayarını kalem ile işaretleyip deneme yoluyla test etmeyi düşünüyorum. Mercimek kondansatörleri ve saat üzerindekileri saymazsak küçüklü büyüklü toplam on adet kondansatör var, hepsini mi değiştirmeyi tavsiye ediyorsunuz?
Kırık bir devre elemanı tespit ettim, muhtemelen direnç. Onu değiştirip olumlu bir sonuç alamazsam kondansatörlerle öyle ilgilenmeyi düşünüyorum
 
Selam.
IF transformatörleri FM ve AM bantları için ayrıdır. Sizin radyonuz özelinde konuşursak, nüvesi Kırmızı olan AM Osilatör bobini, Sarı ve Beyaz olanlar AM IF transformatörleridir. Diğer renktekiler FM içindir. Entegre devrenin datasheet'ini indirip devre şemasından bakarak işleri oldukça kolaylaştırabilirsiniz. Ben her zaman IF transformatörü ayarına en sondan başlarım. Normalde bu işlem Osiloskop ve RF sinyal jeneratörü ile yapılır. Ancak sizde olmadığını varsayarak, kabaca en son kattaki IF transformatörünü sağa veya sola ayarlayarak en yüksek ses veya cızırtı duyulacak şekilde ayarlayın. Daha sonra bir önceki kattaki IF transformatörü( veya transformatörleri) için de aynı işlemleri tekrarlayın. Eski tip transistörlü AM veya FM-AM kombine alıcılarda örneğin AM bandı IF ayarı için sıralama, Siyah, Beyaz ve Sarı şeklindedir. En son Kırmızı renkli Osilatör bobini ayarı yapılır. Ancak sizin radyonuzdaki gibi Entegreli kombine alıcılarda 3 değil iki adet IF trafosu kullanılıyor genelde. Dediğim gibi en sağlıklısı Entegrenin datasheetini indirip incelemek.

Varyabl kondansatöre gelince. Onun da her bant için ikişer olmak üzere 4 adet trimer kondansatör ayarı var. Biri Bant genişliği , diğeri osilatör ayarı için. Ekteki resimi referans olarak alıp yine sesi en yüksek şekilde duyacak şekilde metal olmayan, var ise plastik bir tornavida ile yavaşça ayarlayarak doğru ayarı yakalayabilirsiniz. Unutmadan, aynı şekilde IF transformatörlerinin ve Özellikle AM osilatör bobininin ayarı da mutlaka ametal bir tornavida ile yapılmalı. Varyabl trimer ayarı yaparken dikkat edeceğniz birşey var. Örneğin FM bandı için trimerin birini herhangi bir yöne çevirmeye başladığınızda peşpeşe istasyonların değiştiğini farkederseniz o trimeri ayarlamayı bırakın. Çünkü o, bant genişlik ayarıdır(88-108MHZ ayarı).Diğer trimere geçin ve sesin en yüksek geldiği yeri bulana kadar sağa veya sola yavaşça çevirin.

Elektrolitik kondansatörler, istisnasız hepsini değiştirin. İçinizde şüphe kalmasın. Ben ilk zamanlarda ESR metre ile ölçüp sadece ESRsi yüksek olanları değiştiriyordum. Ancak birkaç kez bunun bile %100 garanti olmadığını farkettim ve hepsini değiştirerek kondansatör arızalarını elimine etmiş oldum. Çünkü bu gibi cihazlar en azından 20-25 yıllık, Elo'ların kurumuş olma ihtimali çok yüksek.

Kırık devre elemanından bahsetmişsiniz, foto varsa belki yardımcı olabilirim. Ama direnç olduğundan eminseniz ve değerini okuyabiliyorsanız, değiştirin. Duruma göre tekrar yazışırız. Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • tuning-capacitor-pinout-connections.gif
    205.6 KB · Görüntüleme: 29
Merhabalar
Kırılan parçayı tekrar incelediğimde bu parçanın diyot olduğunu anladım. Üzerinde 41 yazıyor. Bu parça olmadan da radyo çalışıyor. Saatiyle ilgili bir fonksiyona sahip olabilir . Bu parçanın yerine elimde mevcut olan diyotlardan birini kullanabilir miyim?
Radyo UKW ( fm olarak da bilinen) ve MW sinyallerini alabiliyor. FM’de bir kanalı çok iyi çekiyor, cızırtı yok fakat diğer kanalları ya hiç çekmiyor ya da çok cızırtılı çekiyor. Mevcut konumda normal bir radyo net olarak beş istasyon çekerken bu radyo net olarak sadece bir istasyon çekiyor. Yoksa radyonun normali mi bu emin olamadım.
IF transformatörü ayarı için kendime plastik uçlu bir tornavida yaptım. Merak ettiğim diğer bir konu eğer kondansatör arızası olsaydı net çeken tek kanalı da çekmemesi gerekmez miydi bir kanalı net çekip diğer kanalları neredeyse hiç görmemesi tuhaf.
 

Ekli dosyalar

  • ACA7D30E-B69F-4D0D-ABDC-67C39A0A7E17.jpeg
    140.6 KB · Görüntüleme: 16
  • 77451084-30AF-482D-B7EF-7F4F451C53C5.jpeg
    153 KB · Görüntüleme: 15
  • 054F635B-C5A2-4069-A385-2ED447FB2ED9.jpeg
    235.3 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Kırık diyot 1N4148 diyotu olabilir. Emin olabilmek için kırık parçayı birbirine denk getirerek yazıları tam okumaya çalışmalısın.
Eğer o diyot 1N4148 ise yerine siyah diyodu kullanabilirsin. Ama CAM olan diyot kullanılamaz.
Eğer o diyot zener diyot ise muhtemelen IF regülasyonu için kullanılmıştır.
Eğer devrede regülasyon olmazsa kararlılık bozulabilir ve istasyonlar kayabilir.
Bunun testi için radyoyu önce kendi trafosu ile değil, pil ile veya regüleli harici bir adaptörle test etmelisin. Regüleli voltaj ile doğru çalışırsa duruma göre yol izlenebilir.
Radyonun az istasyon almasının sebepleri.
1) Radyonun çekim kalitesi yeterli değildir. Her radyonun belli bir hassasiyeti ve duyarlılığı vardır. 5 istasyon alabilen radyo daha kaliteli ise haliyle normaldir.
2) Radyonun ayarları ile oynanmış olabilir.
3) Besleme regülasyonu iyi değilse de bu gibi aksaklık olabilir.

Net çeken istasyonun frekansı ibrede görülen frekans ile örtüşüyorsa, muhtemel osilatör ve anten akortları tamdır. Sadece IF de kayma olabilir.
Ayarlanması kolaydır.
İstasyon kendi frekansında çıkmıyorsa, osilatör ve anten tune olmamıştır. Ayarlanabilmesi biraz zordur. Adım adım ilerlemek gerekir.
 
Selam. @Mr_YAMYAM ustanın dediğine katılıyorum. Bana da 1N4148 gibi geldi. Nereden çıktığına bakıp devreyi izleyerek büyük ihtimal ne olduğu anlaşılabilir. Evet, cam olan diyot, germanyum dedektör diyodu o olmaz. Tek istasyon alması daha önceki mesajımda yazdığım gibi frekans ayarlarının bozuk olduğunu gösteriyor. İlk mesajımda yazdıklarımı denediniz mi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…