Reaktif Oranları

İlan olarak duymadım Ama 2004 yılında alınan kararla 2007 ve 2009 yıllarında oranlarının değişeceği duyurulmuştu. şimdi 9 kw üstünde sözleşmesi olan abonelere faturalarla bildirim gönderiliyor
 
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ ARZ GÜVENİLİRLİĞİ ve KALİTESİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Geçici Madde 3- 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren; iletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler ve dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler için, iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde yirmibeş, aylık sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde onbeş olarak uygulanır.
1 Ocak 2009 tarihinden itibaren ise bu oranlar, bu Yönetmeliğin onbirinci maddesi hükümlerinde yer alan esaslara göre tespit edilir.
Madde 11- İletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler ve dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler tarafından; iletim sistemine bağlantıyla ilgili her bir ölçüm noktasında ve her bir uzlaşma periyodunda, sistemden çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde ondördü, sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı ise yüzde onu geçemez.
İletim sisteminin her bir ölçüm noktasında öngörülen orana uyulmaması durumunda kullanıcılara uygulanacak yaptırımlar bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarında düzenlenir.
Oranların kontrolü ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
 
Teşekkürler Moner
Yeni Uygulama ile Bir çok Kompanzasyon Rölesi Çöpe Gidecek Bence
 
Giden bir röle olsa sorun değil .Asıl mesele yeni sistemde kompanzasyonu sağlamak için monofaze kondansatör olmadan oranları tutturmak zor olacak.Ve işin ilginci piyasada monofaze kondansatör daha yeni yeni çıkıyor .Birçok kişi monofaze kondansatörün varlığından habersiz. Üç faz kontrollü röle ve monofaze kondansatörle bile bu işi yapacak pek fazla deneyimli kişi yok. Bu da vatandaşa reaktif bedel içeren faturalarla yansıyacak.Biz yeni oranlara alışana kadar 2009 gelecek ve %14 ve %10 oranlarıyla karşıkarşıya kalacağız...
Sorun oranları düşürmek değil .Bunu yapmak gerekiyor. Ama kimse biz bunun için vatandaşı bilgilendirelim,birşeyler yapalım demiyor. EMO seminerler veriyor,ama katılmak için EMO üyesi olmak gerekiyor.EMO üyesi olmak da bu yaştan sonra zor.
 
Bu Konuyla İlgİlİ Bİze BaĞli OlduĞumuz Kurum Tarafindan Teblİgat Yapildi Ve Önlem Almamiz İstendİ.halbu Kİ TedaŞta ÇaliŞan Bİr ArkadaŞla YaptiĞimiz GÖrÜŞme Ve Benİm De Yukarida Bazi ArkadaŞlarin VerdİĞİ Teblİgat Metnİnden AnladiĞim Kadariyla Bu Oranlar Sadece Özel DaĞitim Şİrketlerİnİ BaĞliyor Gİbİ ...ancak Önlem Almak Tabİİkİ Benİm İÇİnde İyİ OlacaĞi İÇİn Konuyla İlgİlİ Kurumumla DİyaloĞa Gİrmedİm.
bu Konuda Daha Net Bİlgİlerİnİzİ Buradan Beklİyorum.
selam Ve Saygiyla....
 
Bu oranlar sadece özel dağıtım şirketlerini bağlamıyor. Çünkü ilgili yönetmelikte;
" iletim sistemine doğrudan bağlı tüketiciler ve dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler için, iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde yirmibeş, aylık sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı yüzde onbeş olarak uygulanır. "
denilerek TEİAŞtan enerji satın alan TEDAŞ, BEDAŞ, AYEDAŞ, ve benzeri dağıtım şirketlri ile 154 KV(iletim hattından kasıt 154 KV olduğundan ) üzerinden enerji satın alan işletmeleri kasdetmektedir.
Ancak TEDAŞ, BEDAŞ, AYEDAŞ, ve diğer dağıtım kuruluşları da bu oranları kendi abonelerine uygulamaktadır.Bu kuruluşlar bu uygulamayı abonelerine yansıtmamış olurlarsa kendileri reaktif ve kapasitif oranları tutturmakta zorlanacak, hatta belki ceza bile ödeyeceklerdir.
Sonuç olarak bu uygulama ELEKTRİK TARİFELERİ YÖNETMELİĞİ'nin REAKTİF ENERJİ TARİFESİ
MADDE 56 daki " Tek fazla beslenen abone ile bağlantı gücü 9 (dokuz) kW`a (dahil) kadar olan aboneye ve yürürlüğe konulan Elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş olan aboneler ile köy içme suyu abonelerine reaktif enerji tarifesi uygulanmaz." maddesinin dışında kalan tüm aboneleri kapsamaktadır.
 
Ya biz boşuna telaşlanıyoruz yada bu işte bir numara var. Bekleyip göreceğiz. Bu arada eski değişiklik ile ilgili bir tebligat buldum (2001 yılı için) şubat ayında yapılacak değişikliği kasım ayında müşterilere haber vermişler.
Dosya ekleme butonu çalışmadığı için buraya koplayıp yapıştırıyorum.

BAŞKENT ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ



ABONELERİMİZE DUYURU

Elektrik projelerinin hazırlanması ve elektrik tesislerinin gerçekleştirilmesi sürecinde güç faktörünün iyileştirilmesi ile ilgili 16.02.1983 tarih ve 17961 sayılı, 01.12.1988 tarih 20006 sayılı, 17.02.2000 tarih 23967 sayılı, 09.03.2000 tarih ve 23988 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tebliğ ve Elektrik Tarifeleri Yönetmeliğinde yapılan son değişikliklere göre.

Elektrik Tarifeleri Yönetmeliğinin Reaktif Enerji tarifesi başlıklı 56 madde hükümlerinin 17.02.2001 tarihine kadar geçerli olacağı, bu tarihten sonra güç faktörünün 0,95 (dahil) ile 1,00 arasında bir değerde tutulacağı, Tesisin çektiği aktif enerjinin 0,33 (yüzdeotuzüç) (dahil) katına kadar reaktif enerji (endüktif) çekilmesi halinde Reaktif enerji bedeli alınmayacağı, Tesisin çektiği aktif enerjinin 0,20 (yüzdeyirmi) (dahil) katına kadar reaktif enerji (kapasitif) verilmesi halinde Reaktif enerji bedeli alınmayacağı, aşaması halinde, faturalara Reaktif enerji bedelinin ilave edilerek tahsil edileceği ve kurulu gücü 50 kVA (dahil) üstünde olan abonelere kompanzasyon tesisi kurma zorunluluğu hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle iş yerinizde bulunan kompanzasyon tesislerinizi kontrol ettirilerek,

1. Röle ayarları değiştirilerek Cos Ø oranını istenen seviyeye getirebilecek aboneler röle ayarlarını yaptırarak bu konudaki sorumluluğun kendilerine ait olacağını belirten bir yazı ile işletmesine müracaat etmesi,

2. Onaylı projedeki teknik boyutlandırma esaslarını değiştirmeyecek şekilde röle ayarına ilave olarak basit bir kondansatör ilavesi gerektiren durumlarda mevcut proje ile birlikte sorumluluğun kendilerine ait olacağını yazılı olarak bildirmeleri,

3. Reaktif güç kompanzasyon tesislerinde kullanılan önemli, cihaz, alet, malzeme vb. karakteristiklerinin değiştirilmesi zorunlu hallerde aboneler tarafından mevcut onaylı projelerde gerekli düzeltmeler yapılarak tadilat projelerinin onaylatılması,

4. Kurulu gücü veya beslenme transformatörlerinin toplam kurulu gücü 50 kVA (dahil) üstünde olan abonelerde kompanzasyon tesisi yapma zorunluluğu getirildiğinden ilgili işletmesine kompanzasyon projesi ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca abonenin çekeceği Reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis etmek zorunda bulundukları ölçü düzeni olmayan abonenin o dönemde çektiği aktif enerjinin 0,90 (yüzdedoksan) katı reaktif enerji çektiği kabul edilerek faturalara ilave edileceği bu tür abonelerin fazladan bir bedel ödememelerini teminen talep etmeleri halinde temin ettikleri reaktif ölçü aletleri şirketimiz tarafından monte edilecektir.

Ayrıntılı bilgi için bağlı bulunduğunuz İşletme Müdürlüklerine müracaatınız gerekmektedir. Aksi taktirde 17.02.2001 tarihine kadar kompanzasyon tesislerini istenen seviyeye getirmeyen abonelerin tahakkukları yeni oranlar dikkate alınarak yapılacak olup talep ve şikayetleri dikkate alınmayacak ve şirketimiz sorumluluk kabul etmeyecektir.

Ekim 2001

BAŞKENT ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 
evet var tedaş aktif ve reaktif degerlerini % (yüzde) olarak
01.01.2007 den itibaren reaktif %33 ten %25 e...
aktif ise %22 den %15 e düşüyor bilginize kolay gelsin.....
 
En Son Yapilan Bildirimde(12.12.2006 tarihli) Değişikliklerin Sadece İletim Hattina Doğrudan Bağli Abonelerle (154 Kv 'bağli Dagitim Şİrketlerİ Ve Otoprodüktör Fİrmalar) Sinirli Olduğundan Diğer Aboneler için bir Değişiklik Yapilmadiği Tedaş ve Bağli Ortakliklarin HazirladiĞi Taslak Epdk Tarafindan Onaylandiktan Sonra Abonelere Duyurulacaği Yazilmaktadir
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst