Reaktif ve Kapasitif tüketimin Aktif tüketime etkisi

Katılım
28 May 2009
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar merhaba. Öncelikle herkese, yardımcı olma isteği ve ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.
Çalıştığım tesiste kompanzasyon ile ilgili bir sorun yaşamıyoruz.
Tesisimizde Reaktif %8-9 ve Kapasitif %4-5 civarında oluyor.
Benim merak attiğim bir konu var. Reaktif ve Kapasitif yüzdelik değerlerini üst sınırlar olan %20 ve %15 değerlerine yakın tutmaya çalışmak veya tam tersi Reaktif ve Kapasitif yüzdelik değerlerini sıfıra yakın tutmaya çalışmanın bana ödeyeceğim faturada bir etkisi olurmu. Tabiki limitleri aşma cezaya girme durumu hariç.
Yani sonuç olarak Reaktif ve Kapasitif tüketimin Aktif tüketime etkisi varmı. Teşekkürler.
 
Şu durumu söyle anlatabılırım sımdı kompanzasyon yapmazsanız sebekeye surekli yukleneceksınız bu sureklı akım cekmenız sızı ve hattınızda bulunan dıger kullanıcıların gerılımlerınde dalgalanmalar olacaktır.tedas ta bu dalgalanmalarını ortadan kaldırmak ıcın 15 kw gecen ısletmelerde kompanzasyon panosu kurmasını ıstemektedır.su durumda aktıf guc dalgalanma yasamayacaktır ve sebeke tam alternasta sıze ulasmasını saglıyacaktır.
 
Sanırım sn. endost_cuneyt'in demek istediği şu: Ceza oranlarını aşmadan, cosfi'yi en az ve en fazla değerlere set etmenin bir zararı olur mu?

Yüzdelik sınır değerleri, %1'lerde tutmak için klasik kompanzasyonda kontaktör giriş-çıkış süreleri fazla olacak ve kondansatör, kontaktörlerde yıpranmalar olacaktır, kompanzasyon panosu ömrünü çabuk dolduracaktır.
Tam tersime sınır değerleri tam sınırlarda tutmanın da riskine girmemek gerekli. Çıkabilecek en küçük bir arızanın sonucunda büyük mebleğlerde cezalar ödenebilir.
İdeal olanı cezaya düşmeden kompanzasyonu yapmak ise, ben niye panomun ömrünün çabuk dolmasını isteyeyim ki? Eğer işletmemde herhangibir özel olumsuz durum yoksa kompanzasyon için (dengesiz yük, kapasitif yük, hızlı değişken yük...) röle ayarlarımı ve pano donanımımı sınır değerlerin %5-10 altında olacak şekilde ayarlarım. Kontrolü elden bırakmayıp düzenli endeks takibiyle (işin püf noktası burası) panomu gerektiği zaman revize ederek hem ceza oranlarını aşmam hem de en ucuza kompanze ederim...
 
Demek istediğini anladım. Kondansatörlerin çektiği gücün aktifi nasıl etkilediğini soruyorsun. cos q yi 1,00 değerine ne kadar yakın tutarsan kayıp enerjin o kadar az olur. Yani Aktif indüktif ve kapasitif oranları 0 (ki çok zor) olursa o enerjiyi en verimli halde kullanmış olursun.
 
öncelikle merhaba
kompanzasyondan ceza yemiştik yeni kompanzasyon panosu yaptırdım. çok fazla yeni makine kurduk sebebi ondan. bunun takibini günlük alıyorum rutin olarak. ben hesabı şöyle yapıtorum

reaktif = (Ri) reaktif harcanan güç / (T) aktif
kapasitif = (Rc) kapasitif harcanan güç / (T) aktif

ve 3 hafatdır reaktif, 0,13
kapasitif, 0.015

sizce bi hata avrmı ebn ceza yermiyim?
 
Reaktif İndüktif ve Reaktif Kapasitif sayaçların her ikisininde hiç değer kaydetmemesi durumunda Aktif tüketimin %90 'ı kadar Reaktif tüketim ödersiniz.
 
8 D maddesine bakmanızda yarar var.
 

Ekli dosyalar

  • 2o işletme tarife uygulamaları.doc
    139.5 KB · Görüntüleme: 229
ço kteşekkür ederim bu bilgiler için ama ben anlatamadım sanırım.

sayacım kaydediyor zaten. sadece yaptığım hesap doğrumu demek istedim. daha a.ık b, örnek vereyim,

T = 13622
Ri = 1882,9
Rc = 207,7

bu değerleri dün okudum ve Ri/T = 0.13
Rc/T = 0.015

benim kompanzasyonum iyi durumdamı?
 
Bu rakamlar,iki endeks arasındaki değerler ise,oldukça iyi durumdasınız demektir.
 
öncelıkle faturandakı yazanları bıldırmelisin bırde şimdikileri yazıp ona göre mukayese yapmak doğru olur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…