reaktifi azalltma problemi

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar aşağıda tek hat şemasını ekledim. onun üzerinde sorunumu anlatıcam

şemadaki 1 nolu kesici açık diğerleri kapalıdır. bu nedenle işletmeler için ihtiyaç duyulan enerji santralden değilde teiaşdan alınmaktadır. teiaş girişi üzerinde çift yönlü bir sayaç bulunmaktadır.

bu durumdayken işletmeler çektikleri aktif enerji yanında cezaya girilebilecek kadar da reaktif çekmektedirler. işletmelerin kompanzasyonları yeterli olmadığından teiaş enerji girişindeki sayaç fazla reaktif yazıyor.
bu durumdayken servis trafosundan beslenen 0,4 kv iç ihtiyaç baraya bağlı kompanzasyon sistemi ile manuel olarak fazladan devreye kondansatör grubu alınarak teiaş girişinde bulunan sayacın reaktif yazması bir nebze düşürülebilinirmi. 34,5 kv sistem ile 0,4 kv sistem arasında trafo bulunması bunu etkilermi

bu konuda uzman arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn. kertenkelebek

* 34,5 kv'luk baraya bağlı işletmelerin girişinde de, iç ihtiyaç trafosundaki gibi, 34,5/0,4 kv trafo vardır. Aslında konunuz farklı gibi görünse de, daha önceki endüktif reaktifi azaltma, fazladan kapasitif basma ile ilgili olan konu ile aynıdır. Eğer endüktif reaktiften cezalı durumda göstermekte ise sayaç, fazladan kapasitif vererek bunu çözebilirsiniz. Zaten bu oranların uygulanma sebebi de budur, siz çok fazla kapasitif veriseniz, iletim hatlarını gereksiz yüklemiş olursunuz, bu yüzden bu oranlar vardır, bu sınırlamalar vardır. Kanaatimce, bu yüzden fazladan kapasitifi verip, endüktifi elimine etmenizde bir sakınca yoktur.
 
öncelile uzman degilim ama anladıgım kadarıyla fazla yazan reaktifi düşürmek için bir hatta yüklenmek istiyorsun

kompanzasyonun başlıca kuralı hemen trafo çıkışına yani hattın ilk giriş noktasına yerleştirilir bu durumda 34,5 kw 0,4 kw tafafonun çıkışında sayaç varsa şebeken için kompaze yapmış olursun tamam dogrudur senin sisteminin cos 1 oldugunda ana sayacı etkileyebilirsin ama sistemi tek o bölümden aşırı bir şekilde etkileyecegini ta uzakta bulunan sayacın reaktif yazmasını azaltacagını sanmıyorum

bu benim görüşümdür bu başlıgı özellikle takip edip sonucu görmeyi bende çok isterim
 
sayaç uzakta değil zaten uzakta olan işletmeler. onların kompanzasyonu yeterli değil. teiaş girişindeki sayaç ile bizim bulunduğumuz 0,4kv kompanzasyon sistemi birbirlerine çok yakın. ben 34,5 kv tarafındaki sayaca bakıyorum gördümki fazla reaktif yazıyor, o esnada 0,4 bara tarafındaki kompanzasyon sisteminden manuel olarak birkaç kademe alsam sayacın yazdığı reaktifi düşürebilirmiyim. birde merak ettiğim ordaki amacım 0,4 kv baradaki alıcıların reaktifini karşılamak değilde 34,5 kv tarafındaki reaktifi azaltmak olduğu için ve de arada trafo olduğu için bu işlem nasıl gerçekleşir.
 
mantık güzel uygulanırlıgını tartışmak lazım neden sayaç anyada işletme konyada kafadan 1 . kuralı ihlal ediyoz gibi geliyo bana yani sen kendi hattının cos 1 in üzerinde mi tutucan yada tutuyosun bu nedenle şenin şebeken 400 voltun çok üzerine çıkacaktır gibi geliyo bana buda alıcılara zarar verebilir ama yinede hattan uzakta olan işletmelerin voltajı düşük kalabilir

bence öncelikle degerler al o daha saglıklı olur daha net cevaplar alırsın

tüm işletmelerin akım gerilim ve kompaze cos degerleri mesafeler vb aklına gelen şeyler


 
şunu yazmam gerekir sanırım, şemada 1. ve 2. işletme yazdım. kompanzasyon bulunan ve 0,4 kv bara ile gösterilmiş kısımda 3. işletme olsun. bu durumda 1,ve 2, işletmenin enerjisi 3. işletmenin 34,5 kv barasından gidiyor.

burada 1. ve 2. işletmelerin kendi 0,4 kv baraları ve kompanzasyon sistemleri var ama yeterli değil 3. işletmenin kompanzasyonu yeterli hatta fazla. sabit kademe ile birlikte toplam 11 kademe 3. işletme tam kapasite çalışırken sadece 3 kademe devrede oluyor.

burada sormak istediğim kompanzasyonun yeterli olup olmadığı değil sadece en başta belirttiğim şekilde reaktifi azaltabilirmiyim. mantığı nedir.
 
merhabalar
Bu tipe benzeyen uygulamalar yaptık. burada üçünçü işletmeyi kapasitif olarak çalıştırısanız diğer işletmelerin reaktiflerinin sayaçdaki değerinin düştüğünü göreceksiniz. (manuel olarak kumanda)
Bu Trafoda yapacağınız kapasitif değeri çok yükseltirseniz (0,80 gibi) trafonun 0.4 KV bölümünde voltaj yükselmesine sebeb oluyor.
ayrıca bu trafoda aşırı şekilde ısınma meydana geliyor.
bunlar yaşadığımız proplemler olup mantıksız gelebilir. kesinlikle reaktif değerin düştüğünü göreceksiniz.
 
amasyalı arkadaşımızın görüşü doğrudur,gerilim yükselmesi olur.Bunun miktarı,devreye sokulacak kon-
dansatör gücü,trafo gücü vs. ile ilgilidir.Zorlama çözümler yerine,olması lazım gelen çözümler neden dü-
şünülmüyor?Servis trafo gücünü ve kısadevre gerilimini verebilir iseniz,hangi kapasite değeri için,ne kadar
gerilim yükselmesine sebep olunacağını hesaplayabiliriz.
 
bu olay çok nadir olan bişey olduğu için yılda 1 bilemedin 2 o nedenle sadece bunun için bir yatırım yapılmak istenmiyor.
amasyali arkadaşım teşekkür ederim sanırım siz daha önce böyle bişeyi denediniz.
peki bizim 0,4 tarafından aşırı kapasitif yükleme olayı 34,5 tarafını nasıl etkiliyor biraz ayrıntıya girebilirsek sevinirim.
 
sn kertenkelebek
burada mantık şu; sizin sayacı nereye koyduğunuz,nereyi ölçtüğünüz önemli.sizin sayacınız ana hatta . olan bitenleri o sayaç yazacaktır.1 nolu işletmenizde sayaç bulunduğunu farzedersek sizin mavi ile çizmiş olduğunuz kompanzasyon panosundaki eylemleri ana sayaç görecek 1 nolu işletmedeki sayaç görmeyecektir.arada tr var olayına gelince,400 kva üzeri sayaçlar og tarafındadır.kompanzasyon genelinde ag tarafındadır. arada tr var.birşey farketmez.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…