Revit ile Elektrik Proje

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
158
Puanları
1
Revit ile Elektrik proje hazırlamayı öğreniyorum. Revit'le elektrik projesi çizenler varsa, karşılaştığım birkaç sorunu soracağım. Bizdeki Avrupa standardına uygun bilgileri içermiyor, mesela kablo kalınlıkları ve izolasyonları Amerikan standardına göre, bizdeki projelerde kullandığımız malzemeler yok. Yangın algılama ve yıldırımdan koruma ve topraklama gibi birçok elektrik proje kısmına yönelik sistem ailesi de yok. Bazılarını elle oluşturmak mümkün olabilir sanırım.

Elektrik proje hazırlamak için bence program yetersiz, desteklediği kısımları hazırlamak da daha zor. Proje ekipleri arasında, şirketlerde farklı Revit sürümleri kullanımı imkansız ve ek maliyet oluşturmak için hazırlanmış bir para tuzağı gibi. Mesela 2016 sürümünde hazırlanan projeyi, önceki yıllarda açamıyor, 2017'de açıp kaydederseniz, 2016'da bir daha açamıyorsunuz. AutoCad gibi eski sürümler için kaydedemiyorsunuz.

Yani bana, Revit yetersiz, daha zor ve de para tuzağı gibi geldi. Şantiyede çalışanlar 3 boyutlu olarak Revit'le açıp, projeyi ona göre uygulamıyorlar zaten. Yine 2 boyutlu çıktı alınacak. Sizce de Revit gereksiz, kullanımı zor, anlamsız ve de para tuzağımı, ya da sizin görüşünüz ne? Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba,

Bu dediklerinizin bir kısmına katılıyorum, bazılarına katılmıyorum. Öncelikle şunu söylemem gerekir; Revit ile ilk tanıştığımda bende aynı fikirdeydim. Ama sonrasında gördüm ki durum pek de öyle değil.

Evet haklısınız hep BS veya Amerikan standardı mevcut ancak biz istersek yeni kablo tanımlayabiliyoruz.
Yangın sistemlerini ve anons sistemlerini projelendirmek mümkün, Hem de nokta listesi vererek. mahal mahal hangi dedektör hangi alanda görebiliyorsunuz.

Aydınlatma hesaplarını yapabiliyorsunuz,
Aydınlatma ve priz güç yoğunluğu(w/m²) hesaplarını hem plan üzerinde hemde tablo olarak yapıyoruz.
Parametrik olarak çalıştığı için tek bir yerde yapılan revizyon otomatik olarak ilgili bütün verilerde değişiyor.
prizi koyup power dediğiniz anda yükleme cetveli değişiyor.
dynamo ile otomatik olarak sheet (layout) yapıyorsunuz. Legend oluşturup otomatik olarak sheet lerin içine atabiliyorsunuz.

Kablolama kısmı eksik o konuda haklısınız ama BS standartlarında ve amerikan standartlarında kablo yok, bu konudaki eksikliğin buradan kaynaklandığını düşünüyorum.

Kaydetme konusunda haklısınız, birde abonelik kısmı var her yıl almak zorundasınız.

ama Template dediğimiz kısmı sağlam oluşturursanız, proje kısmı daha çabuk bitiyor. BIM konusu geniş ve kapsamlı bir konu bu sebeple tasarım aşamasında sahada olabilecek sorunları önceden görüp aksiyon alma şansınız var. Bu da tasarıma daha çok vakit demek oluyor bir anlamda.

Mimari açıdan baktığınızda bir gökdeleni herşeyi ile oluşturmak 1 yılı alırken revit ile 10 günde bitiyor iş.
Elektrik olarak da aynı şekilde, linye numarasını otomatik verip pano yükleme cetveli yapar.
Bu konuda tek eksik kısmı bu yükleme cetvelini excele direk alamıyorsunuz. Add-ins denilen kısma paket programlar ile alabilirsiniz.

Bunun gibi daha bir çok özelliği var.

Konuyla ilgili benim hazırlamış olduğum eğitim setim var.Alıp almamanız hiç önemli değil. Çoğu değerli bilgileri (Template ve link konusu ve yapılacak ayarlar) ön izleme olarak ücretsiz paylaşıyorum.

Siz, bu konuda fikir sahibi olmak isterseniz, bu ön izleme kısmından faydalanabilirsiniz.

https://www.udemy.com/revit-elektrik-egitimi/?couponCode=RVT-ELK-EGT

Saygılarımla,
 
Merhabalar,

Revit elektriksel hesaplamalar konusunda;
Aşağıdaki linkteki Autodesk Bim yetkilisi kablo gerilim düşümü hesaplarının yalnızca ABD şablonlarında (kablo empedans ve boyutlandırma seçimi) çalışabildiğini belirtmiş, buradan her ne kadar TR standartlarına uygun kablo tanımlasak bile proje hesap kısmını revit'te yapamayacağımızı anlıyorum. Dolayısıyla zaten farklı bir programda yapacağım elektriksel hesabın içinde oluşturacağım yükleme cetvellerini tekrardan revit' te oluşturmanın da çok bir manası kalmıyor.

https://forums.autodesk.com/t5/revi...1.1829477369.1548047987-1522492138.1548047987
 
Dolayısıyla zaten farklı bir programda yapacağım elektriksel hesabın içinde oluşturacağım yükleme cetvellerini tekrardan revit' te oluşturmanın da çok bir manası kalmıyor.
Bu cümlemi geri alıyorum. Revitte template vasıtası ile oluşturulan yükleme cetvelleri excell olarak dışarı aktarılabiliyor.
 
Merhaba

Panel Schedule kısmına ait parametre ekleyerek istediğimiz kalemleri ekleyebiliyoruz. Gerilim düşümü her ne kadar metraj anlamında doğru olmasa bile bildiğiniz üzere edit path kısmını güncelleyerek doğru metrajı alabliriz. Gerilim düşümü konusunda sistem parametrelerine müdahale edemediğimiz için farklı bir kablo tanımlamak istediğimizde gerilim düşümü 0V olarak çıkmakta,

Aslında tanımladığımız kablo AWG sistemine özel olduğu için hiç bir zaman yeni bir kablo eklesek bile empedans değerlerine müdahale edemediğimiz için gerçeği yansıtmamakta, ama dynamo kullanılarak gerilim düşümleri hesaplanıyor.

Panel schedule kısmını direkt olarak export yapamıyoruz sadece add-in dediğimiz ücretsiz-ücretli programlar ile dışarı alabiliyoruz, birde dynamo kullanarak da yine excel kısmına export etmek mümkün.

Sıkıntı duyduğum noktalardan bir tanesi akım hesaplanıyor ancak şalter seçimi yapmıyor. Kısa devre yapmıyor, bunları yapsa diğer üreticilerin hesap programlarından daha kullanışlı hale gelecek aslında. Çünkü ben diğer kısa devre hesap programlarını hep el ile girerek oluşturduğumuz için revizyon durumlarında tekrar başa dönmek zorunda kalıyoruz, bunu yerine şöyle yapıyoruz, revit yükleme cetvelini export ettikkten sonra kısa devreyi excel de bağlantı şeklinde alıp hesaplıyoruz,sorun olmuyor.
 
Merhaba @huricane , Excellde yaptığımız hesaptaki veri değişikliklerini tekrar Revitte dönüp düzeltmekle uğraşmamak için bir yöntem var mı diye düşünmüştüm. Bunu dynamo üzerinden mi yapıyorsunuz? Birde şu konu var; Örneğin Revitte oluşturduğum yükleme cetveli üzerindeki herhangi bir linyede tanımladığım 3x2,5mm2 bir kablo, excellde yaptığım doğru gerilim düşümü hesabında 3x4mm2 çıktı diyelim, excellde düzelttiğim kablo kesitinin yazım şekli"3x4mm2" olarak revitte de otomatik olarak düzelme imkanı olabilir mi? Teşekkürler.
 
Merhaba @Tesla3000

bu söyledikleriniz mevcut, ancak şöyle bir durum söz konusu attığımız taş kuyuya değecek mi konusu;

5-10 adet linye için bu değişikliği otomatik yansıtma için yazılacak kodlama için tercih etmiyoruz. yükleme cetveli iki farklı şekilde olabiliyor revit ortamında birincisi Panel schedule ikinci yöntem ise Quanttites bölümü,

İkinci yöntemde, parametre olacak ilgili kalemleri tabloya çekiyoruz gerektiğinde kendimiz oluşturuyoruz, ekteki resimde işaretlediğim şekilde kablolara buradan da müdahale edebiliyoruz. Tabi bu durum pano besleme kabloları için geçerlidir.. İstenirse linye hatları içinde yapılabilir. ancak her proje için tekrardan shared parametreleri tekrar yüklemek gerekiyor. Birde özel akıllı eleman istenirse tekrardan bu parametreler bu akıllı elemanlara tanımlanmış olacak. (Her bir eleman için)

Biz bu kısmı sadece monofaze sistemlerde önemsiyoruz, atıyorum monofze 2kW bir yük 50mt mesafede 2,5mm² kablo ile kurtarmıyor, diyoruz bu 4'lük olacak... Zeten Elektrik hacimleri dizayn biz maksimum gidilecek alanı bildiğimiz için Elektrik odalarının kapsama alanlarını da biliyoruz ve öneri raporunda belirtiyoruz bu sebeple arada çıkan tek tük linye hatları için manuel kontrol ile yapıyoruz....

Tabi bu durum Türkiyede ki elektrik iç tesis yönetmeliğine göre geçerli, yurt dışı projelerde linye tarafı kalan gerilim düşümüne göre kablonun kurtarıp kurtarmayacağına bakıyoruz.

Toplam ger düş kendi trafosu olan tesiste %6,5.. TR-ana pano arası atıyorum %1 harcadım, kalan gerilim düşümü %5,5 onuda tali panoda %2,5 harcadım atıyorum kesiti ona göre seçtim, geriye %3 kaldı... Yukarıdaki örnekte 2kW yük 50mt monofazede %2,96 çıkıyor. biz bu kabloyu 2,5mm² olarak koruyoruz 4'lük yapmıyoruz. Ama mantık Türkiye'de Elektrik idaresi açısından "benim şalterim kısa devreden açmasın olduğu" için Trafo-ana pano arası %3,5 harcıyor, kalanı bize veriyor ve ne olursa olsun linye tarafı%1,5 olmak zorunda... aslında yanlış... Birde bu gerilim düşümü aslında hiç bir zaman bu şekilde gerçekleşmez çünkü sistemin bütününde bu güçler çekilmiyor. maks güce göre bunlar. isyankarız bu durumda. Ruhsat projelerinde her zaman sorun yaşıyoruz=)) Bu konu için araştırın mesela priz neden 300W türkiye'de nereden gelmiş kim belirlemiş. Avrupada neden 60-80W gibi konulara bakın... biz bu güçlerle havalimanı yaptık çalışıyor.=))

Büyük ölçekli projelerde work&share olarak çalıştığımız için sadece yükleme cetveline bakan bir kişi ayrıca var, kesitin kurtarmadığı linye hatlarında değişiklik yapmak istediğinde sistem üzerinde yetki talebinde bulunup kesit yükseltme işlemini o şekilde yapıyor veya ilgili kişiye bilgi veriliyor(aynı ofis içinde oluyor bunlar)

Saygılarımla,
 

Ekli dosyalar

  • yük.cet.JPG
    185 KB · Görüntüleme: 85
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…