Rezistans direnci hesaplama

baron57

Üye
Katılım
19 Ağu 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
49
Sitenizde rezistans ile ilgili bir araştırma yaparken gördüm ve sorunumu çözeceğini düşünerek sevindim. Ben 1 mm cam elyaf üzerine 0,25 mm çapında özdirençi 1,1 olan NiCr tel kullanarak kablo rezistans yapmak istiyorum.
Volt değerim 220 V
Rezistansımın
1 metrelik kısmı 8 Watt
1,5 metrelik kısmı 12 Watt
1,3 metrelik kısmı 15 Watt
Toplam 35 Watt olacak. Silikon kaplanacak.
P=V.I ve V=I.R ve R=Özdirenç.L/Kesit alan förmülleri ile Direnç R=6043 Ohm
Kullanılacak rezistans tel boyunu L=269 metre buluyorum. 1 metrelik alana 269 metre teli nasıl saracam, nerede hata yapıyorum. Lütfen yardım edin.
Şİmdiden teşekürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Valla kardeş metre hesabın yaklaşık olarak doğru 270 metre civarı sarman lazım... Ama şu güç konusuna bakacaksın... 8 Watt diyorsun... Nerede ve ne amaçla kullanacaksın bunu?
 
Bu rezistans buz çözme işi yapacak, farklı güç (watt) değerleri şartnamede veriliyor. Ben belirlemedim.
 
Eğer ilgili değerler değişemeyecek sabit değer ise (Ben 1 mm cam elyaf üzerine 0,25 mm çapında n NiCr tel 8 Watt ) maalesef hesap doğru...
 
Toplam güç 35 W ise;
Toplam direnç> 35=220xI > I=0.16 A R=220/0.16= 1375 ohm
Hata yapıp yapmadığını bilmiyorum fakat özdirenç sıcaklık ile değişir.
 
gerilimi küçültme şansın varsa 220 v yerine 12 v ac güç kaynağı kullanarak gücü düşürebilirsin
 
Arkadaşlar, direnç tellerini paralel bağlama yapabilirsem, hesaplama nasıl olur. İnternet üzerinde yaptığım araştırmada paralel bağlantıdan söz edildiğini gördüm. Elektrik konusunda fazla bilgim yok. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
 
Özdirenç tablosundan aldığın deger muhtemelen 20 derecedeki özdirenç değeridir.

Rezistans kıpkırmızı olduğunda direnç çok artar. Dolayısı ile 260 metre hesabın bence yanlış. Çok daha kısa çıkması lazım.

1 metre rezıstans telini kes ve gergin şekilde tut. Ayarlı gerilim kaynağından düşükten itibaren voltaj uygula ve telden nominal akımı akıt. (Bu akım katalogda veriliyordur)

Nominal akım akarken kaç volt uyguladığını ölç. 220 yi bu değere böl. Bu ihtiyacın olan uzunluğu verecektir.

Eğer teli uzun değilde cam elyafı üzerine helezonik sarma şansın varsa ısı yoğunlaşması olacağından ihtiyacın olan tel uzunluğu daha da kısalacaktır.

Eğer nominal akım * 220V 35 w dan büyük çıkıyorsa tel boyunu uzatmamak adına daha ince kesitli tel kullanmalısın. Aksi halde uzun telle uğraşmak zorunda kalırsın.
 
Son düzenleme:
s.a anladıgım kadarı ıle rezıstans hesabından anlıyorsunuz bır soru sorabılırmıyım ben arabama bır ısıtıcı yapmak ıstıyorum piyasada 150w lık rezıstans yok bulunması zor dıyorlar bana yardımcı olurmusunuz kac metre tel alıp sarmam lazım acaba 12v dc den donusturucu sayesınde 220v a cevırdım cevırıcının gucu 150w
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…