Rezonanslı DC-AC Dönüştürücü

Katılım
12 Ara 2021
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaşlar;

Bu yıl mezun olacağım için bitirme projesi ile uğraşmaya başladım yavaş yavaş. Ben düşük gerilim, MCU ve yazılım üzerinden gelişim gösteren biri olduğum için projemi bu alanda değil de, çevre birimlerinin öneminin farkında olduğum için farklı bir proje almak istedim. Bu indüksiyon ergitme işlerinde kullanılan yüksek frekans anahtarlamalı inverterlere ilgim arttı ve bu alanda proje almak istedim. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bana aşağıdaki devrenin çalışma mantığı hakkında bilgi verebilir mi? Amacım devrede ki her elemanın bu devrede tek tek ne işe yaradığını çözümleyip devreyi sular seller gibi öğrenmek. Ayrıca yumuşak anahtarlama ZVS, ZCS gibi terimleri de öğrenmek istiyorum. Bu şekilde de yüksek frekans ve rezonans sistemini çok daha iyi anlayacağımı umut ediyorum.

Bu konunun yanı sıra, bir dönüştürücünün forward ve flyback olması nedir? Bu konuda bu aralar çok kafama takıldı basit ve kısa bir anlatım olursa çok sevinirim bunun hakkında.

Şimdiden cevap veren kardeş ve abilerime teşekkür ederim.
 
Diyotların görevi AC enerjiyi doğrultmak,sonraki seri bobin ve paralel kapasite akımı fitreliyor, paralel RLC devreye TANK devresi deniyor, igbt iletim durumunda devreden geçen enerji bobin ve kapasiteyi enerji dolduruyor (bobinlerde manyetik alanlarında enerji depolayabilir ), igbt kesime gittiğinde , tank devresi yüksek frekansta salınıma giriyor, döngü sürüp gidiyor,, bu devreleri LTspice de çizip,çalıştırıp öğrenebilirsiniz,, bende bu kitaptan öğrendim,http://site.iugaza.edu.ps/malramlawi/files/RASHID_Power_Electronics_Handbook.pdf
 
Cevabınız için teşekkür ederim Mehmet Bey. Bu devrede L nin seri, C nin paralel olma sebepleri enerjilenme şekillerinden dolayımı?
Ben şöyle bir senaryo hayal etmiştim sanırım çok yanlış düşünmüşüm. Anahtar açık iken Bobin şarj olur. Anahtar kesime gittiğinde C fazla yükü kendi absorbe eder. IGBT ye paralel Komütasyon diyodu sayesinde de fazla gerilimi kısa devre eder ve Anahtarı ve yükleri koruruz gibisinden bi senaryo düşünmüştüm.
 
L1 bobini çekilen akımın ani yükseliş ve düşüşünü engelliyor(bastırma devresi),,,besleme gerilimi azalırken yük (RLC) kapasite üzerinden besleniyor,,,,http://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html
Devrenin rezonans kısmını bir türlü tam olarak oturtamadım kafam da, L2 ve C2 nin oradaki tam işlevleri vs bi türlü oturmadı. Değerli anlatımlarınız ile biraz oturur gibi oluyor ancak tam olarak oradaki C2 nin niye olduğunu çözemedim mesela.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…