RF Otomasyon

Katılım
7 Tem 2007
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar rs 232/485 çıkışlı dijital cihazlara haberleşme için birşeyler takılıp bu cihazlarla otomasyon yapılıyor değil mi?Böyle bir proje örneği olan ,yani içinde tek tek proje elemanlarını gösteren bi tek hat şeması ,anlatımı gibi ,varsa gönderebilir mi?Yada bu konuyla ilgili elinde kaynak olan.Kusura bakmayın birşeyler takılıp dedim çünkü konuyla ilgili hiçbir bilgim yok sadece merak ettiklerim var.Devre elemanlarının elektronik şemaları nelerdir,frekans ayarlama işi nasıl yapılıyor,ya da gsm veya uydu ile nasıl yapılıyor,bunlar tek bir bilgisayarda nasıl toplanıyor,Scada yazılımı nasıl yapılıyor gibi.Birçok soru yani.Çok güzel bir konu olduğunu düşünüyorum çünkü yavaş yavaş herkesin bilgisayarından evini bile izlemeye başladığı böyle bir dönemde bu konuları herkesin bilmesi gerekir.Hatta çok küçük yaşlarda bir fransız firmasının sibiryadaki fabrikasını sadece bir bekçi ile çalıştırdığını diğer bütün kontrol ve izleme işlerini fransadan yapabildiğini trt2 de bir belgeselde görmüştüm.Çok ilgi çekici bir konu.Bilgisi olan arkadaşlar burada paylaşırsa çok memnun olurum.Teşekkürler,Saygılar...
 
Güzel bir konuya değinmişiniz, gelecek bahsettiğiniz şekilde kablosuz veri aktarımı üzerinde şekillenmektedir. Verilerin kablosuz aktarımı konusunda ben kısa bir örnek vermek istiyorum.


* İşletme içerisinde veri ölçümü yapıp, bunu kablo aracılığı ile sahadaki bilgisayara atabilirsiniz. Sahadaki bigisayara statik IP adresi atayarak istediğiniz yerden, internet üzerinden verilerinizi görme imkanına sahip olabilirsiniz.


* Verilerinizi cihazınızın RS-232'den çıkış alıp RS-485'e çevirip GSM modülüne veri aktarımı yapabilirsiniz. Aynı şekilde GSM modülü ile de verilerinizi uzaktan takip etme imkanına sahip olabilirsiniz.


Bu konular hakkında teorik bilgileri olan arkadaşlar, yardımcı olursa memnun oluruz.
 
Sn. hannibal barca,

Elektromanyetik konusuna sevdalı ve bunun üzerine akademik olarak da birşeyler yapmaya başlayan birisi olarak size birkaç konu hakkında görüşlerimi söyleyeyim izninizle..

GSM Modülleri ile ilgili pek fazla bir bilgim yok ancak Sn. Roboelektronik'in de bahsettiği gibi uygulamalar yapıldığını duydum. Bundan başka bir çözüm isterseniz de işiniz zorlaşıyor. Nedeni ise maalesef : GÜRÜLTÜ.

Herhangi bir ortamda Elektromanyetiğin temelleri oluşturan denklemlerde bile sorun çıkıyor. Ciddi AR-GE çalışması yapılmış sistemler bile mikro, nano birimlerinde hatalar üzerine kuruluyor. İşte bu da bazen sıkıntı yaratabiliyor.

Diyelim RF yani Yüksek Frekans analizleri ile bu işi yapmaya yeltendik. Analog veya dijital olsun, bildiğiniz üzere RF haberleşme sistemlerinde gürültüler karşımıza çok büyük problemlerle de çıkabiliyor. Tekrar bildiğiniz üzere, bunun için RF Filtreler dizayn edilmesi gerekiyor ve normal devrelerde kullandığımız yükselteçler yeterli olmuyor. Bunun için de ... saymakla bitmiyor kısacası..

"Bunun için RF'e ne gerek var..?" diyenleriniz de olabilir. Benim anlatmaya çalıştığım şey sadece karşılaşabileceğimiz problemleri önceden tahmin etmeliyiz ki arızasında en kısa zamanda sorunu gidermeye çalışalım.

Özellikle sanayi ortamında gürültüden bol miktarda mevcut. Hiç böyle birşey ile karşılaştınız mı bilmiyorum ama bir tezgahın güç kablolarındaki yalıtımın yetersiz olmasından bir tanıdığımın wireless modemi bozulmuş. Ben görmediğim için "-muş" dedim ama olabilme ihtimali yüksek..

Ortamdaki gürültüler de dijital olsa, sizin kullanacağınız haberleşme yöntemi de dijital olsa, o zaman iş çok daha kolaylaşır. Bildiğiniz üzere dijital haberleşmede karşılaşabileceğiniz gürültü çeşitleri analog'dan çok daha azdır..

Lafı çok uzattığımın farkındayım, kusuruma bakmayınız ama umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. Ben biraz emek gösterilse yapılabilir düşüncesindeyim. Tabii bu emeğin yanında yeterli ekipman da olması lazım..

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…