RG3-12T Aşırı Kompanzasyon Arızası Veriyor

aris73

Üye
Katılım
18 Kas 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
51
merhabalar
elimde entese ait rg3-12t reaktif güç rölesi var. Yeni girdiğim fabrikada otomatikteyken aşırı kompanzasyon hatası veriyor cos fi değeri 0,98 olarak ayarlanmış kontaktörleri ve kondansatörleri kontrolünü yaptım. kontaktörler sağlam. bu fabrikada sadece 2*40watt lık floresant ampüller (108 adet) ve 500watlık (12 adet) aydınlatma var. kademeler ise 1. kademeden itibaren şöle sıralanıyor. 1,5-1,5-3*5,5-3*5,5-1,5-1,5-......1,5 diye sıralanıyor.(1 ve 2 kademeler 1,5 kvar 3 ve 4 kademeler 3*5,5 kvar ondan sonraki kademeler 11. kademeye kadar 1,5 kvar) ama dikkaitimi çeken şu oldu 8.9.10. ve 11. kademeler tek faz girmiş ve birde nötr bağlanmış (bu kondansatöre bağlı) bunu anlayamadım. sorum şu aşırı kompanzasyon arızası neden kaynaklanıyor nedeni kademelerden olabilirmi. ayrıca her ay da ceza ödeniyor.şimdiden teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ceza ödemeniz ayrı bir sorun.
Aşırı kompanzasyon hatasını şundan veriyor:Eğer reaktif gücün aktif güce oranı ...... değerini geçerse alarm ver diye bir seçenek var.Bunu siz belirliyorsunuz.O oran röleye düşük bir değer olarak verilmişse,alarm veriyor olabilir.Zaten bu alarmın da kompanzasyona hiç bir etkisi yoktur,sadece sizi uyarır ve işlerin ters gittiğini belirtir.Bu seçenek menüde tam olarak nasıl ifade ediliyor unuttum.Kullanma klavuzunu dikkatlice görebilirsiniz.Yanlış hatırlamıyorsam alarm 5 idi.
kompanzasyonu yapan kişi güzel bir sistem kurmuş.O tek faz ve nötr giren kademeler monofaze kademeler.Dengesiz bir yüklenme olduğunda,her fazın güç faktörünü ayrı ayrı düzenleyebilmek için yapılmış,güzel bir sistem.Eğer ceza endüktif/aktif oranından geliyorsa,cosinüs1 yi önce 0,99 yaparak deneyin ve sayacı takip edin.Hala ceza sınırının üstünde ilerliyorsanız,cosinüsfiyi 1 yapın.eğer kapasitif ceza geliyorsa,cosinüsq biraz daha düşürülmeli.Eğer her ikisi de cezalı ise,kompanzasyon biraz hızlandırılmalı,yükler dengelendirilmeli.Siz ilk iş olarak cosinüsfiyi yeniden ayarlayın ve sayacı takip edin.Sorununuza ışık tutabilecek bir çok bilgi,forumumuzda kompanzasyon bölümünde mevcut.Dikkatlice kuyunuz.Sayacı nasıl takip edeceğiniz,röleyi nasıl ayarlayacağınız ve ceza oranları hesaplarını nasıl yapacağınız hakkında da bir çok bilgi var.Önce onları okumalısınız.okuduktan sonra,hala bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız,buraya yazarsanız,tüm arkadaşlar memnuniyetle yardımc oluruz.Kompanzasyon çok hassas,tehlikeli ve bir o kadar da zevkli bir konudur.Her şeyi ince ince hesaplamak gerekiyor.Ve bir çok deneme yanılma yapmak gerekebiliyor.
Kolay gelsin.
 
aris73 arkadaşım.Rölenizin,sistemi doğru tanıyabilmesi için,ilk kademenin,trifaze ve büyük
güçlü olması gerekiyor.İlk kademeye,10 kvar lık gurup bağlamanızda yarar var.Elinizde mal-
zeme yok ise,5 kvar lık gurplardan bir tanesini ilk guruba bağlayın.Diğer sorunları sonra ta-
kip edersiniz.
 
söylediklerinizi denemesini yapmaya başladım cos fi yi 1 kademesine getirdim bakalım sonuç ne olacak ayrıca çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için
 
merhabalar
elimde entese ait rg3-12t reaktif güç rölesi var...

Entes RG3-12T, trifaze kondansatör bağlanabilen bir röledir (RG3 12C/CS ile karıştılılmış sanırım. Bir iki harf hatası.)
Monofaze kondansatör bağlamanız rölenin çalışma mantığını değiştirmez.
Bu röle üç fazın cosfi'sinin ortalamasını alıp, kompanzasyonu ona göre yapar.
Baştan al baştan bırak türünden çalışır. İlk kademesi en küçük kondansatör olmalı.

Tüm yükler devredeyken tüm kondansatörlerin sigortalarını indirin. Röle üzerinden üç fazın cos fi'sine tek tek bakın. Ona göre hangi faza ne kadar kondansatör istiyor bir fikir oluşur.





https://i.kontrolkalemi.com/6/RG3-T_TR.pdf
 
sayın aris73 genç arkadaşın söylediklerine aynen katılıyorum ve doğrudurda.işletmenizdeki yük dağılım dengesini bir gözden geçirin.fazlar arasında ki güç dağılımının %10'dan fazla olmasına imkan vermeyin.Eğer güç dengesizliği var ise dengeli hale getirmeye çalışın.Bahsettiğiniz rölenin 1.basamağına büyük kondansatör bağlamayın.bu röleyi kullanacaksanız basamakları küçükten büyüğe doğru sıralayın.proğram ayarını baştan al baştan çıkar kademesine getirin.Rölenin fazları algılayıp ihtiyaç olan kademeyi alma gibi bir özelliği yok.O yüzden monofaz kondansatör bağlamanız pek işe yaramaz.Hatta sistem kendini kandırır.
Acizane tavsiyem fazları mutlaka dengeleyin.Ancak monofaz yükler sabit kalmayıpta devamlı değişiyor ise işte o zaman mikro işlemci kontrollü röle kullanmanız gerekecek.Önerebileceklerim KAEL-VARKOMBİ 12--TENSE--GEPA--ENTES RG3-12CS
 
arkadaşım aynı sorun bende de var kondansatörlerinin devreye girme ve çıkma sürelerini iyi belirlemen gerekiyor.entes markalardaki dely kısmında t-on,t-rc ve t-off süreleri önemlidir.ayrıca prog ayarından da kondansatör uygun kondansatör grubuna göre bir rakam girmen gerekiyor kullanma kalvuızunda bunu görebilirsin.örneğin; 10 girdiğinde kademeleri rast gele seçiyor.akım tr oranların da önemlidir ayrıca akım trafonun değeri büyükse buda algılayamamasına ve eksik yada aşırı kompanzasyona sebep olabilir.devredeki sabit kondansatör miktarında önemlidir eğer sabitlerin çok geliyorsa kademeli konutatörler ile birbirinden ayırabilirsin ve bunlarıda kademeli devreye alabilirsin aklıma gelenler şimdilik bunlar.kolay gelsin.
 
bu arada sn gencarkadaş entes rg3\12cs te aynı şekilde 3 fazın cos fi lerinin ortalamasına göre çalışıyor değilmi.ve bu rölede 1. kademenin mutlaka 3 faz olması ve küçük bir değer seçilmesi gerekiyor benimki 5 kvar .
 
sn volky, genç arkadaş ın yazdıklarından bu kanıya nasıl vardınız anlayamadım.entes RG3-12C/CS serileri üç fazı ayrı ayrı kompanze eder.bunun koşulu da sisteme monofaz kondansatör eklemlemektir.Ayrıca ilk kademeye trifaz ve en büyük kondansatör bağlanması gerekiyor.Bahse konu RG3-12T serisinde genç arkadaş ında belirttiği gibi üç fazdan referans almasına karşın, ortalama cosfi esasına göre sisteme müdahale eder.selametle
 
benim kulanndıpğım kompnazasyon sisteminde ilk kademeye en küçük kademe bağlanmış ve ben genç arkadaşın dediklerine karşı olduğumu söylemedim sadece benim dediğim doğrumu diye ona bir anlamda soru sordum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…