Merhaba,
Hemen cevap veremedim çok özür dilerim.
"port direkt anakarta bağlı olduğundan" kısmını pek anlamadım, herhangi bir arıza durumunda gidecek olan anakart bilgisayar anakartı mı yoksa veriyi toplayıp gönderen cihazın anakartı mı?
Eğer burada kastedilen bilgisayar anakartı ise bu çok büyük bir problem değil, bu tür durumlar için biz bilgisayarın anakartına bağlı olan seri port yerine PCI a RS232 kartı kullanıyoruz evet bir kaç kere RS232 kartının yandığına, üzerindeki entegrelerin kömür gibi olduğuna şahit oldum ama bilgisayara bir şey olmadı.
Eğer kastedilen şey veri toplayan cihazın anakartıysa bu durumda firmanın 'ben port yaptım cihazın üstüne koydum ama sakın kullanmayın yanar manar, komple cihazdan olursunuz bak' demesi anlamına gelmiyor mu? Ben mi yanlış anlıyorum acaba?
"En azından cihazın portunu hiç kullanmadan cihazın bağlı olduğu (ve firmanın izleme software'inin olduğu) PC'de Hyper Terminal ile verileri izlememi önerirmisiniz?"
"Cihazın bağlı olduğu" derken, sanırım bu cihazın bir şekilde (sanırım yine RS232 üzerinden) bağlı olduğu başka bir bilgisayar var ve firmanın kendi yazılımı bu bilgisayarda çalışıyor.
Hmm, sanırım yavaş yavaş parçalar yerine oturuyor bende, söz konusu olan iki bilgisayar var, bir tanesi reçete bilgilerini bir cihazdan okuyup kendi yazılımı ile ekranda gösrteriyor. Diğer bilgisayarda ise SCADA var ve reçete bilgilerini SCADA üzerinde görmek istiyorsunuz.
Firma da diyor ki, 'benim sistemimi izole bir şekilde, benim size kurduğum gibi kullanın, başka bilgisayara bağlarsanız, hele orada bir de SCADA varsa ki SCADA PLC ye bağlıdır muhtemelen, olur da PLC tarafında bir elektrik kaçağı gerçekleşir, o bilgisayarı yakar, o da gelir benim cihazımı yakarsa ben karışmam' diyor.
Hmm, illa ki onların bilgisayarı kullanılacaksa onun da çözümü var, veri toplama cihazının bağlı olduğu bilgisayarda bir Access dosyasına yazılır, o dosya paylaşıma açılır ve network üzerinden SCADA bilgisayarı o Access dosyasından bilgileri alır.
Buradaki sıkıntı, firmanın yazmış olduğu veri izleme yazılımı ile Hyper Terminal / bizim yazacağımız yazılımın aynı anda çalışamaması, ama bizim yazacağımız yazılım SCADA ya veri aktarmaya başladığında firmanın yazılmına da ihtiyaç kalmayacak diye düşünüyorum.
Evet, bu durumda son kararım Hyper Terminal ile bir izleyelim bakalım gelen verilen nasılmış? Eğer firmanın yazılımı da cihaza bir şeyler gönderiyor ise PortMon ile izlemek daha mantıklı, firmanın yazılımı da cihaza bir şey gönderiyor mu bilgi almak için onu görme imkanımız olur.