RS-232 Sniffer: Seri porttan haberleşen bir cihazın trafiğini dinlemek

Merhaba,

Genellikle SCADA programlarının text dosyadan okuma imkanları vardır, ya da veritabanından da bilgi alabiliyorlar diye biliyorum.
SCADA içerisinde de bir miktar kod yazmak gerekecektir diye düşünüyorum, en azından 'git şu dosyayı aç, içindekileri ekrana yazdır' demek gerekecektir.

Sizdeki sistem nasıl çalışıyor? Anladığım kadarıyla derişim ölçen bir cihaz var, bu sürekli olarak bilgileri seri porttan gönderiyor. Ve mevcut bir SCADA sistemi de var. Bu nedenle derişim ölçen bu cihazdan gelen bilgileri de SCADA ile izlemek istiyorsunuz.

PLC nizin RS 232 portu varsa, hiç başka bir program kullanmadan verileri direk PLC ye alıp oradan da SCADA da gösterebilirsiniz.

Bir diğer önerim de bu verileri Access veritabanına yazmak, SCADA sistemleri genellikle ODBC üzerinden veritabanları ile de konuşabildiği için SCADA ile kod yazmadan da problem çözülebilir belki. Kullandığınız SCADA sisteminin veritabanı desteğinin nasıl yapıldığını bir araştırın, kod yazmadan bir kaç işlemle bunu yapmak mümkün olabilir.
 
PLC MPI ve Ethernet destekli, programlamayı LAN kabloyla yapıyoruz. Rs232 portu yok diye biliyorum ondan LAN ile programladık ama o kısmı netleştiririm.

Veritabanı SQL, OLE, ODBC, OPC hepsini destekliyor

Bizdeki sistem aynen sizin yazdığınız gibi çalışıyor. Cihazın bağlı olduğu ayrı bir PC var, firmanın software i ile o PC'den data okunuyor ben ise o cihazı kontrol PC'sine seri porttan bağlamak ve hyper terminal ile okuduğu verileri almak istiyorum, o formata göre de gerekli ne işlem varsa yapılacak gereksiz karakterleri atıp texte kaydedip Scada'da anlamlı ve güzel şekilde göstermesi için
 
GSM/GPRS modul a ıhtıyacım var uygun fiyat nereden bulabılırım yardım edermısınız arkadaşlar
 
"Bir diğer önerim de bu verileri Access veritabanına yazmak, SCADA sistemleri genellikle ODBC üzerinden veritabanları ile de konuşabildiği için SCADA ile kod yazmadan da problem çözülebilir belki. Kullandığınız SCADA sisteminin veritabanı desteğinin nasıl yapıldığını bir araştırın, kod yazmadan bir kaç işlemle bunu yapmak mümkün olabilir"

Haklısınız bu şekilde rahat olur, bununla ilgili bir uygulama yapmak istiyorum ama GC firması RS portunu başka cihaza bağlamamamızı önerdi, port direkt anakarta bağlı olduğundan herhangi bir arızada anakart da gidebilirmiş..

En azından cihazın portunu hiç kullanmadan cihazın bağlı olduğu (ve firmanın izleme software'inin olduğu) PC'de Hyper Terminal ile verileri izlememi önerirmisiniz?
 
Merhaba,

Hemen cevap veremedim çok özür dilerim.

"port direkt anakarta bağlı olduğundan" kısmını pek anlamadım, herhangi bir arıza durumunda gidecek olan anakart bilgisayar anakartı mı yoksa veriyi toplayıp gönderen cihazın anakartı mı?

Eğer burada kastedilen bilgisayar anakartı ise bu çok büyük bir problem değil, bu tür durumlar için biz bilgisayarın anakartına bağlı olan seri port yerine PCI a RS232 kartı kullanıyoruz evet bir kaç kere RS232 kartının yandığına, üzerindeki entegrelerin kömür gibi olduğuna şahit oldum ama bilgisayara bir şey olmadı.

Eğer kastedilen şey veri toplayan cihazın anakartıysa bu durumda firmanın 'ben port yaptım cihazın üstüne koydum ama sakın kullanmayın yanar manar, komple cihazdan olursunuz bak' demesi anlamına gelmiyor mu? Ben mi yanlış anlıyorum acaba?


"En azından cihazın portunu hiç kullanmadan cihazın bağlı olduğu (ve firmanın izleme software'inin olduğu) PC'de Hyper Terminal ile verileri izlememi önerirmisiniz?"

"Cihazın bağlı olduğu" derken, sanırım bu cihazın bir şekilde (sanırım yine RS232 üzerinden) bağlı olduğu başka bir bilgisayar var ve firmanın kendi yazılımı bu bilgisayarda çalışıyor.

Hmm, sanırım yavaş yavaş parçalar yerine oturuyor bende, söz konusu olan iki bilgisayar var, bir tanesi reçete bilgilerini bir cihazdan okuyup kendi yazılımı ile ekranda gösrteriyor. Diğer bilgisayarda ise SCADA var ve reçete bilgilerini SCADA üzerinde görmek istiyorsunuz.

Firma da diyor ki, 'benim sistemimi izole bir şekilde, benim size kurduğum gibi kullanın, başka bilgisayara bağlarsanız, hele orada bir de SCADA varsa ki SCADA PLC ye bağlıdır muhtemelen, olur da PLC tarafında bir elektrik kaçağı gerçekleşir, o bilgisayarı yakar, o da gelir benim cihazımı yakarsa ben karışmam' diyor.

Hmm, illa ki onların bilgisayarı kullanılacaksa onun da çözümü var, veri toplama cihazının bağlı olduğu bilgisayarda bir Access dosyasına yazılır, o dosya paylaşıma açılır ve network üzerinden SCADA bilgisayarı o Access dosyasından bilgileri alır.

Buradaki sıkıntı, firmanın yazmış olduğu veri izleme yazılımı ile Hyper Terminal / bizim yazacağımız yazılımın aynı anda çalışamaması, ama bizim yazacağımız yazılım SCADA ya veri aktarmaya başladığında firmanın yazılmına da ihtiyaç kalmayacak diye düşünüyorum.

Evet, bu durumda son kararım Hyper Terminal ile bir izleyelim bakalım gelen verilen nasılmış? Eğer firmanın yazılımı da cihaza bir şeyler gönderiyor ise PortMon ile izlemek daha mantıklı, firmanın yazılımı da cihaza bir şey gönderiyor mu bilgi almak için onu görme imkanımız olur.
 
Gelen cevap aynen şöyle :

"Cihazımızın RS-232 portu olarak tabir ettiginiz portu RS-232 baglantılar ıcın kullanmamaktayız. Bizim software haricinde cihazdan kontrol software ile bilgi almak için herhangi bir baglantı yapmanızı tavsiye etmiyorum bahsettıgınız port dırek mainboard’a baglı oldugundan olusacak herhangı bır arızada dırek maınboard zarar gorecektır"

Sanırım kastedilen cihazın anakartı, dediğiniz gibi SCADA PC ve cihazın PC'si ayrı


"Cihazın bağlı olduğu" derken, sanırım bu cihazın bir şekilde (sanırım yine RS232 üzerinden) bağlı olduğu başka bir bilgisayar var ve firmanın kendi yazılımı bu bilgisayarda çalışıyor.


Cihazı LAN kablodan PC'ye girmişler, cihazın 9 pin çıkışı boşta ve yanında RS-232 yazıyor. PC'deki 9 pin de boşta. Bu yüzden aslında kablo ayarlayıp bu RS portlarını birleştirerek Hyper-Terminalde izlenebilir, ben bugün Hyper açtım ama bilgi gelmedi sonra bunları RS'den birbirine bağlamadığımı farkettim

Hmm, illa ki onların bilgisayarı kullanılacaksa onun da çözümü var, veri toplama cihazının bağlı olduğu bilgisayarda bir Access dosyasına yazılır, o dosya paylaşıma açılır ve network üzerinden SCADA bilgisayarı o Access dosyasından bilgileri alır.. Buradaki sıkıntı, firmanın yazmış olduğu veri izleme yazılımı ile Hyper Terminal / bizim yazacağımız yazılımın aynı anda çalışamaması, ama bizim yazacağımız yazılım SCADA ya veri aktarmaya başladığında firmanın yazılmına da ihtiyaç kalmayacak diye düşünüyorum.


O bilgisayarda dosyayı paylaşıma açarız bi yandan kendi yazılımları çalışır (görsel verilerle analiz yaparlar) bi yandan database'e veri aktarılırsa Scada da oradan dosyayı okur, ikisi aynı anda olur diye düşünüyorum yanlış mı? Firmanın yazılımına bu görsellikten dolayı ihtiyaçları var alışmışlar ve vazgeçmezler ama Scada'dan görmek kontrol sistemi için şık olur veriler gösterilir ve ekranda birkaç grafik çizdirilebilir. Yani tercih yapmak zorunda mıyız yoksa iki software aynı anda çalışabilir mi?


Evet, bu durumda son kararım Hyper Terminal ile bir izleyelim bakalım gelen verilen nasılmış? Eğer firmanın yazılımı da cihaza bir şeyler gönderiyor ise PortMon ile izlemek daha mantıklı, firmanın yazılımı da cihaza bir şey gönderiyor mu bilgi almak için onu görme imkanımız olur.


Yani kablo bulup bağladıktan sonra, hyper terminalde veri görüyorsak yazılımın veri gönderdiğini mi anlayacaz yoksa cihazın yazılıma veri gönderdiğini mi? Bunu yapmak şartsa uygun kablo araştırmaya başlayım
 
tekin126 ' Alıntı:
GSM/GPRS modul a ıhtıyacım var uygun fiyat nereden bulabılırım yardım edermısınız arkadaşlar

https://www.kontrolkalemi.com/forum/akilli_bina_otomasyonu/ynt_gsm_modulu_yardim-t26702.0.html;msg104827#msg104827
Bu linkte bir kaç öneride bulunmuştum...


Temin konusunda ise;
Telit için Telit Türkiye' den Yavuz Bey ile görüşürseniz teknik konularda oldukça yardımcı olacaktır.
Satın alma için ise www.epsilontek.com.tr.

Enfora için http://www.novatelekom.com.tr/ Emrah Bey teknik konularda yardımcı olacaktır.
 
Merhaba,

"O bilgisayarda dosyayı paylaşıma açarız bi yandan kendi yazılımları çalışır (görsel verilerle analiz yaparlar) bi yandan database'e veri aktarılırsa Scada da oradan dosyayı okur, ikisi aynı anda olur diye düşünüyorum yanlış mı?"

Evet, eğer gelen verileri bir veritabanına atabiliyorlar ise en temizi o olur, arada başka bir program kullanmaya gerek kalmaz.

Aynı RS232 portu aynı anda birden fazla uygulama kullanamayacağı içindi benim endişem ama madem ki bağlantı RS232 üzerinden değilde LAN üzerinden yapılıyor, bu durumda veritabanına istenen verileri yazacak şekilde düzebnleme yapılması daha doğru.

"Yani kablo bulup bağladıktan sonra, hyper terminalde veri görüyorsak yazılımın veri gönderdiğini mi anlayacaz yoksa cihazın yazılıma veri gönderdiğini mi?"

Cihazın sorgulanmaya ihtiyaç duymadan sürekli veri gönderebilen bir cihaz olduğunu anlarız.
 
Evet, eğer gelen verileri bir veritabanına atabiliyorlar ise en temizi o olur, arada başka bir program kullanmaya gerek kalmaz.

Cihazın sorgulanmaya ihtiyaç duymadan sürekli veri gönderebilen bir cihaz olduğunu anlarız.



O zaman ilk olarak ben Bilgi İşlem'e dosyayı veritabanına aktarım ve 2 PC arası network kurma konusunda danışayım, hallettikten sonra Scada ile haberleştirmek için gerekli olan kısımlarda yardımlaşabilmemiz çok iyi olur..

2. olarak da RS'den veri görüp göremediğime bakmam gerek

Yalnız bu işlemler işin Bilgi İşlem kısmı ve prosesin deneysel çalışmaları gereği ortamda sürekli bir faaliyet olduğundan epey zaman alabilir ama umuyorum yeni haberlerle döndüğümde sizi buralarda bulabilirim. Çok yardımcı oldunuz gerçekten çok teşekkür ederim..
 
"Bu port uzerınden dırek olarak sıstem fırmware yuklendıgı ıcın olusucak herhangı bır hatada firmware ve anakart zarar gorecektır."


diye yeni bir cevap geldi o yüzden RS-232'yi Hyper Terminalde izlemeye de korktum açıkçası, siz ne dersiniz?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…