RS485 Hatları ?

Katılım
10 Ağu 2015
Mesajlar
57
Puanları
1
Araştırmalarıma rağmen rs485 iletişim mantığını bir türlü çözemedim.rs232 de 3 hat olması ve birinin grand olması lojik değerlerin bu granta oranla okunduğu mantığını veriyor.Ama rs485 te grand hattı yok ve sadece verilerin gönderilip alındığı 2 hat var.Burada düşünüldüğünde 2 hat arası fark ile lojik değerler okunabilir gibi görünüyor.Ki eğer öyle olursa o zaman sadece 1 hat kullanılabilir yani aynı anda veri gönderilip alınamaz.
RS485 in mantıkla lojik değerlerin alındığı konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
 
Öncelikle " rs485 te grand hattı yok ve sadece verilerin gönderilip alındığı 2 hat var" ifadesi yanlış zira rs485 bağlantı standardında gnd hattı var. Karışıklığın sebebi belki çoğu çizimlerde bu bağlantının net olarak gösterilmemiş, daha çok farksal sinyal hatlarına odaklanılmış olması (örn:http://www.rs-485.com/images/485_Wiring.gif ) örnekteki gnd'lar bağlı gösterilmiş olmasa bile standarda göre birbirlerine bağlanmaları gerektiğini biliyoruz

Gnd bağlantısı kısa mesafelerde kullanılmadığında ya da sadece tek tarftan bağlanarak ekranlama yapıldığında herhangi bir sorun yaşanmıyor olabilir. Fakat unutmayın ki farksal sinyallerle haberleşmenin amacı single-ended sinyallere göre (rs232) daha uzun mesafelere çıkabilmek, mesafe uzadıkça, node'ların gnd seviyeleri birbirine bağlanarak eşitlenmezse seviye farkları çoğu zaman verilerin bozulmasına hatta portların yanmasına sebep oluyor. O yüzden bağlantı standardına uymakta fayda var.
Bunun yerine izole transceiver'lar da kullanılabilir ama o şekilde de maliyet yükseliyor.

Aynı durum Canbus fiziksel katmanında da söz konusu ki rs-485'e çok benzer. Canbus'ta node gnd'larını bağlamazsanız 50 cm mesafede en düşük hızlarda bile sorun çıkıyor.
 
@tyildizak teşekkürler.
Hocam anlatıklarınıza göre rs485 standartlarında grand var.Ama ne amaçlı o kısmı anlayamadım.Yani lojik değerler A ve B hatlar arasındaki fark ile okunuyorsa granta neden ihtiyaç var?

RS485 in Rs232 ten farkları:
1-rs485 te lojik değerler 2 hat arası farktan,rs232 de ise grand hat arası farkla okunuyor.
2-rs485 te lojik 1 ve 0 arası fark 12 v iken rs232 de 5 volt
3-rs485 iki hat arası farkı kullandığı için iki hat aynı anda kullanılamaz.Ama rs232 3 hat kullanıp grandı baz aldığı için aynı anda veri alınıp gönderilebilir.
4-rs485 gürültülü ortamlarda rs232 den daha verimli iletişim sağlar.(ve bunu sadece voltaj farkı yüksek olduğu için sağlıyor ???)

(Yukarıdakiler araştırmalarımdan ulaştığım sonuçlar.Yanlışım varsa açıklarsanız sevinirim)

Eğer yukarıdakiler doğru ise:

RS485 in RS232 ten tek artısı voltaj farkının fazla olması.Eksileri ise Araya max485 kullanma ihtiyacı olaması,aynı anda iki hattın kullanılamaması sayılabilir.

Eğer buraya kadar doğru olduğunu düşünüyorsanız RS232 nin lojik değerler arası voltaj farkını 12 volta çıkardığımızda rs232 rs485 gibi uzun mesafelerde iletişim kurabilecek ve gürültülü ortamlardan pek fazla etkilenmeyeceğini anlamışsınızdır.
Bunuda rs232 nin TX lerinin çıkışının transistörlerle 12 volta çıkarıp pice girerkende dirençlerle 5 volta düşürmeyi planlıyorum.
Şu an tek kafama takılan bu şekilde rs232 nin voltaj farkı 12 volta yükseltildiğinde rs485 gibi gürültülü ortamlardan etkilenmeyen uzun mesafelerde iletişim kurulabilen bir iletişim sağlayabilecek miyiz?
 
Hocam anlatıklarınıza göre rs485 standartlarında grand var.Ama ne amaçlı o kısmı anlayamadım.Yani lojik değerler A ve B hatlar arasındaki fark ile okunuyorsa granta neden ihtiyaç var?

Neden ihtiyaç olduğunu anlayabilmek için şöyle düşün:

Farklı kaynaklardan beslenen iki ayrı devren var.
Birincisinin a ve b çıkışlarında 1 ve 3 volt var.
İkinci devrede bu iki çıkışın farkını hesaplaman gerekiyor.
Akla ilk gelen ve en sık kullanılan yöntemle ikinci devre girişinde op-amp'lı bir fark alma devresi olmalı Böylelikle a ve b voltajlarının farkını çıkışta görebilirsin.

Soru: Bu a ve b çıkışlarını ikinci devredeki op-amp'ın girişlerine bağlar fakat ilk devrenin Gnd'ını ikinci devrenin Gnd'ına bağlamazsan op-amp çıkışında ne görürsün?

Bu sorunun cevabını doğru verebiliyorsan neden gnd bağlantısı olması gerektiğini anlamış olduğunu varsayabiliriz.
 
Yok devreler arasında grandın görevini biliyorum.Anlamadığım kısım o değil.RS485 granla değilde a ve b hatlarının farkıyla yani a hattını grand baz alıp b hattının seviyesini sonrada b hattını grand baz alıp a hattının seviyesini algılayarak lojik okuma yapıyor.Yani değer okuma için kendi grandını kendisi oluşturuyor.Burda 3. hat olarak neden grand çekliyor.Yani neden durum böyleyken rs485 standartlarında grand hattı var?
 
Ayrıca farklı potansiyellerin belirli seviyelerde tanımlanmış olarak eşitlenmesi hatalı fonksiyon cevaplarını engeller.
 
Ayrıca farklı potansiyellerin belirli seviyelerde tanımlanmış olarak eşitlenmesi hatalı fonksiyon cevaplarını engeller.
Hocam yani bahsettiğim sistemle rs485 teki verimi alabileceğimizi mantıklı buluyorsunuz. Değil mi?
Anlattığım mantık eğer forum tarafından mantıklı karşılanırsa denemelere başlamayı düşünüyorum.
Ve buradaki amacım denemelere başlamadan düşünemediğim, bilmediğim eksiklerimi tamamlamak için konu hakkında fikirlerinizi bekliyorum.
 


bir sistemde referans olmadan hiç birşey çalışmaz. Buradaki referans ise Ground. ayrıca grand nedir?
ground olmadan birşey çalıştırılamaz. bunu bilsen bile yeter.
 
http://www.picproje.org/index.php?topic=59991.msg469001;topicseen#msg469001
Yukarıdaki kaynağa göre:
RS485 in gürültülü ortamlardan oldukça az etkilenmesinin asıl sebebi lojik voltaj farkının yüksekliğinden değil 2 hat arasında orantı kurduğundan kaynaklanıyormuş.Yani yukarıdaki bahsettiğim yöntem her ne kadar rs232 den başarılı olacak olsada gürültülü ortamlarda rs485 kadar başarılı olamayacak.
Ve aynı anda veri gönderip almaya çözüm olarak da çift hat yöntemini kullanacağım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…