hrn ' Alıntı:
herkese teşekkür ediyorum yazdıkları için ama...
ben şunu öğrenmek istiyorum:
plc analog ölçümler için yeni bir devre gerektirmez diye biliyorum...
basit bi sıcaklık ölcümü için ne yapmam lazım diye yardımcı olacak
KİMSE YOK MU???
İklbal Gürpınardan yardım isteyecegim artık...
lütfen anlayan biri varsa yardımcı olsun....
herkese şimdiden teşekkür ediyorum....
Arkadaş kolay gelsin anladığım kadarı ile plc ile daha yeni tanışıyorsun. Analog sinyalleri işlemek için yukarıda dostlarında bahsettiği gibi bir analog modül kullanmalısın bu bütün PLC markalarında mevcuttur. Analog modüllerin çeşitli giriş tipleri vardır. (0-10 V, 4-20 mA, 0-20 mA, +/- 10 V, RTD, TC, Loadcell gibi) bunlardan sana uygun olanı seçmelisin.
2. adımda işin programlama kısmı kalıyor, bilmen gereken bağzı değerler var öncelikle elindeki sıcaklık transmiterinin skala değeri örnek : 0-100 °C bir diğer önemli parametre analog modülünün çözünürlüğü buda örnek olarak 14 bit olsun buda 16384 eder. Buradan sonrası matemetik işlmlere kalıyor.
Bunuda 2 şekilde yapabilirsin
1. bağzı PLC lerde linerizasyon bloğu vardır, bu blokta değerleri yerine yazdığında blok çıkışında direkt olarak sıcaklık çıkışı hesaplanır.
2. Eğer linerizasyon özelliği olmayan bir plc kullanıyorsan o zaman analog modül çözünürlüğünü skala değerine bölüp analog inputtan okuduğun değerle çarpmalısın yukarıdaki örneğe pakacak olursak
16384/100=163,84
163,84Xanalog input=sıcaklık (Yanlız bu işlemi yaparken 163,84 değerini 163 yada 164 değerine yuvarlamalısın
Son olarak bu işe yeni başlıyor isen S7 300 zor bir seçim daha basit PLC ler ile başlamanda yarar var en azından Bu PLC program yüklemek için yaklaşık 400 € değerinde bir kablo alman gerekiyor. Yazılım ve kablosu ücretsi olan ve program mantığı daha basit bir PLC ile bu işi halldebilirsin. Takıldığın bir yer olursa tekrar yazarız bi şeyler.