S7 200 sabah çalışmaya nasıl başlatırım ?

uffuk

Üye
Katılım
7 Eki 2008
Mesajlar
325
Puanları
1
Yaş
39
Erkadaşlar herkese selam..

Çalıştığım projede s7 200 kullanıyorum ve cihazın ayarlanan saatte çalışması lazım. Örneğin sabah kimse gelmeden çalışmaya başlayacak.
Bana bu konuda yardımcı olurmusunuz ?
Ben saatin ayarlanması vs.vs. gibi işleri hallederim. Sadece teknik oalrak böyle bi şeyi yani PLC yi uyku moduna yada STOP moduna yada işde PLC de enerji varken çevrimi durdurmak mümkün mü ?

Teşekkürler..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
s7200 de zaman saati uygulaması var.bunu kullanarak programlarsan dışarıdan zaman saati bağlamana gerek kalmadan programın istediğin zaman çalışmasını sağlarsın.ben bu foruma bununla ilgili ufak bir program upload etmiştim.forumu aratırsan ulaşabilirsin
 
Hocam şimdi zaman saatini aslında çok etkin bir şekilde kullanabiliyorum. Ancak mesela PLC yi uyku moduna geçirecek bir komut vs var mı ?

Yoksa bu iş çıkışların önüne stand-by konumuna geçince açılacak bir bit koyularak mı sağlıyorsun ?
eğer öyle bile olsa içeride çalışma devam edecek. girişlerin komununa göre makina bir takım işler yapmaya başlayacak. (mesela kapı açık girişi ile alarm vermesi vsvs gibi)

Sen tam olarak yazdığın program ile PLC nın taramasını durdurmayı nasıl başardın ?

Bende bu arada senin yolladığın prgramı forumda bulamadım. Buradan linkini yollarsan sevinirim.

Teşekkürler..
 
Son düzenleme:
plc ya rundır yada stop. uyku modu filan yoktur.
ama öyle bir döngü yaparsınki senin ayarladığın saate kadar girişler istediği kadar değişsin çıkışlarda bir değişme olmaz. ayarladığın saaten sonra girişlerin değişimne göre çıkışlarda değişir.
 
programda yapacak olduğunuz işleri bir FB yada FC de toplarsanız. zamanı geldiğinde çalışacak hale getirirseniz basit bir çözüm olabilir.
 

program işyerinde yarın yollarım.aslında ben zaman saatli bir uygulama yapmadım.şöyleki bu uygulamanın nasıl olduğunu merak etmiştim. s7 200 için recep çetin in kitabından öğrendim.ileride lazım olursa bilgim olsun diiye.ayrıca plc nin taraması kesilmiyor sürekli tarama halinde oluyor.uygulamanda zamanla ilgili olanları ayrı programlıyorsun diğer uygulamaları ayrı.
 
şöyle yaptım..
kullanıcı HMI'dan uyanma modunu aktif hale getirdiğinde bir bit setleniyor.
bu bit bütün çıkışlara normalde kapalı olarak koydum. yani set olunca bütün çıkışlar kapanacak.
gene bu bit set olunca bir çıkış aktif olacak ve bu çıkışta bir röleyi tetikliyecek. bu rölenin normalde kapalı kontağından beslenen HMI ı vs.vs. doğal olarak kapatacak. Böylece makine tamamiyle kapanmış gibi görünecek.

ayarlanan saat geldiğinde ise biti reset ediyor.
ayrıca PLC nin enerjisi kesilip geri gelirse gene bu biti reset ediyor (sm0.1)
böylece her şey tekrar normale dönüyor.


bakalım yarın denicem nasıl oalcak.
Belki diğer arkadaşlara fikir olur die anlattım.. =)
 

Ben PLC programlamadım ama kabaca mantığını biliyorum. Sana şöyle bir tavsiyede bulunabilirim, zaman saati kullanmadan gün doğduğunda PLC'nin çalışmasını istersen şöyle bir devre yap :

Vcc
ı
ı
--
ı ı<- 10K POT
ı ı l Ters Diod ve Röle bağlantısı
-- l LDR /
l l___ı----ı__K (BC337)
l ı____ı \
Şase Şase

Bu devre ile 10K pot ışık şiddetine göre ayarlama yapmanı sağlar.
LDR'de sabah vakti transistörü kesime götürür ve Röleyi çektirirsin.
Rölenin çıkışını PLC'nin bir girişne alır, o giriş 1 ise döngüden çıkartarak tekrar normal rutine başlatırsın...

İyi çalışmalar
 
Sevgili picker..
Verdiğin örnek ve tavsiye için çok teşekkürler. Ancak burada tam olarak istenen "ayarlanan" bir saate devreye girmesi. Yani ekrandan girilen dakika ve saniyede açılacak şekilde..
Ama çok teşekkürler verdiğin bilgiler ve paylaşımın için.
 
arkadasim simdi senin iste ekranin saatini kontrol edebilirsen islemi yaparsin kesinlikle burada simdi ekran saati bitisinde plc ye bunu kontak verecek sekilde ayarla bunuda makinada alt programa saptiracak sekilde alakalandir yani bu bit 1 oldugunda program alt programa dallansin oradada nop komutu islensin ayrica orada ise saati kontrol et o saat geldiginde ise alt programdan ciksin ve islemeye baslasin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…