S7 200 sorular ve çözümler

wolflane

Üye
Katılım
2 Eyl 2010
Mesajlar
682
Puanları
16
Yaş
47
videolar HD yüklendiği için çok zaman almakta bu yüzden her gün elimden geldiğince yüklemeye çalışacağım

Ayrıca bir program bir çok yazım ile çözülebilir. Ben bu işi profesyonel olarak yapmadığım için bazı hatalarım olabilir. Varsa af ola 2 dakikalık bir videoyu yüklemem yaklaşık 1 saat sürüyor. Haliyle bu iş biraz uzun sürecek elimde yaklaşık 500 kadar soru var basitten zora doğru bitirmek istiyorum. Sonra aynı soruları 1200 ile yapmayı düşünüyorum. Buradan çıkan sonuca göre karar vereceğim. İnşallah birilerinin işine yarar.

Bu çalışmamda emeği geçen sorduğum sorulara açıklayıcı cevaplar vererek beni destekleyen KONTROLKALEMİ üyelerine

sayın Süleyman ARSLAN hocama (h.e.m.l)

Elindeki işi bırakıp hiç bir çıkar beklemeden her soruma sabırla cevap veren yazılım donanım plc gibi her türlü cihaz ve yazılımı sağlayan inci otomasyonun sahibi sayın İbrahim ÖKTEN'e sonsuz TEŞEKKÜR EDERİM...

soru 1:Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 15 sn. sonra kendiliğinden duracak.
Siemens s7 200 soru 1 - YouTube

soru 2 :Start butonuna basıldıktan 15 sn. sonra motor kendiliğinden çalışacak.
Simens s7200 soru 2 - YouTube

soru 3 :Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 10 sn. sonra duracak. Durduktan 10 sn. sonra tekrar çalışacak. (İki zaman rölesi kullanılacak.)
Siemens s7 200 soru 3 - YouTube

soru 4 :Starta basıldıktan 15 sn. sonra motor çalışacak, 15 sn. sonra duracak, 15 sn. sonra tekrar çalışacak. Bu şekilde çalışması stoba basıncaya kadar devam edecek.
Siemens s7 200 soru 4 - YouTube

soru 5 :Starta basıldıktan 15 sn. sonra 1. motor, 15 sn. sonra 2. motor çalışacak. 15 sn. sonra 1. motor duracak, 15 sn sonra 2. motor duracak. 15 sn sonra 1. motor çalışacak. Sistem stoba basıncaya kadar bu şekilde devam edecek.
Siemens s7 200 Soru 5 - YouTube

soru 6 :Starta basıldığında iki motor da çalışacak. Starttan elimizi çektiğimizde 1. motor duracak. 2. motor çalışmaya devam edecek. Stop butonu çalışmakta olan 2. motoru durduracak.
http://www.youtube.com/watch?v=hnKE3ALBfCw
 
Son düzenleme:
Soru 7: Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 20 sn. sonra kendiliğinden duracak. (Zaman rölesinin sadece normalde açık kontağı kullanılacak.)
Siemens s7 200 soru 7 - YouTube
 
soru8. Bir start, bir stop butonu kullanılacaktır. Starta basıldığında1. motor çalışacak, 10 sn. sonra 1. motor duracak 2. motorçalışmaya başlayacaktır.Stoba basıldığında 2. motorduracaktır.
soru 8 - YouTube


soru9:Starta 1. basışta M1 ,2. basışta M2 çalışsın.
siemens s7200 soru 9 - YouTube


soru10: Starta basıldığında 1. motor, 15 sn. sonra 2. motorçalışacak. Stoba basıldığında 2. motor duracak 3. motorçalışacak.20 sn. sonra 3. motor kendiliğinden duracak.Sistem tekrar başlama durumuna gelecek
siemens s7 200 soru 10 - YouTube
 
Güzel paylaşım... Elinize sağlık. Lakin; hem artık S7 200'ün sonu geliyor hemde web'de S7 200 ile ilgili yeterli miktarda kaynak bulmak mümkün. Keşke S7 1200'den başlasaydınız eminim çok faydalı olurdu....
 
ben kurs u bitirdim kendi çalışmam ile yapıyorum bunları Elektrik ustasıyım bu konuya merak saldım aslında her soruda bende öğreniyorum bilmediklerim de var bunda pratiğimi geliştirip tahmini 250 soruyu yaparsam plc biliyorum diyebilirim.

daha sonra 2 3 ay sonra da s7 1200 ve ek modül Panel ile kamera alacağım aynı soruları uygulamalı yapacağım onun için şimdiden çalışmaya başladım bant ve asansör kabini yapıyorum sadece uygulamada kullanmak için gerekli bir şey olursa olarında modellerini yapacapım hepsi ile işim bittiğinde plc öğrenmek için cok iyi bir kaynak sağlanmış olacak

bu konuların hepsi sanırım 1 yıl sürer ama sonunda herkesin işine yaracak konular hem video hem de uygulamalı olarak çalıştıracağımız sistemler olur elimizde

ayrıca söyle düşünmek lazım plc okulda 3 yıl süren bir eğitim ve kimsede böyle bir kaynak yok ben çalışırken cok uğraştım aslında sorunun nasıl çözüleceğini bilmek önemli daha sonrası kişinin zekası ile üstesinden gelebileceği şeyler su an hiç 200 serisi değilde 1200 ile başlasam bana sanırım 2500 3000 lira gibi bir maliyeti olur o da su an için benim karşılamamın imkansız olduğu bir miktar 1200 ile bu soruları yazdım okulda programa biraz yabancılık oluyor ama sorular çözülüyor yani bu sadece başlangıç aşamasındaki bir kaynak diyebiliriz

bu arada ben plc çalışırken bir çok kişiye sorular sordum sadece bu forumdan cevap aldım o yüzden buradan yayınlansın insanlar burayı tanısın istiyorum
 
Son düzenleme:
soru11: 1.Starta basıldığında 1. ve 2. motor aynı anda çalışacak.2. Starta basıldığımda 1. motor devreden çıkacak, 2. motorçalışmaya devam edecek. Sistem stoba basıncaya kadar devamedecek.
simens s7 200 soru 11 - YouTube


soru12 : Starta basıldıktan 10 sn sonra motor çalışacak. (Zamanrölesinin sadece normalde kapalı kontağı var.)
siemens s7 200 soru 12 - YouTube


soru13 : Starta basıldığında 1. motor hemen çalışacak. 10 sn.sonra 1. motor duracak, 2. motor başlayacak. Sistem stobabasılıncaya kadar devam edecek. (Yani motorlar10 sn. çalışıpduracaklar.)
siemens s7 200 soru 13 - YouTube
 
ben plc öğrenmek istiyorum s7 200 ü biraz biliyorum programına ve bir kaynaga ihtiyacım var ne yapmalıyım ?
 
Nasıl bır kaynak dusunuyorsun s7 200 u ucretsız veren okullar var bulundugun yere yakın meslek lısesıne gıt yardımcı olurlar
 
s7200 lerde zaman rolesi neden ıkı zamanlı kulanılmıyorr projeyı gonderısenız sevınırım
 
Son düzenleme:
OTOMATİKKUMANDA ve PLC SORULARI



  1. Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 15 sn. sonra kendiliğinden duracak.



  1. Start butonuna basıldıktan 15 sn. sonra motor kendiliğinden çalışacak.



  1. Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 10 sn. sonra duracak. Durduktan 10 sn. sonra tekrar çalışacak. (İki zaman rölesi kullanılacak.)



  1. Starta basıldıktan 15 sn. sonra motor çalışacak, 15 sn. sonra duracak, 15 sn. sonra tekrar çalışacak. Bu şekilde çalışması stoba basıncaya kadar devam edecek.



  1. Starta basıldıktan 15 sn. sonra 1. motor, 15 sn. sonra 2. motor çalışacak. 15 sn. sonra 1. motor duracak, 15 sn sonra 2. motor duracak. 15 sn sonra 1. motor çalışacak. Sistem stoba basıncaya kadar bu şekilde devam edecek.



  1. Starta basıldığında iki motor da çalışacak. Starttan elimizi çektiğimizde 1. motor duracak. 2. motor çalışmaya devam edecek. Stop butonu çalışmakta olan 2. motoru durduracak.



  1. Starta basıldığında motor hemen çalışacak, 20 sn. sonra kendiliğinden duracak. (Zaman rölesinin sadece normalde açık kontağı kullanılacak.)



  1. Bir start, bir stop butonu kullanılacaktır. Starta basıldığında 1. motor çalışacak, 10 sn. sonra 1. motor duracak 2. motor çalışmaya başlayacaktır.Stoba basıldığında 2. motor duracaktır.



  1. Starta 1. basışta M1 ,2. basışta M2 çalışsın.



  1. Starta basıldığında 1. motor, 15 sn. sonra 2. motor çalışacak. Stoba basıldığında 3. motor çalışacak.20 sn. sonra 3. motor kendiliğinden duracak. Sistem tekrar başlama durumuna gelecek



  1. 1.Starta basıldığında 1. ve 2. motor aynı anda çalışacak. 2. Starta basıldığımda 1. motor devreden çıkacak, 2. motor çalışmaya devam edecek. Sistem stoba basıncaya kadar devam edecek.



  1. Starta basıldıktan 10 sn sonra motor çalışacak. (Zaman rölesinin sadece normalde kapalı kontağı var.)



  1. Starta basıldığında 1. motor hemen çalışacak. 10 sn. sonra 1. motor duracak, 2. motor başlayacak. Sistem stoba basılıncaya kadar devam edecek. (Yani motorlar10 sn. çalışıp duracaklar.)







  1. Her iki motor birlikte çalışmasın. 1. Starta basıldığında 1. motor çalışsın. Çalışan 1. motor stop veya 2. starta basılınca dursun. 2. starta basıldığında 2. motor çalışsın ve ayarlanan süre sonunda 2. motor kendiliğinden dursun.



  1. Starta basıldığında yalnız 1. motor çalışacak. Stoba basıldığında 1. motor duracak 2. motor çalışmaya başlayacak. 2. motor 10 sn. çalıştıktan sonra kendi kendine duracak. İki motor beraber çalışmayacak.



  1. 2 kumanda merkezli devir yönü değişebilen , yıldız üçgen yolverme devresi



  1. İki ayrı yerden kumanda edilen, ileri- geri çalışan motor devresi



  1. Trafik ışıkları devresi (kırmızı, kırmızı+sarı, yeşil, yeşil+sarı, kırmızı)



  1. Otomatik şebeke jeneratör transfer işlemi kumanda devresi



  1. Starta basıldıktan 10 sn. sonra 1. motor çalışacak. 10 sn. sonra 2. motor çalışacak. 10 sn. sonra 1. ve 2. motor duracak 3. motor çalışacak. DF butonuna basıldığında 3. motor aniden duracak.



  1. Başlatma butonuna basıldığında motor periyodik olarak 1 dakika çalışacak, 1 dakika duracaktır. Motorun bu şekilde çalışması durdurma butonuna basıncaya kadar veya aşırı akım rölesi atıncaya kadar sürecektir. Durdurma butonuna basınca veya aşırı akım rölesi attığında motor duracaktır.



  1. Başlatma butonuna basıldığında 1. Motor hemen, 60 sn sonra da 2. motor çalışacaktır. Motor 75 sn çalıştıktan sonra 1. Motor ile beraber duracaktır. 1. Motorun aşırı akım rölesi attığında bütün sistem, 2. Motorun aşırı akım rölesi attığında ise sadece 2. Motor duracaktır.



  1. Başlatma butonuna basıldığında 1. motor hemen, 2. motor 30 sn sonra ve 3. motor 2.motor çalıştıktan 20 sn sonra çalışacaktır. Durdurma butonuna basıldığında veya 1. Motor durduğunda bütün motorlar duracak, 2. Motor durduğunda 1. Motor çalışmaya devam edecek, fakat 3. Motor duracaktır. 3. Motor durduğunda ise diğer motorlar çalışmaya devam edecektir. Her motor için bir aşırı akım rölesi kullanılacak ve A.A kontağı kendi kontaktör devresine bağlanacaktır.



  1. Her motor ayrı başlatma ve durdurma butonlarıyla çalıştırılıp, durdurulacaktır. Her motor, kendinden önceki motor çalışmadıkça çalışamayacaktır. Yani birinci motor çalıştırılmadıkça ikinci, ikinci motor çalışmadıkça üçüncü motor çalıştırılamayacaktır. Her motor için bir aşırı akım rölesi kullanılacak ve röle kontağı kendi kontaktör devresine bağlanacaktır. Hangi motorun aşırı akım rölesi atarsa, o motor ve ondan sonraki bütün motorlar duracaktır.



  1. Üç fazlı bir asenkron motor periyodik olarak ileri ve geri yönde aşağıdaki esaslara göre çalıştırılacaktır.
    Start butonuna basıldığında motor ileri yönde çalıştırılacaktır. 60 sn sonra motor otomatik olarak duracaktır. 16 sn bekledikten sonra geri yönde çalışacaktır. 60 sn geri yönde çalıştıktan sonra motor otomatik duracaktır. 15 sn bekledikten sonra ileri yönde çalışacaktır. İşlem periyodik olarak stop butonuna basıncaya kadar devam edecektir. Devir yönü değiştirmede elektriksel kilitleme uygulanacaktır.



  1. Üç fazlı iki asenkron motor aşağıdaki esaslara göre yol verilecektir.
    • Start butonuna bastığımızda her iki motorda çalışmaya başlayacaktır.
    • 40 sn sonra her iki motorda duracaktır.
    • 20 sn sonra ikinci motor ters yönde çalışmaya başlayacak tır.
    • 40 sn sonra ikinci motorda duracaktır.
    • Ayrıca sistem stop butonuna basıldığında veya motorların aşırı akım rölesi attığında duracaktır.



  1. Üç adet asenkron motor aşağıdaki şekilde çalıştırılacaktır.
    • Start butonuna basınca 1. Motor hemen, 2. Motor 3 dakika sonra çalışacaktır.
    • Motor çalıştıktan 2 dakika sonra 3. Motor çalışacak, aynı anda 2. Motor duracaktır.
    • Hangi motorun termiği atarsa sistem duracaktır.



  1. Üç adet asenkron motor bir adet start butonuyla aşağıdaki gibi çalıştırılacaktır.
    • Start butonuna 1. Kez bastığımızda M1 motoru çalışmaya başlayacak, elimizi butondan çektiğimizde çalışmaya devam edecek.
    • Start butonuna 2. Kez bastığımızda M2 motoru da çalışmaya başlayacaktır.
    • Start butonuna 3. Kez bastığımızda M3 motoru da çalışmaya başlayacaktır.
    • Start butonuna 4. Kez bastığımızda motorların hepsi duracaktır.
    • Start butonuna 5. Kez bastığımızda M1 motoru yeniden çalışmaya başlayacaktır.
    Bu çalışma periyodik olarak devam edecektir. Gerekli güç ve kumanda şemasını çiziniz.



  1. Tek sargılı iki devirli sabit güçlü bir motoru aşağıda belirtilen şartlarda çalıştırılmak isteniyor.
    • Motor her iki devirde de kalkınabilecek.
    • Düşük devirden yüksek devire geçebilecek.
    • Yüksek devirden düşük devire geçemeyecektir.
    Bu koşulları sağlayan güç ve kumanda şemasını çiziniz.



  1. Tek sargılı iki devirli sabit güçlü bir motoru aşağıda belirtilen şartlarda çalıştırılmak isteniyor.
    • Motor sadece düşük devirde kalkınabilecek.
    • Düşük devirden yüksek devire geçebilecek.
    • Yüksek devirden düşük devire geçebilecek.
    Bu koşulları sağlayan güç ve kumanda şemasını çiziniz.



  1. Üç fazlı asenkron motoru yol alma süresince hiç akımını kesmeden otomatik yıldız-üçgen yol verilecektir.
    • Başlatma butonuna basıldığında asenkron motor yıldız bağlı olarak çalışmaya başlayacak ve bir süre sonra motor normal devrine henüz ulaşmadan R dirençleri yıldız olarak motor sargılarına paralel bağlanacaktır.
    • Bundan bir süre sonra motor normal devrine ulaştığında, yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçişte; önce yıldız kontaktörü devreden çıkacak bu anda motor R dirençleri üzerinden üçgen bağlanacak, sonra üçgen devreye girecek böylece R dirençleri kısa devre edilerek devreden çıkacak ve motorda üçgen bağlanacaktır.
    • Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır.



  1. Üç fazlı rotoru sargılı asenkron motora üç fazlı yol verme reostası ile elle yol verilecektir.
    • Yol verme reostası start durumuna getirilerek, reostanın bütün dirençleri üç fazlı rotor sargılarına seri bağlanacaktır. Başlatma butonuna basıldığında, reosta dirençlerinin tamamı rotor devresinde olmak üzere motor yol almaya başlayacaktır. Motor yol aldıkça, reosta kolu yavaş yavaş hareket ettirilerek, dirençler devreden çıkarılacaktır.
    • Motor tamamen yol aldığında, reosta kolu sona getirilecek ve kol rotor sargılarını kısa devre edecektir.
    • Durdurma butonuna basıldığında, motor duracaktır.
    • Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır. Motor dururken kırmızı, çalışırken yeşil sinyal lambası yanacaktır.



  1. Üç fazlı rotoru sargılı asenkron motora tek kademe dirençle yol verilecektir.
    • Kumanda devresindeki başlatma butonuna basıldığında, dirençler rotor devresinde olmak üzere asenkron motor yol almaya başlayacaktır. Yol vermenin uygun bir anında, rotor devresinde bulunan dirençler kısa devre edilecektir.
    • Motorun çalışması durdurma butonuna basıncaya kadar devam edecektir.
    • Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır.Motor dururken kırmızı, yol verme dirençleri devredeyken yeşil ve rotor sargıları kısa devre edildiğinde sarı sinyal lambası yanacaktır.



  1. ASANSÖR KONTROL
    Sadece tek yönlü taşıma için kullanılan, iki katlı bir asansör PLC ile kontrol edilmek istenmektedir. Asansörün 1. kattaki çağırma butonuna basıldığında asansör aşağı gelip kapı tam olarak açılacaktır ve 3 saniye açık şekilde duracaktır. 3 saniye dolduğunda ise kapı kapanacaktır. Eğer bu süre içerisinde kapıdan geçenleri görebilen fotosel aktif olursa süre resetlenecek ve tekrar saymaya başlayacaktır. Kapı kapandıktan sonra asansör içerisindeki yukarı butonuna basıldığında asansör yukarı hareket edecektir. Asansör yukarı çıktıktan sonra kapısı açılacak ve alt kattan çağrılmayı bekleyecektir, fakat asansör yukarıdayken fotosel en son aktif olduktan sonra 3 saniye geçmeden kapının kapısı kapanmayacaktır ve kapı kapanmadıkça asansör aşağıya doğru hareket etmeyecektir. Asansörün kapısı kapalı olmadıkça asansör hareket etmeyecektir.



  1. Start butonuna bastığımız anda M1 motoru, start butonundan elimizi çektiğimiz anda M2 motoru çalışacak. Stop butonuna bastığımız anda ise iki motor birden duracaktır.



  1. Start butonuna bastığımızda M1 motoru hemen çalışacaktır. M2 motoru ise butona bastıktan 5sn sonra çalışacaktır. Stop butonuna bastığımızda her iki motorda hemen duracaktır.



  1. Bir garaj kapısında aç butonuna basıldığı müddetçe kapı açılacaktır.Aç butonundan elimizi çektiğimizde veya kapı S1 sınır anahtarına çarptığında duracaktır. Kapı butonuna bastığı müddetçe kapanacaktır. Butondan elimizi çektiğimizde veya S2 sınır anahtarına çarptığında duracaktır.



  1. Bir motor ileri butonuna basıldığında ileri doğru dönecektir.Stop butonuna basıldığında veya aşırı akım rölesi açma verdiğinde duracaktır.Geri butonuna basıldığında ise geri yönde dönecek stop butonuna basıldığında veya aşırı akım rölesi açma verdiğinde duracaktır. ileri dönerken geri butonuna basıldığında veya geri dönerken ileri butonuna basıldığında motor yön değiştirmeyecektir. İleri ve geri kontaktörleri aynı anda devreye girmeyektir



  1. Üç fazlı ASM. Dinamik frenleme ile durdurulacaktır. Start butonuna basıldığında KM1 kontaktörü ile motor çalışmaya başlayacaktır. Stop butonuna basıldığında ise KM1 kontaktörü duracak ve KM2 dinamik frenleme kontaktörü 3sn müddetle çalışıp duracaktır.


  1. Bir hamur karıştırma motoru şu şekilde çalışacaktır. Start butonuna basıldığında 5sn süreyle önce KM1 sağ kontaktörü çalışacak 5sn sonra duracak ardından sol KM2 kontaktörü 5sn’ye çalışacak ve duracaktır. Bu periyodik çalışma stop butonuna basana kadar veya aşırı akım rölesi açma sinyali verene kadar devam edecektir.



  1. Asenkron motora üç kademeli dirençle yol verilecektir.Start butonuna basıldığında önce KM1 kontaktörü devreye girecek 4sn sonra KM1 devreden çıkacak KM2 devreye girecek bundan 4sn sonra KM2 devrenden çıkacak KM3 devreye girecektir ve KM3 kontaktörü stop butonuna basılana veya aşırı akım rölesi açma verene kadar çalışmasını sürdürecektir.


  1. 3 Fazlı motora yıldız-üçgen yol verilecektir.Star butonuna bastığımız anda K1M ve Kyıldız kontaktörleri devreye girecektir.4sn sonra Kyıldız kontörü devreden çıkacak ve bundan 1sn sonrada Küçgen kontörü devreye girecektir. Çalışmanın herhangi bir anında stop butonuna basıldığında veya aşırı akım rölesi açma verdiğinde bütün kontaktörler devre dışı kalacaktır.


  1. Bir motor ileri ve geri butonlarıyla çalıştırılacaktır. İleri butonuna bastığımızda motor ileri dönecektir. Motor ileri yöne dönerken geri butonun bastığımızda motor önce duracak sonra geri yönde dönecektir. Aynı şey geri çalışma sırasında ileri butonuna bastığımızda olacaktır. Stop butonuna basıldığında veya aşırı akım rölesi açıldığında ise motor duracaktır.



  1. Start butonuna birinci kez basıldığında M1 motoru, ikinci kez basıldığında M2 motoru, üçüncü kez basıldığında M3 motoru çalışmaya başlayacaktır. Dördüncü kez basıldığında ise duracaktır.



  1. I0.0 girişine 5 kez basıldığında Q0.0 çıkışı 5sn yanacaktır.



  1. Bir motorun çalışmaya başlaması için 4 adet start butonuna 1-2-3-4 sırasında basılması gerekiyor. Çalışmaya başlayan motoru durdurmak için 5 ve 6 nolu butonlardan herhangi birine basmak yeterlidir. Eğer 7 ve 8 nolu sensörlerden herhangi biri aktif ise motorun çalışmaya başlaması için 1-2-3-4 nolu butonlardan sıra gözetilmeksizin sadece bir tanesine basmak yeterli olmaktadır.



  1. Dört motor kendisine ait dört start butonu ile çalıştırılabilmekte (1. motor 1 nolu start ile, 2. motor 2 nolu startla gibi) ve kendilerine ait stop butonları ile durdurulabilmektedir (1. motor 1 nolu stop ile 2. motor 2nolu stopla gibi) . Ancak 1.motor, 3. motor çalıştırılmadan çalıştırılamamakta ve 2. motor da 4. motor durdurulmadan çalışamamaktadır. Eğer sistemdeki bir sensör aktif ise önce 2.motor çalıştırılmadan diğer hiçbir motor çalıştırılamamaktadır. 4 motora ait aşırı akım rölelerinden herhangi biri aktif olduğunda çalışmakta olan tüm motorlar stoplanmaktadır.



  1. Bir butona basıldığında çalışmaya başlayan motor aynı butona tekrar basıldığında durmaktadır. (Butona her basılışta motor çalışıyorsa duruyor, duruyorsa çalışmaya başlıyor.) Eğer sistemdeki bir sensör aktif ise bu sensör pasif oluncaya kadar motor çalışıyorsa durdurulamıyor, duruyor ise çalıştırılamıyordur.



  1. Bir butona her basılışta sıradaki bir lamba yanmaktadır. 5. lamba yandıktan sonra butona basıldığında tüm lambalar sönmekte ve çalışma şekli baştan başlamaktadır. Bir stop butonu ile her an çalışmakta olan tüm lambalar durdurulabilmektedir.



  1. Bir taşıma bandı motoru bir start ile çalışmaya başlatılmakta ve stop butonu ile durdurulabilmektedir. Taşıma bandı üzerindeki her ürün 1. sensör önünden geçerken bir lamba yanıp sönmektedir. Eğer 2. bir sensör aktif olduğunda (hatalı ürün sensörü) aynı lamba sürekli olarak yanmaya başlamakta ve taşıma bandı motoru durmaktadır. 2. sensör ancak pasif olduktan sonra start butonuyla çalışma tekrar başlatılabilmektedir.



  1. 1-2-3-4-5 no ile numaralandırılmış 5 adet motor kendilerine ait birer start butonu ile çalıştırılabilmekte ve birer stop butonu ile durdurulabilmektedir. Her zaman ilk önce 1 nolu motor çalıştırılabilmektedir. Her hangi bir motor, ancak kendinden küçük numaralı herhangi bir motor çalışıyorsa çalıştırılabilmektedir. Her hangi bir motor ancak kendinden büyük numaralı bir motor çalışıyorsa durdurulabilmektedir. (5 nolu motoru durdurabilmek için1 nolu motorun çalışıyor olması gerekiyor.). Sistemi her an durdurabilecek ayrı bir stop butonu da bulunmaktadır.



  1. Bir garaj kapısı şöyle kumanda edilmektedir.

    • Kapı motoru bir yönde dönerken kapı kapanıyorsa diğer yönde dönerken kapı açılmaktadır.
    • Kapının tam olarak açıldığı ve kapandığı iki tarafta bulunan iki sensörle algılanabilmektedir.
    • Kumanda butonuna basıldığında kapı açıksa kapanmakta kapalı ise açılmaktadır.
    • Kapı açılırken veya kapanırken kapı aralığına konan bir sensör herhangi bir algılama yaparsa motor durmaktadır. Bu sensör pasif duruma geçtiğinde tekrar kumanda butonuna basılırsa kapı aynı yönde hareketine devam etmektedir.



  1. Bir butona basıldığında bir yönde dönen motor, aynı butona bir daha basılırsa durmakta ve yine aynı butona basılırsa motor ters yönde dönmektedir. Bu çalışma şekli sistemdeki bir sensör aktifken motorun durma modu ortadan kalkmaktadır. Yani butona her basıldığında ileri yönde dönen motor geri yönde dönmeye başlamakta, geri yönde dönüyorsa iler yönde dönmeye başlamaktadır. Bu çalışma modunu durdurmanın yolu ise ayrı bir stop butonuna basmaktır.



  1. Bir garaj kapısı şöyle kumanda edilmektedir.

    • Kapı motoru bir yönde dönerken kapı kapanıyorsa diğer yönde dönerken kapı açılmaktadır.
    • Kapının tam olarak açıldığı ve kapandığı iki tarafta bulunan iki sensörle algılanabilmektedir.
    • Kumanda butonuna basıldığında kapı açıksa kapanmakta kapalı ise açılmaktadır.
    • Kapı açılırken veya kapanırken kapı aralığına konan bir sensör herhangi bir algılama yaparsa motor durmaktadır. Bu sensör pasif duruma geçtiğinde tekrar kumanda butonuna basılırsa kapı durmadan önceki hareket yönünün tersine doğru harekete başlamaktadır.



  1. Bir arıtma tesisinde atık suyun tahliyesi 5 ayrı motorla gerçekleşmektedir. Her motorun devreye girmesi seviye sensörleri ile sağlanmaktadır. 1. sensör aktif olduğunda 1. motor devreye girmekte, 2 seviyedeki sensör aktif olduğunda 2. motor çalışmaya başlamakta. Bu şekilde su seviyesi 5. sensöre kadar ulaşırsa 5. motor suyun tahliyesi için devreye girmektedir. Su seviyesinin azalması durumunda devreden çıkması gereken motor ise çalışmaya başladığı öncelik sırasına göre olmaktadır. Örneğin suyun seviyesi 4. seviyeye ulaştığında 4. motor devreye girmiş durumdayken suyun seviyesi 4. sensörün altına düştüğünde 1. motor devreye girmektedir. Bu durumdayken devreye alınacak motor sırası 5. motorken devreden çıkartılacak motor sırası 2. motordur.



  1. Üç katlı bir yük asansöründe kabinin aşağı-yukarı hareketi, tek devirli bir motorun ileri-geri yönde hareketi ile gerçekleşmektedir. Kabin dışında bulunan butonlarla kabin gönderildiği kata gitmekte ve orada durmaktadır. Her katta bulunan swichlerin dışında en alt ve en üst hareket sınırlarında motoru durduracak birer emniyet swichi bulunmaktadır. Ayrıca kabin kapısının açık olması durumunda motorun çalışması engellenmelidir.



  1. 4 ayrı sensörden herhangi 2 tanesi aynı anda aktif olursa 1. motor, herhangi 3 tanesi aynı anda aktif olursa 2. motor çalışmaya başlamaktadır. Çalışmakta olan motorun durdurulması için aynı dört sensörden herhangi birinin aktif yapılması yeterlidir. Normalde iki motor aynı anda çalışmamaktadır. Ancak 4 sensörün hepsi aynı anda aktif ise 2 motor aynı anda çalışabilmektedir.



  1. Bir ray üzerindeki yük taşıyıcısı iki nokta arasında gidip-gelmektedir. Bir motorun devir yönünün değiştirilmesi ile gerçekleştirilen bu çalışma , bir start butonu ile başlatılmaktadır. Yük arabası ileri veya geri uç noktaya geldiğinde durmadan diğer yöne hareket etmektedir. Her hangi bir anda stop butonuna basılması motoru hemen durdurmamaktadır. Stop basıldıktan sonra yük arabası gittiği yöndeki sınır anahtarına ulaşınca durmaktadır. Eğer yük arabası nerede olursa olsun motoru durdurmak istiyorsak startla beraber stop butonuna aynı anda basmak gerekmektedir.



  1. Bir motorun kumandası 8 sensörün aktif yada pasif olması durumuna göre değişik şekillerde olabilmektedir. Eğer 1. sensör aktif ise ve aynı zamanda 5-6-7 nolu sensörler bu sırada aktif yapılırsa motor durduruncaya kadar sağa doğru dönmektedir. Eğer 1. sensör aktif iken 7-6-5 sırasında sensörler aktif oluyorsa motor durduruluncaya kadar sola doğru dönmektedir. 3 nolu sensör ise kesik çalıştırma yapmaktadır. Yani bu sensör aktif olduğu sürece motor çalışmakta ve pasif olduğunda durmaktadır. 4 nolu sensörün görevi de her zaman çalışmakta olan motoru durdurabilecek stoplama işlemi yapmaktır.



  1. 1 ve 3 nolu butonlara aynı anda basılırsa ileri yönde dönen motor, 2 ve 4 nolu butonlara aynı basılırsa geri yönde dönmektedir. Çalışma şekli kesik çalışmadır. Yani mühürleme yoktur. Ancak 1-2-3-4 nolu butonların hepsine aynı anda basılırsa motor 5 nolu stop butonuna basıncaya kadar sürekli çalışmaktadır.



  1. 2 motor kendilerine ait 2 ayrı start butonu ile çalıştırılmaktadır. 1 nolu start basıldığında 1 nolu motor sürekli çalışmaya başlamaktadır. 2 nolu starta basılırsa 2 nolu motor ancak 1. motor çalışıyorsa çalıştırılabilmektedir. Stop butonuna basıldığında eğer sadece 1.motor çalışıyorsa bu motor hemen durmaktadır. Eğer 2 motor da çalışıyorsa yine sadece 1. motor durmaktadır. 2. motoru durdurmak için stop butonuna bir daha basmak gerekmektedir.



  1. Üretim bandı üzerindeki ürünleri algılayan 1. sensör aktifken start butonuna basılırsa ürünü bir başka yere taşıyacak olan motor çalışmaya başlamaktadır. Ürünün gitmesi gereken yerde bulunan 2. sensör algılama yaptığında motor durmakta ve ürünü ileri doğru iten tek etkili bir silindir pistonu hareket etmektedir. Silindirin kontrolünü yapan valf enerjisi, ürünün ileri itildiğini algılayacak olan 3. sensör tarafından kesilmesi sağlanacaktır. Eğer üretim bandı üzerinde bir ürün algılanmıyorsa bu çalışma hiç başlamamaktadır. Her startlamada gerçekleşen bu iş çevrimi 4. bir sensör aktifse, önce bir başka butona basıldıktan sonra start butonuna basılırsa gerçekleşmektedir.



  1. 1 nolu sensör aktif iken start butonuna basılırsa 1 motor, 2 nolu sensör aktifken start butonuna basılırsa 3. motor çalışmaktadır. Eğer 3 motor birden çalışıyorken starta basılırsa 4. motor çalışmaya başlamaktadır. Motorların sürekli olan çalışmaları her an Stop butonu durdurulabilmektedir. 4 motor çalışmaya başladıktan sonra yanan bir lamba ancak tüm motorlar durduğunda sönmektedir.



  1. 4 sensörden herhangi üç tanesi aynı anda aktifse çalışan 1 nolu röle, aynı dört sensörden herhangi iki tanesi aynı anda aktifse durmaktadır. Eğer 4 sensörün hepsi aynı anda aktif olursa bu aktiflik devam ettiği sürece 2 nolu röle enerjilenmektedir. Eğer 5. bir sensör aktif ise 1. röle enerjilendiğinde beraberinde 3 nolu ve 2 nolu röle enerjilendiğinde de 4 nolu röle enerjilenmektedir. 3 ve 4 nolu röleler enerjilendikten sonra ancak bir stop butonu ile durdurulabilmektedir. Bu stop butonu 1 ve 2 nolu rölelerin durdurulmasında kullanılmamaktadır.



  1. 1 nolu start butonuna basıldığında 1 nolu motor çalışmaya başlamaktadır. 2 nolu start butonuna basılırsa 1 ve 2 nolu motorlar beraber çalışmaya başlamaktadır. Bu anda 1 nolu motor çalışıyorsa çalışmaya devam eder. Eğer 3 nolu butona basılırsa 1,2 ve 3 nolu motorlar beraber çalışmaya başlar. Eğer bu anda 1 veya 2 nolu motorlar çalışıyorsa çalışmaya devam ederler. Eğer 1 nolu stop butonuna basılırsa ve o sırada çalışıyorsa sadece 1 nolu motor devre dışı kalır. Eğer 2 nolu stop butonuna basılırsa ve o sırada çalışıyorlarsa 1 ve 2 nolu motorlar devre dışı kalır. 3 nolu stop her motoru da devre dışı bırakmaktadır. Sistemde bulunan bir sensör aktif ise o zaman tüm motorlar sadece kendilerine ait start butonları ile çalıştırılıp, stop butonları ile durdurulabilmektedir



  1. Bir makinede bulunan 5 adet motor 3 adet buton ve 1 anahtarla şöyle kumanda edilmektedir.
* 1. startabasıldığında 1-3-5 nolu motorlar sağa doğru butona basıldığısürece dönmektedir.

  • 2. start butonuna basıldığında 2 ve 4 nolu motorlar sola doğru butona basıldığı sürece dönmektedir.
  • 3. start butonuna basıldı motorların hepsi daha önce çalıştıkları yönlerin tersi yönlerde butona basıldığı sürece çalışmaktadır.
Eğer4 nolu anahtar aktif yapılmış durumda ise yukarıdaki işlemlermotorların sürekli çalışması şeklinde gerçekleşmektedir. Budurumda motorların durdurulması, anahtarın pasif hale getirilmesiile gerçekleşebilmektedir.



  1. Bir makine üzerindeki 2 motorun kontrolü 3 sensör, bir start ve bir stop butonu ile şöyle gerçekleşmektedir.

  • 1. sensör aktif iken start butonuna basılırsa 1. motor stop butonuna basıncaya kadar dönmeye başlıyor.
  • 2. sensör aktifken start butonuna basılırsa iki motorda stop butonuna basıncaya kadar çalışmaya başlıyor.
  • 3. sensör aktifken start butonuna basılırsa iki motorda ters yönde stop butonuna basıncaya kadar çalışmaya başlıyor.
  • 1 ve 2 nolu sensörler aktifken start butonuna basılırsa starta basılı olduğu sürece motorlar aynı yönde dönüyor
  • 2 ve 3 nolu sensörler aktifken start butonuna basılırsa starta basılı olduğu sürece iki motor birbirine ters yönde dönüyor



  1. Bir makinedeki uyarı sistemi şöyle çalışmaktadır.

  • 1 nolu sensör aktif olursa sarı lamba, 2 nolu sensör aktif olursa kırmızı lamba 3 nolu sensör algılama yapıyorsa sesli uyarı cihazı çalışmaktadır.
  • 1 ve 2 nolu sensörler beraber algılama yapıyorsa beyaz lamba ile birlikte sesli uyarı cihazı çalışmaktadır.
  • 2 ve 3 nolu sensörler birlikte algılama yapıyorsa kırmızı lamba ile birlikte sesli uyarı cihazı çalışmaktadır
  • 3 sensör beraber algılama yapıyorsa hem tüm lambalar yanmakta hem de sesli ikaz cihazı çalışmaktadır.
  • Herhangi bir çalışma şekli ortaya çıktığında sensör algılaması ortadan kalksa da bir stop butonuna basmadan normal çalışma olan yeşil lamba yanma durumuna dönülememektedir.
  • 3 sensörden hiçbiri aktif değilse yeşil lamba sürekli olarak yanmakta ve bu durum normali göstermektedir. Ancak yukarıdaki ikaz durumlarından biri ortaya çıktığında yeşil lamba sönmektedir.



  1. Bir üretim bandını döndürmekte olan motorun kumandası şöyle olmaktadır;

  • Start butonuna basıldığında çalışmaya başlayan motor, 1 nolu sensörün her algılama yaptığında durmakta ve yeniden start basılarak çalışması başlatılmaktadır.
  • Eğer 2 nolu sensör algılama yaparsa kırmızı bir lamba yanmakta ve motor durmaktadır. Motorun tekrar çalışması ancak ikinci bir start butonuna basılmasından sonra normal start butonu basılırsa mümkün olmaktadır. İkinci start aynı zamanda kırmızı lambayı söndürmektedir.
  • Eğer 3 nolu sensör algılama yaparsa motor durmakta ve sarı lamba yanmaktadır. Motorun çalışması için starta basıldığında sarı lamba sönmekte ve motor ters yönde dönmeye başlamaktadır. Yine bu durumda da önceki çalışma şekilleri geçerli olmaya devam etmektedir.
  • Çalışmakta olan motor her zaman için aşırı rölesinin aktif olması veya acil stop butonuna basılmasıyla durdurulabilmektedir.



  1. Bir cihazın çalıştırılabilmesi için 3 butona mutlaka 2-1-3 sırasında basılması gerekmektedir. Her hangi bir başka sırada basılması durumunda yeniden doğru sırada basılsa dahi artık cihaz çalıştırılamamaktadır. Ancak 4 nolu bir başka buton ile bu kilitlenme ortadan kaldırılabilmekte ve bundan sonra doğru sırada butonlara basılırsa cihaz çalışabilmektedir. 5 nolu bir anahtar aktif yapılırsa her hangi 2 butonun aynı anda aktif olması cihaz çalıştırılabilmekte ve bu anahtarın pasif olması ile durdurulabilmektedir. Çalışmakta olan cihaz 6 nolu bir butonla her zaman için durdurulabilmektedir.



  1. Start ile 5 motor birden aynı anda çalışmaya başlamaktadır. Eğer stop butonlarından 1 nolu butona basılırsa sadece 1 nolu motor, 2 nolu butona basılırsa 1 ve 2 nolu motor, 3 nolu butona basılırsa tüm motorlar durabilmektedir. Ancak sistemdeki iki sensörden 1 nolu sensör aktifse hangi stop butonuna basılırsa basılsın çalışmakta olan motorların hepsi hemen durmaktadır. 2 nolu sensör aktifse çalışmakta olan hangi motor veya motorlar olursa olsun ancak 3 stop butonuna aynı anda basılırsa durabilmektedir.



  1. İki butondan 1 .sine her basılışında sıradaki bir lamba yanmakta ve 2. sine her basışta yanmakta olan lamba aynı sıranın tersi yönünde sönmektedir. Eğer 5 lamba yanmış durumdaysa butonlardan hangisine basılırsa basılsın yeni bir lamba yanmamakta ve sönmemektedir. 3. bir resetleme butonu ile 5 lamba söndürülmekte ve aynı çalışma biçimine başlanabilmektedir.



  1. 4 anahtarın konumuna bağlı olarak 2 motor şöyle kumanda edilmektedir.

  • 1 nolu anahtar aktifken start butonuna basılırsa 1 motor çalışmaya başlamaktadır.
  • 2 nolu anahtar aktifken start butonuna basılırsa 2. motor ve eğer duruyorsa 1 nolu motor çalışmaya başlamaktadır.
  • 3 nolu anahtar aktifse start butonuna basılması ile 1 nolu motor devreye girmekte ve bu durumda iken starta bir daha basılırsa 2 nolu motor da devreye girmektedir.
  • 4 nolu anahtar aktif ise starta basılması ile 2 nolu motor devreye girmekte ve bu durumda iken bir daha starta basılırsa 1 nolu motorda devreye girmektedir.
  • Bir stop butonu her zaman çalışmakta olan motor veya motorları durdurabilmektedir.
  • İki veya daha fazla anahtar aynı anda aktif ise hiçbir motor çalışamamaktadır.



  1. Bir üretim bandında çalışma şöyle gerçekleşmektedir:

    • Taşıma bandı motoru PLC enerjilendiği anda çalışmaya başlamakta ve acil stop butonu ile her zaman durdurulabilmektedir.
    • 1 nolu sensör, banda giriş yapan ürünleri saymaktadır(hatalı veya hatasız tüm ürünler). Her 10 üründe 10 saniye süreyle taşıma bandı motorunu durdurmaktadır.
    • 2 nolu sensör hatalı ürün algılamaktadır. Algılama yaptığında hatalı ürünü bant dışına itecek bir robot kolunu çalıştırmaktadır.
    • 1 nolu sensörle 2 nolu sensörün algılamaları sonucu her 15 sağlam ürün geçişi olduğunda taşıma bandı motoru 5 saniye durmakta ve ürünleri başka yere taşıyacak robot kol çalışmaktadır.



  1. Start butonuna basıldığında bir motor, stop butonuna basıncaya kadar periyodik aralıklarla devreye girip çıkmaktadır. Başlangıçta motorun devreye girip çıkma süresi 2 saniyeyken her 5 defa girip çıkma sonrası bu süre 2 saniye artmaktadır. Devreye girip çıkma aralığı 20 saniyeye ulaştığında veya stop butonuna basıldığında bu süre tekrar 2 saniyeye düşmektedir.



  1. Otomatik açılıp kapanan bir kapının kontrolünde 3 sensör kullanılmaktadır. Kapının açılması motorun bir yönde dönmesi ile ve kapanması da ters yönde dönmesiyle sağlanmaktadır. 1 nolu sensör dışarıdan geleni algılayıp kapının açılmasını sağlamakta, 2 nolu sensör ise içeriden dışarıya çıkanı algılayıp kapının açılmasını sağlamaktadır. 3 nolu sensör algılama yapıyorsa kapı kapanamaz. Kapı açıldıktan 4 saniye sonra kendiliğinden kapanmaktadır. Kapının açılması ve kapanması sayılmaktadır. PLC enerjilendikten 10 saat sonra içeride kimsenin olmadığının bir göstergesi olan giren çıkan sayısının eşitliği durumu da mevcutsa PLC tekrar resetleme butonuna basılıncaya kadar kendini stoplamaktadır.



  1. Bir butona her basıldığında sıradaki bir lamba devreye girmektedir. 5. lamba devreye girdikten sonra aynı butona basılmaya devam edildikçe 5. lambadan başlamak üzere lambalar devreye giriş sırası yönünün tersine doğru devreden çıkmaktadır. Bu çalışma bu şekilde süreklidir. Ancak bir sensör algılama yaparken butona ilk basılışta 5 lamba birden yarım saniye aralıklarla, 2. bir butona basıncaya kadar devreye girip çıkmaktadır.



  1. İki ayrı sensör farklı üretim bantları üzerindeki ürünleri algılamakta ve sayılmalarını sağlamaktadır. Bir nolu butona basıldığında bu iki sensörün algılama miktarları toplamı kadar saniye süreyle bir motor devreye girip çalışmakta ve bir lambada toplam algılama kadar kere yanıp sönmektedir. Eğer 1 nolu buton yerine 2 nolu butona basılırsa motorun devreye girme süresi 2 kat artarken lambanın yanıp sönme sayısı yarıya inmektedir.



  1. Start butonuna basıldıktan sonra stop butonuna basıncaya kadar iki motor periyodik aralıklarla devreye girip çıkmaktadır (astable). Motorların devreye giriş çıkış süreleri start butonuna basmadan önce programlanmaktadır. 1 nolu sensöre kaç saniye süreyle basıldıysa starttan sonra periyodik çalışmadaki 1 nolu motorun devrede kalma süresi o kadar olmaktadır. Periyodik çalışma sırasında 2 nolu motorun devrede kalma süresi ise 2 nolu butona starttan önce kaç kez basıldıysa o kadar saniye olmaktadır.



  1. İki sensörün yaptıkları algılama sayısı, bir nolu start butona basıldığında karşılaştırılmakta ve sonuca uygun motor çalışmaya başlamaktadır. 1 nolu sensör fazla algılama yaptıysa 1 nolu motor, 2 nolu sensör fazla algılama yaptıysa 2 nolu motor, eşit algılama yaptılarsa 3 nolu motor çalışmaya başlamaktadır. Çalışmaya başlayan motor, stop butonuna basılmasıyla veya iki sensörün yaptığı algılamalar toplamı kadar saniye süre sonra kendiliğinden durmaktadır. İstenirse 2 nolu start butonu ile her üç motor birden çalıştırıla bilmektedir. Ancak bu çalışma süresi 2 sensörün yaptıkları algılama farkı kadar saniye olmaktadır.



  1. 5 lambadan oluşan tek yönlü bir yürüyen ışık devresi PLC ile kontrol edilmektedir. Startla başlayıp stopla biten çalışmada lambaların devreye girme süresi 1 saniye aralıklıdır. Ancak 1 nolu sensör aktif olursa bu süre 2 saniyeye çıkmakta, 2 nolu sensör aktif olursa yarım saniyeye düşmektedir. Eğer 1 ve 2 nolu sensörler birlikte aktifse lambaların hepsi 0.5 saniye aralıklarla yanıp sönmektedir.



  1. Taşıma bandı üzerindeki bir ürünü algılayan 1 nolu sensör, ürünün boyunu tespit etmektedir. Çünkü 2 nolu sensör aynı ürünü algıladığında 1 nolu sensörün yaptığı algılama süresi kadar bir boya püskürtme istasyonu önünde durmaktadır. Taşıma bandı motoru startla başlayıp stopla durdurulmaktadır. Boya püskürtme işlemini yapan cihazda bir motor olarak düşünülmelidir ve devrede kaldığı süre, 1 nolu sensörün algılama yaptığı süre kadardır. 1 nolu sensörün yaptığı algılama süresi 2 saniyeden az ise bu ürün hatalı demektir ve taşıma bandı motorunu durduramaz.



  1. Start butonuna basılmasıyla 1 nolu motor 5 kez devreye girip çıkmakta ve hemen ardından ikinci motor da 5 kez devreye girip çıkmaktadır. Motorların devreye girip çıkma süreleri başlangıçta 1 saniyedir. Stop tan sonra ikinci kez startlama yapıldığında bu süre 2 saniyeye çıkmaktadır. Sonraki startlamada yine bir saniye aralıklı ve sonraki startlamada yine 2 saniye aralıklı olmaktadır.



  1. Bir butona 1 saniyeden fazla süreyle basılırsa 1 nolu motor, 2 saniyeden sonra 2 nolu motor ve 3. saniyeden sonra 3 nolu motor devreye girebilmektedir. Eğer butona 5 saniyeden fazla basmaya devam edilirse motorların hepsi devreden çıkmaktadır. Stop butonu ile çalışmakta olan motor her an durdurulabilmektedir. Start butonuna basılması sayılmaktadır. Bir sensör algılama yaptığında start butonuna basma sayısının 10 katı kadar saniye süresince bir lamba yanmaktadır.



  1. 1 ve 2 nolu sensörler aktifken starta basıldığında 10 kez yanıp sönen bir lamba, 2 ve 3 nolu sensörler aktifken starta basıldığında 20 defa 1 ve 3 nolu sensörler aktifken 15 defa yanıp sönmektedir. Lambanın yanık kalma süresi 4 nolu sensörün aldığı darbe sinyali kadar saniyedir. Lambanın sönük kalma süresi 4 nolu sensörün aldığı darbe sayısının yarısı kadar saniyelik bir süredir. 4 nolu sensörün aldığı darbe sayısı 100 den fazlaysa bu fazlalık kadar saniye süreyle 2. bir lamba yanmaktadır. 4 nolu sensörün aldığı darbe sayısı 150den fazlaysa bu fazlalık sayılmamaktadır.



  1. Bir motor start ile çalışmaya başlatılıp stop ile durdurulmaktadır. Motor eğer durdurulmadıysa 5saniye sonra kırmızı, 10 saniye sonra yeşil lamba yanmaktadır. Motor 5 kez devreye alındıktan sonra durdurulduğu zaman sarı bir lamba yanmaktadır. Bu andan sonra motor 30 dakika süreyle devreye alınamamaktadır. Ancak start butonuna 10 saniyeden fazla süreyle basılırsa devreye alınabilmektedir.



  1. 4 ayrı butonla 4 ayrı motor devreye alınabilmekte ve bir stop butonu ile çalışmakta olan motor veya motorlar durdurulmaktadır. Hiçbir motor 30 dakikadan daha fazla devrede kalamaz Herhangi bir motor 30 dakika devrede kaldıysa bir kırmızı lamba yanmakta ve o motor hemen durdurulmaktadır. Motorların devrede kalma süreleri önemlidir. Çünkü stop butonuna basıldıktan sonra startına basılsa da her motor devrede kaldığı süre kadar devreye alınamamaktadır.



  1. Bir yol kavşağında geçen araba sayısı iki yönlü olarak bir sensör tarafından sayılmaktadır. Her 10 dakikada bir sensörlerin saydığı araba sayılarının farkı alınmakta ve bu arada sayma değerleri sıfırlanmaktadır. Fark sayma sayısı 30 arabadan fazla ise ve bu fazlalık 1 nolu sensör tarafında fazla ise kırmızı lambanın yanma süresine 5 saniye eklenmektedir. Eğer fark 2 nolu sensör tarafında fazla ise yeşil lambanın yanma süresine 5 saniye eklenmektedir. Normalde iki lamba 30 saniye aralıklarla devreye girmektedir. (Sarı lamba yok)



  1. Bir motor bir sensör algılama yaptığı sürece çalışmaktadır. Motorun devreye girdiği süreler sürekli olarak toplanmaktadır. Bir butona basıldığı anda motor toplam çalıştığı süre kadar ters yönde dönmektedir. Eğer butona 3 saniye süreyle basılırsa toplam sürenin yarısı kadar motor geri yönde dönmektedir.



  1. Üretim bandı üzerinde 3 sensör, ürünlerin farklı özelliklerini saymaktadır. Her 20 saniyede sayılan 1. özellikten 2. özelliğin farkı alınmakta ve 3. özellik sayısı üzerine eklenmektedir. Eğer 3. özellik sayısı 50 olursa bir motor 10 saniye çalışıp durmaktadır.



  1. Üretim bandı üzerinde mavi ve kırmızı renkteki ürünler ayrı ayrı sayılmaktadır. 1 dakika aralıklarla mavi renkteki ürün sayısı değeri kadar saniye süreyle 1 nolu motor, kırmızı renkteki ürün sayısı kadar saniye süreyle 2 nolu motor, iki renkteki ürünlerin toplamının yarısı kadar süre 3 nolu motor çalışmaktadır.



  1. 1 nolu butonla 1 nolu motor, 2 nolu butonla 2 nolu motor kesik çalıştırılmaktadır. Motorların çalışma süreleri ve çalıştırılma sayıları ayrı ayrı toplanmaktadır. Her hangi bir motor 15 dakika çalışma süresine veya 15 kez çalıştırılıp durdurulması durumunda iki motorun toplam çalışma süresinin 2 katı kadar bir süreyle iki motorda çalıştırılamamaktadır.



  1. Start butonu ile çalıştırılıp, stop butonu veya motor koruma rölesi kontağı ile durdurulabilen bir motor, her 5 defa devreye alınıp çıkartıldığında daha önce devrede kaldığı süreler toplamının yarısı kadar süreyle tekrar çalıştırmak mümkün olmamaktadır. Motorun toplam çalışma süresi hiç bir zaman 30 dakikayı geçmemektedir.



  1. Start- stop kontrollü bir motor her çalıştırılışında eğer stop butonuna basılmadıysa önceki çalışmasında 5 saniye fazla çalışıp durmaktadır. İlk çalışma süresi 10 saniyedir. Motorun devreye alınma sayısı tek sayı olma anlarında 5 saniyenin üzerine 2 saniye daha eklenmektedir. Motorun sürekli olarak 10 dakika çalışması durumunda başlangıç durumuna dönülmektedir.



  1. Bir kazandaki su seviyesi, 3 ayrı sensör tarafından kontrol edilmektedir. 1. seviye sensörü algılama yaptığında 1 nolu motor, 2. seviye sensörü algılama yaptığında 2 nolu motor çalışmaya başlamaktadır. Eğer 3. seviye sensörü algılama yapmaya başlarsa 1 nolu motorun çalıştığı süreden 2 nolu motorun çalıştığı sürenin farkının 2 katı kadar süreyle 3. motor çalışıp durmaktadır. Bunun için 3 nolu sensörün bir an için aktif olması yeterlidir. Suyun seviyesi 3 sensör tarafından 5 dakikadan fazla algılanıyorsa 4. motor 1 ve 2 sensörlerin algılama süreleri toplamı kadar çalışıp durmaktadır.



  1. 1 nolu start butonuna basıldığında çalışmaya başlayan 1 nolu motor, stop butonuna basıldığında durmaktadır. 2 nolu start butonuna basılırsa 2 nolu motor çalışmaya başlamakta ve 1 nolu motorun en son çalıştığı süre kadar süre çalışıp durmaktadır. Eğer 2 nolu motor çalışırken bir sensör aktif olursa o zamanda 3 nolu motor çalışmaya başlamaktadır. Bu motorda 1 nolu motorun en son çalıştığı süre kadar süre çalışıp durmaktadır.



  1. (x+y).z=süresince bir motoru çalıştıran program …


  1. 3 butondan 2sinin basılma sayısını çarpıp 3 den çıkaran ve sonuç kadar bir çıkışı SM0.5ile yakıp söndüren program



  1. 2 butonun kaç kez basılma sayısını toplayan ve o sayıyı süre olarak çıkışlarda kullanan program



  1. 2 butonun kaç kez basılma sayısını çıkaran ve sonuç negatif ise kırmızı lamba yakan, sonuç 10 dan büyükse sarı lamba 10 dan küçükse yeşil lamba yakan program



  1. √x2+y2 işlemi yapılıp sonuç 5 den büyükse sarı küçükse kırmızı lamba yakan program



  1. Birinci giriş aktif pasif olma durumunu ikinci giriş 8 defa basıldığında birinci girişin konumunu belirleyip 8 bitlik sayıyı oluşturan ve çıkışlarda gösteren program



  1. Çıkışa atılan 1 biti sensör aktif ise sağa, değilse sola kaydıran program



  1. Butona kaç kez basılırsa o süre kadar bir biti sola kaydıran program



  1. Butona kaç kez basılırsa o süre kadar bir biti sağa kaydıran program



  1. 10101010 sağa kaydırma 1.butona basıldığında sola kaydırma programı 2.butona basıldığında gerçekleşecektir



  1. 10101010 sağa ve sola kaydırma programı



  1. 8 girişten starta basılınca konuma göre bitleri çıkışlarda gösteren program



  1. İki biti sağa sola kaydıran program



  1. 00001111 sürekli ters döndüren program



  1. 10101010 bitlerini sağa döndüren program



  1. 0001 ilk 4 bit sola sağa 1000 ikinci 4bit sola sağa kayan program



  1. birinci buton sayı girişi, 2.buton toplama 3.çıkarma 4.çarpma 5.bölme ve 6.ise sonucun çıkışta sayı kadar yanıp sönmesini sağlayan program



  1. Üretim bandından geçen elemanları sayıp bir kutu olduğunda(6 adet) duran ve 5 sn sonra tekrar çalışan program…



  1. Üç sensör sayısının starta 1.basımda toplayan 2.basımda çıkaran 3.basımda çarpan 4.basımda bölen ve çıkışta sonuç 0,10,20,30... gibi giden program



  1. Çıkışa atılan 1 biti sağa kaydıran program



  1. Çıkışa atılan 1 biti sola kaydıran program



  1. Çıkışa atılan 1 biti sola ve sağa kaydıran program



  1. 5sn aralıklarla çift çıkışları yakıp söndüren program move komutu ile yapılacaktır.4 defa yanıp sönünce duracaktır



  1. 4sn aralıklarla tek çıkışları move komutu ile yanıp sönecektir.Eğer bir sensör aktif ise sürekli aktif değilse 3 kere yanıp sönecektir



  1. 3sn aralıklarla tek ve çift çıkışlar yanıp söndüren program move komutu ile yapılacaktır



  1. İki sensörden birinci tek ikinci çift çıkışların 2sn yanıp sönmesini belirleyecek ve start butonuna basıldığında çalışma başlayacaktır



  1. Zamanlayıcı saat yapınız ve 00.00.45-00.01.05 arasında ve saat ve 00.03.37’ de bir defa alarm vermesini sağlayınız



  1. Kronometre ile geri sayım yapınız.3 butondan 1.saat 2.dakika 3.saniye ayarı yapan program…



  1. Start butonu ile bir motor 5 sn ileri yönde çalışıp 5 sn duracaktır. Sonra 5 sn geri yönde çalışıp duracaktır bu olay stop butonuna basılana dek devam edecek.



  1. Bir ve üç nolu butonlara aynı anda basılırsa geri yönde dönen motor iki ve dört nolu butonlara aynı anda basılırsa ileri yönde dönmektedir.Ancak 1-2-3-4 nolu butonların aynı anda basılırsa motor sürekli çalışacak.Stop butonuna ne zaman basarsak duracak.



  1. Bir fotosel önünden 5kez ürün geçtiğinde 1. ve 2. motor devreye giriyor. 1 motor 10sn çalıştıktan sonra 3. ve 4. motor devreye giriyor. Sistem 30sn çalıştıktan sonra tüm motorlar devreden çıkıyor.



  1. Bir motorun ileri ve geri yönde çalışması istenmektedir. Motor ileri yönde çalışırken geri yön butonuna basılırsa motor duracak ve geri yönde çalışacaktır. Bu işlem motor geri yönde çalışırken ileri yön butonuna basılırsa aynı şekilde gerçekleşecektir. Stop butonu yada aşırı akım butonuna basılırsa motor duracaktır.



  1. Bir taşıma bandı üzerinden geçen ürünleri sayıcılar sayıyor. C1 sayıcısından fazla ürün geçiyor. C1 15 saymaya ulaştığında c1 ile c2 arasındaki fark kadar saniye 2.motor çalışıp duruyor. Her an için stop butonu ile devre durdurulabilir.



  1. Startta 1kez bastıgımızda motor ileri , starta 2.kez bastıgımızda motor duracak.Startta 3.kez bastıgımızda motor geri donecek.Motor geri donmeye basladıktan 10sn sonra devre resetlenecek.Sürekli bu ilsem uygulanacaktır.



  1. Starta basıldıktan 5sn sonra motor ileri gidecek.Daha sonra 5sn geri calısacak.Bu ilsem sürekli uygulanacaktır.Stop bastıgımızda devre duracaktır.



  1. Starta basılınca 1.motor ileri aynı butona basılınca 2.motor geri , aynı butona 3.kez basılınca 2side duruyor.1sensör aktifken 1.motor geri gidecek.2sensor aktifken 2.motor ileri gidecek aynı butona 4.kez basılınca devre resetleniyor.



  1. Üç motorun farklı kontrolü
-I0.0 butonu ile 1.motor çalışacak.
-10 saniye sonra 2.motor ve 20 sn sonra 3.motor calısmayabaslayacak
-1.motor 30saniye sonra devreden cıkacak
-1.motordan 5sn sonra 2.motor ve 10 sn sonra 3.motordevreden cıkacak
-1.motor calısırken yesil duruyorken kırmızı lambayanacaktır
-normal ve acil olmak uzere iki stop butonu olacaktır.



  1. Tek sm0,5 ve tek counter sayıcı ve tek start kullanarak karaşimşek devresini ciziniz.devre kendini tamamladığında başa dönecektir.Acil reset kullanarak yapınız.



  1. Bir butona kaç defa basılırsa okadar zaman sonra devreden cıkacaktır.



  1. Start butonuna birkez bastığımızda motor ileri yönde dönmektedir.start butonuna ikinci kez bastığımızda ileri yönde dönmeyip duracaktır.start butonuna sonkez bastığımızda motor geri dönmeye baslayıp 5sn sonra duracaktır.tek start counter timer ile ciziniz.



  1. Taşıma bandını döndüren motor start butonu ile çalışmaya başlamaktadır. Bant üzerinden geçen ürünleri algılayan sensör, 5 ürün algıladığında 2 nolu motor, 10 ürün algıladığında 3 nolu motor, 15 ürün algıladığında 4 nolu motor devreye girmektedir. Devreye giren diğer her motor, 5 saniye çalıştıktan sonra kendiliğinden durmaktadır. Sensör 20 ürün algılarsa taşıma bandını döndüren 1 nolu motor da durmaktadır. 1 nolu motorun durması sıfırlamayı da gerçekleştirmektedir. Sistemdeki stop butonu ile her zaman çalışmakta olan motor veya motorlar durdurulabilmektedir. Sensör, mekanik bir eleman olduğu için her tarama içerisinde en fazla bir kere algılama yapacağı sağlanmalıdır.



  1. Bir butona basıldığında çalışmaya başlayan motor başka bir butona basıldığında duruyor. Bu motor eğer 10 defa devreye alındıysa 2 nolu motor çalışmaya başlıyor. Eğer motor 20. kez devreye alınıyorsa 3 nolu motor devreye giriyor. 2 ve 3 nolu motorlar devreye girdikten 5 saniye sonra kendiliğinden devreden çıkmaktadır. Eğer motor 30 kez devreye alındıysa 5 saniye çalışıp duruyor. Bu motoru bir daha devreye alabilmek için bir resetleme butonu kullanılmaktadır.




  1. 3 adet motorun plc ile çalışması şu şekilde devresi çizilip uygulaması yapılacaktır. 1. Start 1. Motoru, 2. Start 2. Motoru, 3. Start 3. Motoru sürekli çalıştırmaktadır. Stop butonu ile her an çalışan motorların tümü durdurulmaktadır. Eğer bir sensör aktif ise motorların çalışması şu şekilde olacaktır. 1. Start 1. Motoru, 2. Start 1 ve 2. Motoru, 3. Start 1,2 ve 3. Motoru sürekli çalıştırmaktadır. Bu durumdada Stop butonu ile her an çalışan motorların tümü durdurulmaktadır. Set ve Reset mantığı ile bu devrenin Lader diyagramını çizip, uygulamasını yapınız.



  1. 3 Adet motorun çalışmasına ait akış diyagramı aşağıdaki gibidir. bu devrenin Lader diyagramını çizip, uygulamasını yapınız.




  1. PLC, enerjilendişi andan itibaren bir motor 2 saniye aralıklarla sürekli olarak devreye girip çıkmaktadır. Eşer 1 nolu sensör algılama yaparsa bir lamba 0,5 saniye aralıklarla ile15 defa devreye girip çıkmaktadır. Eşer 2 nolu sensör, motor çalışmadışı anda aktifse ve aynı zamanda 3 nolu sensör aktif, 4 nolu sensör pasifse ikinci bir motor çalışmaya başlamaktadır. 4 nolu sensör dururma ve resetleme görevindedir.
Açıklama: Busorunun mutlaka alt programlar oluşturularak çözülmesiistenmektedir.
I0.0....: 1 nolusensör , I0.1.....: 2 nolu sensör, I0.6......: 3nolu sensör,I0.7....: 4 nolu sensör
Q0.0....:1.motor Q0.1....: Lamba Q0.2....: 2. motor



  1. Bir butona her basıldışında sıradaki bir motor çalışmaya başlamaktadır. 6. motor çalışmaya başladıktan sonra butona basılmaya devam edilirse ters sırada motorlar devreden çıkmaktadır. Sürekli olan bu çalışma şeklinde durdurma butonu ile çalışmakta olan motorlar her zaman durdurulmaktadır.



  1. 2 nolu sensör aktif olduşu zaman 1 nolu sensörün aktif olduşu süre kadar 1. motor çalışmaktadır. 1 nolu sensör 3 saniyeden daha az algılama yaptışında 2 nolu sensör aktif yapılırsa 1. motor çalışmamaktadır. Bu durumda 2. motor 10 saniye süreyle çalışıp kendilişinden durmaktadır. Stop butonu her an durdurma yapabilmektedir.





  1. Mutlaka alt programlar hazırlanarak çözümü istenen kontrol sisteminde 5 sensör kumandayı sağlamaktadır.
1 nolu sensöraktifse PLC enerjili oldu_u sürece 1 nolu lamba sürekliyanmaktadır.
2 nolu sensöraktif olduğu sürece 2 nolu lamba 0.5 saniye aralıklarla devreyegirip çıkmaktadır.
3 nolu sensöraktifse 3 nolu lamba 2 saniye aralıklarla devreye girip çıkmaktadır.
4 nolu sensöraktifse 4 nolu lamba 4 defa yanıp sönmektedir.
5 nolu sensöraktifse 5 ve 6 nolu lambalar astable olarak çalışmaktadır



  1. 6 lamba start ile birlikte 1 saniye aralıklarla sırayla yanmaktadır. 6 lamba da yanık duruma geldişinde
    1 saniye birlikte yandıktan sonra hep birlikte sönmekte ve yine 1 saniye sonra tekrar sıradan aynı
    çalışmaya başlamaktadır. Stop butonu ile çalışma her zaman durdurulabilmektedir. Ancak ;
    · 1 nolu lamba yanıkken 1 nolu sensör aktifse 2 nolu lamba yanmadan 3 nolu lamba yanarak
    çalışma devam etmektedir.
    · 1 ve 2 nolu lamba yanıkken 2 nolu sensör aktifse 3 ve 4 nolu lambalar yanmadan 5 nolu lamba
    yanarak çalışma devam etmektedir.



  1. Araba yıkama sistemi: Bir otomatik araba yıkama sisteminde sırasıyla çalışması istenen işlem adımları şöyledir;
1. Arabanınyıkama yerine girdişi algılanacak ve 10 saniye sonra su fışkırtmasistemi çalışmaya başlayacaktır.
2. Su fışkırtmabaşladıktan 20 saniye sonra deterjan fışkırtma sistemi devreyegirecektir.Bu arada su fışkırtma sistemi çalışmaya devamedecektir.
3. Deterjangönderme sistemi 5 saniye çalıştıktan sonra duracak ve 3 lüfırçalama sistemini döndüren ve ilerlemesini saşlayan sistemçalışmaya başlayacaktır. Bu sistemi çalıştıran motor ilerive geri çalışma için iki çıkışla çalışmaktadır. Fırçasistemi ile birlikte hareket eden bir sensör, araba mesafesininbittişini algıladıktan sonra motor ters yönde dönmeye başlayıp,fırçaların geldişi yöne geri dönmesini saşlamaktadır.
4. Fırçalarbaşlangıç noktasına geri döndüşü algılandıktan sonra sugönderme kapanacak ve sıcak buhar gönderme çıkışı aktifolacaktır.
5. 10 saniyesüreyle devrede olan buharlamadan sonra kurutma motoru devreyegirecektir.
6. 20 saniyesüreyle devrede olan kurutma sistemi devreden çıktışında yenibir araba için tüm sistemler hazır hale gelecektir.



  1. Bir kavşakta bulunan trafik sinyalizasyonunda aşaşıdaki adımlar sürekli olarak gerçekleşmektedir.
SCR kullanarakprogram geliştiriniz.
1- PLCenerjilendişinde araçlara kırmızı ışık yayalara yeşil ışıkyanmaktadır.
2- 10 saniyesonra yayalara kırmızı ve araçlara sarı lamba yanacaktır.
3- 3 saniyesonra yayalara kırmızı ışık yanmaya devam ederken araçlarayeşil ışık yanacaktır.
4- 10 saniyesonra yayalara kırmızı ışık yanmaya devam ederken araçlarayanmakta olan yeşil ışık
5 kere yanıpsönecektir ve hemen ardından araçlara sarı ışık yanacaktır.
5- 2 saniyesonra araçlara kırmızı ve yayalara yeşil ışık yanacaktır.
6- 10 saniyesonra aynı çalışma tekrar başlayacaktır.





  1. PLC, enerjilendişi andan itibaren bir motor 2 saniye aralıklarla sürekli olarak devreye girip çıkmaktadır. Eşer 1 nolu sensör algılama yaparsa bir lamba 0,5 saniye aralıklarla ile15 defa devreye
    girip çıkmaktadır. Eşer 2 nolu sensör, motor çalışmadışı anda aktifse ve aynı zamanda 3 nolu sensör
    aktif, 4 nolu sensör pasifse ikinci bir motor çalışmaya başlamaktadır. 4 nolu sensör dururma ve
    resetleme görevindedir.Bu sorunun mutlaka alt programlar oluşturularak çözülmesi istenmektedir.


  1. Her Pazartesi – saat 08 , 00 da bir motorun çalışmaya başlayıp 10 dakika çalıştıktan sonra durmasını gerçekleştirecek program geliştiriniz.
*PLCenerjilendişi anda Gerçek saat okunur ve VB10 adresinden başlayıpdaha önce verilen deşerlerde atamalar yapılır Buna göre VB10dayıl bilgisi vardır. Bizim örneşimizde Pazartesi günü ve saat8,00 için bilgiler gereklidir. Bunlarda VB10 dan başlama durumunagöre VB12 ve VB13 dür. Dişer deşerler bu örnek için gereklideşildir.
*PLCenerjilendişi anda gün ve saat bilgisi VB21 ve VB31 içerisinetransfer edilmiştir. Tampon olarak başak ahafıza alanlarınıkullanmak, karşılaştırma işlemi için gereklidir. Çünkükarşılaştırmayı word deşerinde yapacaşız.
*VW20 ve VW30deşerlerinde Pazartesi günü ve saat 8,00 bilgisi varsa (M0.0) bitiset edilir.Zamanlayıcı ve motor çalışmaya başlar.VW20 nin içindVB21 olduşunu ve VW30 da da VB31 olduşunu hatırlayalım.
*10 dakikasonra zamanlayıcı reset işlemini yaparak motoru durduracaktır.



  1. Sayıcı ile üç motoru sıra ile devreye alıp çıkarma: start butonuna 1. kez basıldığında q0.0 motoru 2. kez basıldığında q0.1 motoru 3. kez basıldığında q0.2 motoru devreye girecektir 4. kez basıldığında tüm motorlar devreden çıkacaktır i0.0 butonuna her basıldığında c1 sayısı sayıyor c1 değeri 1 olduğunda q0.0 2 olduğunda q0.1 3 olduğunda q0.2 aktif oluyor



  1. Bir butona basıldığında çalışmaya başlayan motor başka bir butona basıldığında duruyor.
Bu kez motoreğer 10 defa devreye giriyor ise 2 nolu motor çalışmaya başlar.
Eğer motor 20kes devreye giriyor ise 3 nolu motor çalışmaya başlar.
2 ve 3 nolumotorlar devreye giriyor ise 5 sn çalışıp duruyor.
Bu motoru birdaha devreye alabilmek için bir resetleme butonu kullanılmaktadır.



  1. Taşıma bandını döndürün motor start butonu ile çalışmaya başlamaktadır.
Bant üzerinden geçen ürünleri algılayan sensör 5 ürünalgıladığında 2 nolu motor 10 ürün algıladığında 3 nolumotor
15 ürünalgıladığında 4 nolu motor devreye girmektedir.
Devreye gire diğer her motor 5sn çalıştıkdan sonrakendiliğinden duracaktır.
Sensör içerisinde en fazla 1 kere algılama yapacağısağlanmalıdır.



  1. Bir butona basıldığında zaman rölesi aktif olacak. Zaman rolesi 15 sn saydıkdan sonra 1. motor çalışacak. 30 sn saydıkdan sonra 2.motor çalışacak. Bu işlem Stop Butonuna Basasıya kadar devam edecek.



  1. TEK ZAMAN RÖLESİ KULLENARAK YÜRÜYEN ISIK DEVRESİ



  1. 6 ÇIKIŞLI BİR SANİYE ARALIKLI TEK YÖNLÜ YÜRÜYEN IŞIK DEVRESİ



  1. bir otopark 20 araba kapasitelidir. Bu otopark boş olduğunda sistem boş olduğunu göstermektedir. Bu otoparka 20 araç girdiğinde veya dolduğunda sistem alarm verecek. İçeriye başta araç giremeyeceklerdir



  1. i0.0 butonu c1 sayıcısını i0.1 c2 sayıcısını i0.2 butonu c3 sayıcısını saydırmaktadır.0i.3butonu aktıf olursa c1sayıcıssının değeri 10dan küçük veya eşit ise c2 sayıcısını saydıgı deger kadar q0.0 çalışmaktadır.eğer i0.3 butonu aktif oldugunda c1 sayıcısının değeri 10dan büyük veya eşitse c3 sayıcısının saydıgı deger kadar q0.1 çalışmaktadır.i0.4 butonu ile sistem durmaktadır.



  1. 3 motorun kumandası aşağıdaki isteklere gerçekleştirilecektir.
* Startbutonuna basıldığında 1. motor çalışmaya başlayacaktır.
* 1. motorçalışmaya başladıktan 10 saniye sonra 2. motor ve 20 saniyesonra 3. motor çalışacaktır.
* 1. motor 30saniye sonra devreden çıkacaktır.
* 1. motordurduktan 5 saniye sonra 2. motor ve 10 saniye sonrada 3. motordurmaktadır.
* 1. motorçalışıyorken yeşil lamba, duruyorken kırmızı lambayanacaktır.
*Normal ve acilolmak üzere 2 çeşit stop butonu bulunmaktadır. Her iki buton daçalışmakta olan motor veya motorları durdurmaktadır. Ancak acilstop tarama zamanını beklemeden durdurma yapmaktadır.



  1. I 0.0 butonuna basıldığında m 0.0 setlenecek,m 0.0 T5 zaman rölesini devreye sokacak T5in saydığı süre I 0.1 butonuna basıldığında T5in saydığı süre kadar Q 0.0 devreye girip çıkacak.Q 0.0 aktif iken I 0.2 den sinyal gelirse bu sinyalleri C1 sayacak,C1 sayıcısının saydığı sinyal sayısı mul komutu ile 10 ile çarpılıp AC0 duran Q 0.0 çıkışını tekrar aktif yapacak.I 0.4 ile tüm devre resetlenecek.





  1. üç fazlı asenkron motora yıldız üçgen yol verilecektir. Motor 7 sn yıldızla çalıştıktan sonra üçgen çalışacaktır. Stop butonuna basıldığında 2 sn dinamik frenleme yaptıktan sonra duracaktır.



  1. İleri butonuna basıldığında motor ileri yönde dönmeye başlayacaktır. Geri butonu geri dönecektir. Motor geri çalışırken İleri butonuna basılsa dahi ileri çalışmayacak, aynı şekilde ileri çalışırken geri butonuna basılırsa geri yönde dönmeyecektir.Stop butonu veya aşırı akım komutu verdiğinde motor duracaktır.



  1. x2+y2 işlemi yapılıp sonuç 125 den büyük ise sarı ,125 den küçük ise kırmızı lamba yakan program.



  1. Butona kaç kez basılırsa o kadar biti sağa kaydıran program



  1. I0.0 start butonu ile sistem başlayarak bir taşıma bandı üzerinden geçen 10 şişeyi sayacak ve 5 sn sonra duracak, bu olay periyodik olarak devam edecek.



  1. Bir butona kaç sn basarsak o süre kadar bir biti o kadar sola kaydıracak program.



  1. 1 adet motorun plc ile çalışması şu şekilde yapılacaktır. Gerekli devreyi bilgisayar ortamında uygulamalı olarak Lader diyagramını çizip çalıştırınız ve devreyi sınav kağıdınıza çiziniz.
1. Start Motoruaktif olduğu sürece çalıştıracaktır. (kesik çalışma)
2. Start Motorusürekli olarak stop butonuna basılıncaya kadar çalıştıracaktır.(Yukarıdaki aynı motor çıkışı yardımcı bir röle ile aktifyapılarak sürekli çalıştırılacak, stop butonu iledurdurulacaktır.)
3. Starta 5 defabasıldığında Motor çalışmaya başlayacaktır. Butona basılmayadevam edilse dahi motor çalışmaya devamedecektir. Ancak motoryukarıdaki stop butonu ile durdurulacaktır.
4. Start Motoruaktif olduğu sürece 5 saniye çalışıp 5 saniye durduracaktır.(Yukarıdaki aynı motor çıkışı yardımcı bir röle ile 5’ersaniye aralıklarla karşılaştırma kontağı kullanılarak filaşörşeklinde çalıştırılacaktır.)
5. Start Motoru3. starta kaç defa basılmış ise bu sayıyı saniyeye çevirerek bu süre kadar motor çalıştırıp süre bitiminde durduracaktır.Bu süre tamamlanmadan stop butonuna basılırsa veya elimizi startbutonundan çekersek motor yine duracaktır. (Yine yukarıdaki aynımotor çıkışı yardımcı bir röle ile çalıştırılacak taşımakomutu ve sayıyı saniyeye çevirmek için çarpma komutukullanılacaktır.)



  1. Dört adet motorun plc ile çalışması şu şekilde yapılacaktır. Gerekli devreyi bilgisayar ortamında uygulamalı olarak Lader diyagramını çizip çalıştırınız ve devreyi sınav kağıdınıza çiziniz.
1. Start 1.Motoru sürekli olarak stop butonuna basılıncaya kadar, 1 saniyeçalıştırıp 4 saniye durduracaktır.
2. Start 2.Motoru sürekli olarak stop butonuna basılıncaya kadar, 4 saniyeçalıştırıp 1 saniye durduracaktır.
Motorların devreye girip çıkmaları ayrı ayrı sayılacaktır.Sayıcılar stoptan ayrı bir butonla istenildiği bir andaresetlenmektedir.
1. Sensörünaktifliğinin devam etmesi durumunda motor, A konumundaki çalışmasayısını saniyeye çevrilip bu süre kadar 3. motor çalışıpduracaktır. Bu süre tamamlanmadan sensör pasif olursa yineduracaktır.
2. Sensörünaktifliğinin devam etmesi durumunda motor, B konumundaki çalışmasayısını saniyeye çevrilip bu süre kadar 3. motor çalışıpduracaktır. Bu süre tamamlanmadan sensör pasif olursa yineduracaktır.
3.Sensörün aktif olması durumunda 4. motor, A+B konumlarındakiçalışma sayısı toplamları kadar SM0.5 kullanılarakçalıştırılıp durdurulacaktır.



  1. Alt Program Örnek Uygulama Devresi
6 lamba startile birlikte 1 saniye aralıklarla sırayla yanmaktadır. 6 lamba dayanık duruma geldişinde
1 saniye birlikte yandıktan sonra hepbirlikte sönmekte ve yine 1 saniye sonra tekrar sıradanaynı
çalışmaya başlamaktadır. Stop butonu ile çalışma herzaman durdurulabilmektedir. Ancak ;
· 1 nolu lamba yanıkken 1nolu sensör aktifse 2 nolu lamba yanmadan 3 nolu lambayanarak
çalışma devam etmektedir.
· 1 ve 2 nolu lambayanıkken 2 nolu sensör aktifse 3 ve 4 nolu lambalar yanmadan 5 nolulamba
yanarak çalışma devam etmektedir.




  1. PLC ANALOG ÇIKIŞ KONTROLÜ
V DC motorununhız kontrolü şu şekilde yapılmak isteniyor. Başlatma butonunabasıldığında motor, 25sn süresince 750 devir/dk ile dönecek.Sonra 30sn boyunca 1500 devir/dk hızla dönecek. Bundan sonra 45 snsüresince 3000 devir/dk ile hareket edecektir. Herhangi bir andadurdurma butonuna basıldığında motor stop edecektir. PC sürücününstart stop için bir kontak girişi ve 0-10V analog girişimevcuttur.



  1. PT 100 İLE ISI KONTROLÜ DEVRESİ (PLC İLE ANALOG GİRİŞ DEVRE UYGULAMASI)
Özel bir fırınsisteminde, fırın ısısının değeri 15 0C ise ısıtıcıdevreye girsin, 17 0C’de devreden çıksın. 20 0C’de isesoğutucu sistemi devreye girsin, 18 0C’de dursun. Sistemimizde–200 0C - +650 0C arası çalışan bir Pt 100 ısı algılayıcısıkullanılacaktır. Analog modülümüzü 10 V tek kutuplu olarak ve16 bit üzerinden ayarladığımızı farzedelim. Bu devreninuygulanması PLC çanta deney seti cpu224 ile yapılacaktır.



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir.
10V– 9.8V Q0.0
9,8V– 9.6V Q0.1
9,6V– 9.4V Q0.2
9,4V– 9.2V Q0.3



  1. PLC İLE STEP MOTORUN KONTROLÜ
Step motor PLCile tam adımda kontrol edilecektir. Her adım için aktif olacak PLCçıkışları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Alt programkullanarak step motorun ileri ve geri çalıştırılması devresiniPLC ile gerçekleştiriniz.



  1. PLC İLE STEP MOTORUN KONTROLÜ
Step motor PLCile dalga sürümü yöntemiyle kontrol edilecektir. Her adım içinaktif olacak PLC çıkışları aşağıdaki tabloda verilmiştir.Alt program kullanarak step motorun ileri ve geri çalıştırılmasınıdüşük ve yüksek devir olmak üzere devresini PLC ilegerçekleştiriniz.



  1. PLC İLE STEP MOTORUN KONTROLÜ
Step motor PLCile dalga sürümü yöntemiyle kontrol edilecektir. Her adım içinaktif olacak PLC çıkışları aşağıdaki tabloda verilmiştir.Alt program kullanmadan step motorun ileri ve geri çalıştırılmasıdevresini PLC ile gerçekleştiriniz.



  1. 2 tane sensör algılaması kadar F1 butonuna basıldığında toplama, F2 butonuna basıldığında çıkarma, F3 butonuna basıldığında bölme, F4 butonuna basıldığında çarpma işlemi yapıp sonucu çıkışa veren devreyi tasarlayınız. PLC simülasyonunu yapınız.



  1. Oda sıcaklığı 25 C nin altına düştüğünde ısıtıcı bir çıkış aktif yapacaktır. 25 C nin üstüne çıktığında soğutucu bir çıkış aktif olacaktır. Bu devrenin PLC diyagramını çıkarınız.



  1. Havadaki sıcaklık 5 derecenin altına düştüğü zaman Elektrik sobası ısınacak 5 dereceye çıktığında 1. motor 10 dereceye çıktığında 2. motor devre ye girecektir. İşlem bu şekilde devam edecektir.



  1. 3 katlı Asansör devresinin plc ile çalıştırılması



  1. İki adet silindir start butonuna basıldığında şekilde olduğu gibi çalışmaktadır. Çalışma stop butonuna basılıncaya kadar devem edecektir. (A+A-B+B-B+B-B+B-)
  2. Start butonuna basıldığında iki adet silindir şekildeki diyagramda olduğu gibi çalışmaktadır. Çalışma stop butonuna basılıncaya kadar devam edecektir. A+(A-B+)B-



  1. Pnomatik devre istenilen sekle göre çalışmaktadır. A+(A-B+)10sn (A+B-)(A-B+) 15sn



  1. Şekildeki istenilen çalışmayı yapınız. (A+B+)B+B-B+B-B+B-



  1. Start butonuna basıldığı anda 1. silindir ileri gitmektedir. 1. silindir ileri gittiği algılandığından 3sn sonra 2. silindir ileri harekete başlamaktadır. 2. silindirin ileri hareketi algılandığında 1. silindir geri gelecek 3. silindir ileri gidecektir. 3. silindir ileri gittikten 5sn sonra 2. silindir geri gelecek 5 sn sonra da 3. silindir geri gelecektir.



  1. 3 Silindir A+(A-B+)B-B+B-C+C- şeklinde çalışacaktır. Plc ile gerçekleştiriniz.



  1. 3 Silindir A+A-A+A-A+A-B+5snB-C+10snC- şeklinde çalışacaktır. Plc ile gerçekleştiriniz



  1. 3 Silindir (A+C-)5sn(A-B+)5snB-C+ şeklinde çalışacaktır. Plc ile gerçekleştiriniz



  1. 200 araç kapasiteli bir otoparkı kontrolünün plc ile yapılması isteniyor. Araçların giriş ve çıkışının 2 ayrı sönsörle algılanmaktadır. Park yeri olduğu sürece girişte yeşil bir lamba yanmaktadır. Bu durumda bariyer açıktır. Park yeri dolduğunda bariyer kapalı ve kırmızı ışık yanmaktadır. Bariyer kapandığı için içeriye araba girişi olmayacaktır. Eğer içerden dışarıya bir araç çıkarsa ancak o zaman bariyer açılacak ve içeriye araba girebilecektir.



  1. Motor miline bağlı ENCODER dönü başına 100 pals üretmektedir I0.5 giriş adresine bağlı bulunan buton uyarıldığında Q0.0 çıkış adresine bağlı motor çalışacak ve 2000 pals sonra motorun durması sağlanacaktır.



  1. Bir ray üzerinde parçanın algılanması ile harekete başlayan motor, ilk etepta elimiz ile bir butona basarak kesme işleminin yapılması motorun encoder sayıcı ile sayılmaktadır. Daha sonraki kesimler parça bitene kadar aynı oranda tekrarlamaktadır. Aynı zamanda kesilen parça yere düşüş esnasında sayılmakta ve 12 adet olması durumunda 15 sn ara vermektedir. Bu çalışmayı sağlayan devreyi plc ile yapınız.



  1. Step motor 3 tur ileri 3 tur geri dalga sürümü metodu ile çalışsın.



  1. Step motor tam adım metodu ile 3 tur ileri 1 tur geri dönecektir.



  1. Step motoru başla – dur adımlama oranı yöntemi ile step motorun çalıştırılması.



  1. Step motor ileri yönde 100 adım gittikten sonra geri yönde 50 adım gelecek ve 5 sn durup tekrar ileri yönde 100 adım ve geri yönde 50 adım atacak bu işlemi stop butonuna basıncaya kadar devam edecektir.



  1. Step motor 10 adım ileri 5 adım geri 3 sn bekledikten sonra aynı hareketi tekrar yapacaktır.tam bir turu tamamladıktan sonra duracaktır.



  1. Step motoru 2 tur ileri gittikten sonra 10 sn durup 1 tur geri 5 sn durduktan sonra yarım tur geri tekrar 5 sn durduktan sonra başlangıç konumuna gelsin.



  1. Step motor ileri yönde dalga sürümü metodu ile 15 sn çalışıp geri yönde tam adım metodu ile 10 sn çalışıp dursun.



  1. Düzgün hız yöntemiyle step motorun çalıştırılması.



  1. Step motorun rampalama metodu ile ileri ve geri yönde çalıştırılması stop butonu ile durdurulması.



  1. Step motorun rampalama metodu ile hız ayarının yapılması.


224cpu PLC deney setinde yapılan analog işler



  1. PLC ANALOG ÇIKIŞ KONTROLÜ DC MOTOR
V DC motorununhız kontrolü şu şekilde yapılmak isteniyor. Başlatma butonunabasıldığında motor, 25sn süresince 750 devir/dk ile dönecek.Sonra 30sn boyunca 1500 devir/dk hızla dönecek. Bundan sonra 45 snsüresince 3000 devir/dk ile hareket edecektir. Herhangi bir andadurdurma butonuna basıldığında motor stop edecektir. PC sürücününstart stop için bir kontak girişi ve 0-10V analog girişimevcuttur.



  1. A sensörü aktif ise 1.motor tam devirde 10 sn çalışacak sonra 5 sn yarım devirde çalışacak ve duracak. B sensörü aktif ise 2.motor 10 sn duruyor sonra tam devirde 10 sn çalışacak ve duracak. Eğer her iki sensörde aktif ise Q0.5 hata çıkısı yanıp sönecek. Acil durumda stop ile durdurulacak.



  1. I0.0 giriş ilk basıldığında dc motor 1/3 devirde, ikinci basıldığında dc motor 1/2 devirde, ücüncü basıldığında dc motor 1/3 devirde dönecek ve dördüncü kez basıldığında ise dc motor duracaktır. Aynı girişe beşinci kez basıldığında ise, dc motorun ozamana kadar çalıştığı süreler toplamı Q0.0 aktif olacaktır.



  1. Üç adet dc motor kontrolü anolog çıkış ile şu şekilde kontrol edilecektir.
a. I0.0 birincimotoru 5 saniye Q0.0 çıkışından 1/2 devirde çalıştıracaktır.
b.I0.1 ikinci motoru 5 saniye Q0.1 çıkışından 1/4 devirdeçalıştıracaktır.
c.I0.2 üçüncü motoru 10 saniye Q0.2 çıkışından 1/3 devirdeçalıştıracaktır.



  1. PT 100 İLE ISI KONTROLÜ DEVRESİ (PLC İLE ANALOG GİRİŞ DEVRE UYGULAMASI)
Özel bir fırınsisteminde, fırın ısısının değeri 15 0C ise ısıtıcıdevreye girsin, 17 0C’de devreden çıksın. 20 0C’de isesoğutucu sistemi devreye girsin, 18 0C’de dursun. Sistemimizde–200 0C - +650 0C arası çalışan bir Pt 100 ısı algılayıcısıkullanılacaktır. Analog modülümüzü 10 V tek kutuplu olarak ve16 bit üzerinden ayarladığımızı farzedelim. Bu devreninuygulanması PLC çanta deney seti cpu224 ile yapılacaktır.



  1. Oda sıcaklığı 25 C nin altına düştüğünde ısıtıcı bir çıkış aktif yapacaktır. 25 C nin üstüne çıktığında soğutucu bir çıkış aktif olacaktır. Bu devrenin PLC diyagramını çıkarınız.



  1. Havadaki sıcaklık 5 derecenin altına düştüğü zaman elektrik sobası ısınacak 5 dereceye çıktığında 1. motor 10 dereceye çıktığında 2. motor devre ye girecektir. İşlem bu şekilde devam edecektir.



  1. Pot ile analog lamba ayarı:
Analog girişebağlı pot ile parlaklığı ayarlanmak istenen lamba, analog çıkışabağlanarak potun hareketi ile lamba parlaklığı ayarlanacaktır.Girişe bağlı sensör aktif ise lamba parlaklığı yarı değerinigeçemeyecektir, ışık değeri sabit kalacaktır. Not: Bu işteyeşil renkli led ve 1k direnç seri bağlı olarak kullanılacaktır.



  1. LDR İLE YAPILAN ANOLOG İŞLER:
Ldr ile ortamınışık şiddetti algılanılarak karanlıkta iken dc motorlu perde,tam kapalı oldugunda kapanan swiche bağlı olan bir giriş aktifolana kadar kapanacaktır. Aydınlıkta ise motorlu perde, tam açıkkonuma geldiğinde swiche bağlı olan diğer bir giriş aktif olanakadar motor ters yönde dönerek perdeyi kapatacaktır.



  1. Ldr ile ortamın ışık şiddetti algılanılarak dış ortam karanlıkta iken step motorlu jaluzi perde kapalı (step motorun 0 derece konumu) olacaktır. Bu esnada oda lambası yanacaktır. Aydınlıkta ise perde açık (step motorun 90 derece konumu) olacaktır. Bu esnada oda lambası sönecektır.



  1. Ldr ile ortamın ışık şiddetti algılanılarak karanlıkta iken lamba parlaklığı en yüksek seviyede olacak ışık şiddeti arttığında lamba parlaklığı azalacaktır.



  1. Ldr ile ortamın ışık şiddetti algılanılarak karanlıkta iken 5 lamba yanacak, ışık şiddeti arttığında lambalar kademeli olarak devreden çıkacaktır.



  1. Ldr ile ortamın ışık şiddetti algılanılarak dokunmatik anahtar gibi tek yerden çıkışlardan birsi start stop yapılacaktır.



  1. Ldr algılanılarak ışık şiddetine bağlı olarak 5 lamba yanacaktır. Karanlıkta 1. lamba yanacaktır. Aydınlık arttıkça sırayla 2,3,4,5 lambalar sırayla yanacaktır. Devrede sadece bir lamba olacaktır.



  1. LDR ile DC motorun hızı ayarlanacaktır. Motor karanlıkta iken durmaktadır.



  1. LDR ile DC motorun hızı ayarlanacaktır. Motor aydınlıkta iken durmaktadır.





  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 9V Q0.0 sürekli devrede
9V– 8V Q0.1 sürekli devrede
8V– 7V Q0.2 sürekli devrede
7V– 6V Q0.3 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 8V Q0.0 sürekli yanıp sönecek
10V– 6V Q0.1 sürekli yanıp sönecek
10V– 4V Q0.2 sürekli yanıp sönecek
10V– 2V Q0.3 sürekli yanıp sönecek



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 9V Q1.0 devreye girip çıkacak
9V– 5V Q1.1 devreye girip çıkacak
4V– 3V Q0.0 devreye girip çıkacak
2V– 1.5V Q0.1 devreye girip çıkacak



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 8V Q0.0 Q1.0 sürekli devrede
8V– 6V Q0.1 Q1.1 sürekli devrede
4V– 3V Q0.2 Q1.0 sürekli devrede
3V– 1.5V Q0.3 Q1.1 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
1V– 2V Q0.0 sürekli devrede
2V– 3V Q1.0 devreye girip çıkacak
3V– 4V Q0.1 sürekli devrede
4V– 5V Q1.0 devreye girip çıkacak
5V– 6V Q0.2 sürekli devrede
6V– 7V Q1.0 devreye girip çıkacak
7V– 8V Q0.3 sürekli devrede
8V– 9V Q1.0 devreye girip çıkacak
9V– 10V Q0.4 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
6V– 5V Q0.4 devreye girip çıkacak
4V– 3V Q0.5 sürekli devrede
3V– 2.5V Q0.6 devreye girip çıkacak
2V– 1V Q0.7 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 9V tüm çıkışlar sürekli devrede
9V– 8V tüm çıkışlar sürekli devreye girip çıkacak
8V– 7V tüm çıkışlar 5 defa devreye girip çıkacak
7V– 6V tüm çıkışlar 5 saniye devreye girip çıkacak



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
10V– 9V Q0.0 sürekli devrede
9.5V– 8V Q0.5 devreye girip çıkacak
7V– 6V tüm çıkışlar sürekli devrede
6V– 4.5V tüm çıkışlar sürekli devreye girip çıkacak
4V– 3V Q1.0 1.1 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
9.2V– 10V Q1.0 sürekli devrede
9.2V – 9.4V Q1.1 sürekli devrede
9.2V – 9.6V Q0.0 sürekli devrede
9.2V – 9.8V Q0.1 sürekli devrede



  1. 224 cpu PLC deney setinde 16 bit anolog giriş beslemesi 10V ile potansiyometre üzerinden yapılacaktır. Potansiyometre ile değiştirilen gerilim değerlerine göre aşağıdaki çıkışlar enerjilenecektir. 1.) Gerekli hesaplamaları yapınız. 2.) Akış diyagramını çiziniz. 3.)Lader diyagramını sınav kağıdına çiziniz. 4.) Lader diyagramını bilgisayarda oluşturarak deney setinde uygulayınız.
a.)10V – 9.8V Q0.0 sürekli devrede
b.)9,8V – 9.6V Q0.0,Q0.1 sürekli devrede
c.)9,6V – 9.4V Q0.0,Q0.1,Q0.2 sürekli devrede
d.)9,4V – 9.2V Q0.0,Q0.1,Q0.2,Q0.3 sürekli devrede







 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,698
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst