Sağlıklı Voltaj kac olmalı ?

cosfimetre

Üye
Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar .

Calıstığım fabrikanın elektriği tedarikci firma ( tedaş ) tarafından surekli kesilmekte . Bazen elektrik geldiğinde voltajı faz-faz arası 360 goruyoruz .tesisimizde bulunan ileri teknoloji makinalar icin bu tehlikelimidir. acaba bu voltajın alt limiti ve ust limiti varmıdr ?

İkincisi bu makinalar elektriğin boyle sürekli kesilmesinden dolayı kafayı yiyorlar tuhaflasyorlar. UPS almak istesek ekadar mantılklı olur. makinamızın bi tanesinin ana şalteri 615 Amp lik..bunun gibi 3 adet daha var..
Teşekkürler .
 
Makinaların kitapçıklarında yada dökümanlarında mutlaka voltaj aralığı belirtilmiştir. Hız kontrol cihazlarının çoğu +-%10 toleranslı çalışabiliyor.
615 A demişin böyle bir ups biraz zorr. Ama cihazların kumanda yada kart beslemesi için ups kullanabilirsiniz.
 
Sn.cosfimetre,bahsettiğiniz durum hoş değil.Madem pahalı makinalar var gerekli tedbirleri almalısınız.Aşırı ve düşük gerilim rölesi takın olumsuz gerilim olduğunda devreyi kessin.Aşırı gerilim iletici takın aşırı gerilimleri süzsün.Makinaların kumanda kartlarını regülatör den besleyin.Sonra iş işten geçer.
 
Merhabalar arkadaşım,
ölçülen değerde iki faz arası 360 V civarında değer görmen şebeke geriliminde, sizin şebekeye uzaklığınızında etkenleri vardır. Yani 390-415 V civarında şebeke voltajı hatlarda size ulaşırken belli kayıplar neticesinde 360-375 v gibi bir voltaja inmektedir. Alacak olduğunuz UPS hakkında da besleme gerilimi ve de çıkış gerilimleri hakkında birde kullanacağınız fabrikada kaç W lık enerji beslemesi olacağı hakkında iyi bir muayene ve araştırma yapmalısın. UPS ler bi kaç saatlik kesintisiz enerji verebilen cihazlardır. Akü değerleri şebeke gerilimi olan 380 V altında kimi zaman şarj tutmayabilir. Yani Max. değer gösterebilir fakat bu her gözüken değer tam şarj olmadığı için belirli bir Voltajın altında olacağı söylenilirse pek sağlıklı olmayacaktır. Bu konuyu dikkatli ve de sağlıklı araştırmanı rica ederek, sana hayırlı ve güzellikler dolu günler diliyorum. iyi çalışmalar kolay gelsin!
 
bir çare olarakda, ana trafonuzu, gerılım altında kademe değiştirebilen trafo ile değiştirebilirsenız,
daha rahat olursunuz ve bütün işletmenız rahat eder, UPS fiatını bulacağını zannetmem.
 
ZEYBEK arkadaşıma katılıyorum trafoların üzerinde voltaj ayarı için kademeler var o kademeler varsa ordan ayarlayabilirsin veya işletmene gelen hat üzerindeki abonelerdede aynı şikayet varsa(voltaj düşüklüğü) bu işlem direk tedaşın dağıtım şebekesinden yine kendi trafo merkezlerinden kademe işlemiyle halledilebilir

-------------------------------------------------------------------------

zeybek arkadaşım yalnız bir sorum olucak sana bu konuda tam emin deiğilim kademeleri arttırıncamı voltajı yükseltiyoruz yoksa düşürüncemi yani ters orantılımı bu kademe orda hep karıştırıyorum geçen yaz aynı olay bizim işletmedede oldu ayarlamıştık fakat uzun süre geçince anımsayamadım hatırlatırsan sevinirim.

_________________________________________________

Düzenleme: BuRçin.

Arka arkaya mesaj atmak yerine son mesajınız üzerinde bulunan Düzenle tuşuna basarak ekleme yapınız.
 
sy cos.fi arkadaşım arkadaşların söylediği gibi bu gerilimlerin artıp yükselmesi sistem açısından tehlikeli bir defasında faz koruma rolesiin patladığını gördüm yani fa koruma rolesi kendini koruyamamıştı ama makinayı korumuştu.elektrik kesintisine gelince kullandığınız makina lar ne tür bilmiyorum nasıl kumanda edildiklerinide ama belili işlemleri tamalamsı gereken bir kumandası varsa yani bir saykıl zamanı varsa sistemde promlemler olur bunlar bizler tarafından giderilebilecek sorunlar ama elektrik ani olarak geldiğinde ve sistemde ani olarak çalışacak makinalar varsa bu hem makina açısından hemde beeleme ve kumanda panoları açısından tehilkeli olacaktır tabi bu panolarda bu iş için bir düşük veya yüksek gerilim rolesi gibi kumanda elemanları yoksa artı sistemine ups in yeterli şarjı olsada geçerli bir çözüm değil en iyisi bir jenaratör hem istediği değerlere göre piyasada rahat bulabiirsin ve bunların dijital kontrolleri olduğu için sistemde giden enerji tekrar geldiğinde pat diye şebekeye bağlanmıyor senin isteğin zaman süresine göre mesala şebeke tekrar geldikten 5 sn 10 saniye sonra sistemi şebekeye bağlıyor yada bu jenaratörün kumandasını sen kendin yapabilirsin
 
Sistemindeki dalgalanmanın zararı oldugunu uzun uzadıya acıklamaya gerek yok.Dalgalanma sana birde harmonik belasını beraberinde getirir bu kullandıgın cihazlara zarar ve şalterlerin hiç bir arıza yokken acmasına ve devrede ölçme görevindeki aletlerin yanlış ölçümünede sebeb olur.trafonu kontrol et trafo üzerinde voltaj kademe cetveli var kademeni şebeke voltajın kacsa ona göre ayarla(normalde 31,5 kv) bu degere karşılık gelen kademe kacsa trafo o kademede olmalıdır.trafo kademeleri 15 v fark eder.sen önce trafonu kontrol et kademelerini.voltaj ayarlamak içinde servomotorlu regülatörlerde sana yardımcı olur.
 
sayın kosfi metre arkadaşlarımız güzel açıklamalar yapmış konu hakkında bu işlemi trafo üzerinde voltaj ayar kademeleri ilede yapabilirsin ama ciddi önem taşıyan makinalar var demişsin benim sana tavsiyem makinaların kumanda devreleri ve diğer Elektronik aksamları için regüleli ups kullanmandır.
allaha emanet ol kolay gelsinarkadaşım.
 
arkadaşlar 380 makineler için en uygun voltaj 400 voltdur gerilimin düşmesinden daha çok önemli oolan dalgalanmamasıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,063
Mesajlar
932,665
Kullanıcılar
453,044
Son üye
alicigdem

Yeni konular

Geri
Üst