Arkadaşlar Merhaba,
Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarından birinin,
Elektrik alt şirketine ait Bursa Şantiyesinde 8 aydır devam etmekteyim. 10 aylık bir Elektrik-
Elektronik Mühendisiyim ve bu benim ilk işim.
Başından beri hiçbir keyif ve haz almadığım bu iş son 2 aydır çekilmez hale geldi. Aslında sektör bu, hani benzeri şantiyeler bu kadar muhteşem de burası berbat, gibi bir durum yok. Sonuçta her mühendisin mühendislik anlayışı, meslekten hayattan beklentisi, ne istediği farklıdır. Ben ise hayalim olan mühendisliğin ilk adımında bir şantiyede, şantiye şefi ve idari işler sorumlusu olarak;
nereye kaç direk lazım, kaç güne gelir, beklenen hakkediş geliyor mu, irsaliyeler girilmiş mi, siparişte hata var mı, taşerona ne çıkmış ne girmiş, geri getirmiş mi, vinç bugün nereye gitmiş, kime çalışmış, ne kadar yakmış, mazot kaçırılmış mı, gelecek projeyi kim yapsın, direkleri nereye diksin, isg elbisesi gelmiş de herkese yetmiş mi .... vs....vs.vs...vs....
Görüldüğü üzere sıradan vatandaşın birkaç ayda öğreneceği teknik bilgiyle yürütülebilecek bir iş. Hiç de hayalimdeki gibi bir mühendislik değil.
He maaşı iyi mi?.. sıfır tecrübe bir mühendise verilecek en iyi maaşlardan sayılabilir. Bide Şefsin işte, sözün geçiyor, içeri girince işçiler kalkıyor, altında araba falan filan.. Ego sahibi birine göre süper bir iş..
Sonra düşündüm de neden buradayım ki. Neden gerçekten mühendislik yapmıyorum. Ve çevremin de etkisiyle otomotiv sektörüne merak saldım. Biraz araştırdım. ne yapıyorlar ne ediyorlar diye. Aslında araştırmama da gerek kalmadı, anlattılar her noktasını.
Hem hesaplıyorsun, hem tasarlıyorsun, hem çiziyorsun, hem programlıyorsun, hem montajlıyorsun, hem haberleştiriyorsun, sonra çayı alıp çalıştırıyorsun ve karşısına geçip yaptığın mühendislik eserini seyrediyorsun. Huzur, mutluluk, gurur, onur hepsi bir arada... ve bununla da kalmıyor. Üzerine para kazanıyorsun! evet yanlış duymadınız, sonuçta ortada bir emek var ve karşılığını maddi olarak da alıyorsunuz.
Elbette anlattığım kadar bal kaymak bir iş değil.Ve bunları tabiki de tek başına yapmıyorsun onu da biliyorum. İşin yarısınında makine müh.liğide olduğunu biliyorum. Biliyorum, sakin olun. Ancak hani üzerindeki tozu, kiri, pisliği şöyle bir silince, belki bir kaç ufak tefek çatlağı da tamir edince, üzerine de yılları ekleyince, altından bu anlattıklarım çıkıyor.
Şimdi soruyorum sizlere, 1 senelik mühendis olarak; yeni, hiç bilmediğiniz bir sektör de işe başlamak nasıl bir fikir.
Ve en önemlisi, mevcut işini bırakıp bir anda bambaşka bir sektörde iş bakan biri olarak, beni işe almalarını nasıl sağlayabilirim.
Saygılarımla..