SADECE ÖNERİLERİNİZİ ALMAK İSTİYORUM...

Akbulut00

Üye
Katılım
28 Kas 2014
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
32
Arkadaşlar Merhaba,

Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarından birinin, Elektrik alt şirketine ait Bursa Şantiyesinde 8 aydır devam etmekteyim. 10 aylık bir Elektrik-Elektronik Mühendisiyim ve bu benim ilk işim.

Başından beri hiçbir keyif ve haz almadığım bu iş son 2 aydır çekilmez hale geldi. Aslında sektör bu, hani benzeri şantiyeler bu kadar muhteşem de burası berbat, gibi bir durum yok. Sonuçta her mühendisin mühendislik anlayışı, meslekten hayattan beklentisi, ne istediği farklıdır. Ben ise hayalim olan mühendisliğin ilk adımında bir şantiyede, şantiye şefi ve idari işler sorumlusu olarak;
nereye kaç direk lazım, kaç güne gelir, beklenen hakkediş geliyor mu, irsaliyeler girilmiş mi, siparişte hata var mı, taşerona ne çıkmış ne girmiş, geri getirmiş mi, vinç bugün nereye gitmiş, kime çalışmış, ne kadar yakmış, mazot kaçırılmış mı, gelecek projeyi kim yapsın, direkleri nereye diksin, isg elbisesi gelmiş de herkese yetmiş mi .... vs....vs.vs...vs....

Görüldüğü üzere sıradan vatandaşın birkaç ayda öğreneceği teknik bilgiyle yürütülebilecek bir iş. Hiç de hayalimdeki gibi bir mühendislik değil.
He maaşı iyi mi?.. sıfır tecrübe bir mühendise verilecek en iyi maaşlardan sayılabilir. Bide Şefsin işte, sözün geçiyor, içeri girince işçiler kalkıyor, altında araba falan filan.. Ego sahibi birine göre süper bir iş..

Sonra düşündüm de neden buradayım ki. Neden gerçekten mühendislik yapmıyorum. Ve çevremin de etkisiyle otomotiv sektörüne merak saldım. Biraz araştırdım. ne yapıyorlar ne ediyorlar diye. Aslında araştırmama da gerek kalmadı, anlattılar her noktasını.

Hem hesaplıyorsun, hem tasarlıyorsun, hem çiziyorsun, hem programlıyorsun, hem montajlıyorsun, hem haberleştiriyorsun, sonra çayı alıp çalıştırıyorsun ve karşısına geçip yaptığın mühendislik eserini seyrediyorsun. Huzur, mutluluk, gurur, onur hepsi bir arada... ve bununla da kalmıyor. Üzerine para kazanıyorsun! evet yanlış duymadınız, sonuçta ortada bir emek var ve karşılığını maddi olarak da alıyorsunuz.

Elbette anlattığım kadar bal kaymak bir iş değil.Ve bunları tabiki de tek başına yapmıyorsun onu da biliyorum. İşin yarısınında makine müh.liğide olduğunu biliyorum. Biliyorum, sakin olun. Ancak hani üzerindeki tozu, kiri, pisliği şöyle bir silince, belki bir kaç ufak tefek çatlağı da tamir edince, üzerine de yılları ekleyince, altından bu anlattıklarım çıkıyor.

Şimdi soruyorum sizlere, 1 senelik mühendis olarak; yeni, hiç bilmediğiniz bir sektör de işe başlamak nasıl bir fikir.
Ve en önemlisi, mevcut işini bırakıp bir anda bambaşka bir sektörde iş bakan biri olarak, beni işe almalarını nasıl sağlayabilirim.

Saygılarımla..
 
Tepkiler: emg
Merhabalar.

Ben de özel bir şirketin Hidroelektrik Santralimde kumanda oparetörü olarak 6.yılımı tamamlamak üzereyim. Sizin gibi mühendis birisi degilim Liseyi Bilişim Teknolojileri / Web Tasarım ve Programlama olarak okudum. Üniversite sınavını ilk girişte kazanamadıktan sonrada maddi sıkıntıdan dolayıda bir tanıdık birisi vasıtası ile elektri'ğin e sini bilmediğim halde bu işe başladım. İşimi ilk zamanlar sevmiyordum sevmeme sebebim bilmedigin bir iş olunca başındaki amir ne derse onu yapıyorsun daha fazlaya gidemiyorsun bende daha sonra açıkögretim elek.enerjisi üretimi iletimi ve dagıtımı bölümnü bitirdim. Biraz tecrübelenmek için ama yinede yeterli değil tabi.

Neden bu işi yaptınız diye bir soru sorabilirsiniz. Benim kisi başlangıç için mecburiyetti maddi yönden sıkıntılı bir dönemde bulabildiğim ilk işti gözüm kapalı atladım o günler için tek amaç bir kaç kuruş kazanmaktı. Şmdi ise amacım bu işe aşagı yukarı altı yılımı verdim birazcıkta işimi sevdim. Bu saatten sonra amacım teknik bilgimi biraz arttırıp işletme şefliği,müdürlüğü vs yapmak. ( bu arada tavsiyelerinizi bilginizden faydalanmak isterim).

Sanırım biraz birbirimize benziyor. Ben mühendis değilim sektörlerimiz farklı olsada Mühendislerin yapacagı işi başımızda amir sayesinde yapıyorum. Sizse mühendissiniz bilginiz var ancak işinizi yapamıyorsunuz.

Sizin sorunuza gelince.

Sevmediğiniz ve bilmediğiniz bir işi yapmak zordur. Bu benim tecrübemle sabit. Ama işin bir de maddi boyutu var artı emek var. Eger maddi sıkıntı çekmem diyorsanız ki işten ayrılırsınız yeri gelir altı ay iş bulamazsınız. Ama ben maddi sıkıntı çekmem diyorsanız sevmediğiniz bir işi yaparak da sıkıntı çekmenin manası yok bence. Maddi yönden sıkıntı olmadığı sürece otomotiv olmazsa,otamasyon olur,vs vs. Hani sizin dediğiniz gibi şeffin sözün dinleniyor vs vs. Egodur ama bir yerde hayatın gerçegidir. Bunuda yabana atmamak gerekir.

Bu arada Elektrik,Elektronik,otamasyon hakkında biraz yol kat etmek istiyorum buna ihtiyacım var her türlü önerinizi bekliyorum ( video, dergi,egitim setii kitap vs )


Umarım umduğunuzu bulursunuz kolay gelsin.
 
Mesleğin hiç bir sektörünü küçümsememek gerekir 10 sene kadar özel sektörde şantiyelerde çalıştım başta şef görünümlü amele olarak başladım yıllar geçtikçe gerçek şeflik yapmaya başladım, özel sektör neticede insanın kanını emer, çalışma şartları insanlıktan çıkartır ama mesleğimi yapan şanslı teknik elemanlardan olduğum için son derecede keyif aldım, büyük tecrübeler edindim.
Bana görede şantiyenin çalışma ortamı güzeldir, saha işin biter ofis işine geçersin tüm kontrol senin elindedir. Fabrikada robot gibi çalışırsın,amirin boldur, tuvalete girsen kameradan kaç dk içeride kaldığını tüm hareketlerini izlerler,canından bezdirirler. Neticede tercih meselesi herkesin bu konudaki düşüncelerine saygım vardır. +5 yıldır da kamudayım insanca çalışıyorum, insanca dinleniyorum, insan gibi yaşıyorum...
 
merhaba dostum türkiyede hangi otomotiv sektöründe bu dediklerin var çok merak ettim yurt dışına çıkıcaksan orası ayrı ,
bu hem hem hem diye anlattıklarının hepsi ayrı dallar ve ayrı uzmaklıklar hepsini bir kişi yapmıyor anlayacağın sen hangisi olmak istiyorsun ?
1 sene daha erken yaışında genç başka sektöre tabiki geçebilirsin sonuçta şantiyede bi farklılık olmıyacak hayatında
 
Evet sektör değiştir,şantiyede akıllı adamın yeri değildir. Aile ve sosyal yaşantında kötü etkilenir. Ne hafta sonu vardır nede başka bişrey. Belli bir sosyal kültürü alan adama git şantiyede çalış demek, yırtıcı kuşu evde kafese koymak gibi bir şeydir. Seni anlıyorum, dört işlemi yapan kişi birazda yırtıksa bu işleri yapabilir.

Otomotiv sektörüne çok fazla olumlu bakmışsın, Türkiye de mühendislik alanı gerçekte yapılan çok sınırlıdır. Montaj sanayisi vardır. Bilmiyorum mühendislik yapacağın bir iş mi arıyorsun yoksa çalışma şartları daha düzgün kalıcı bir iş mi istiyorsun, önce buna karar ver.

üniversiteye girdiğimde aklıma hiç gelmeyen kamu kurumunda çalışıyorum, şantiye ve fabrikayı görüp gelen bir çok meslektaşımız gibi bende sonuçta devlette kendimi buldum. Şikayet gibi olmasın gerçekten çok mutluyum. Sayın yaşlı uzmanın dediği gibi insanca yaşayabiliyoruz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…