santral mekanik gücü

Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
107
Puanları
1
Yaş
40
merhaba bir termik santralin elektriksel olarak kurulu gücü generetor vb şeylere bağlı peki mekanik kurulu gücünü ele alıasrsak neyi baz alacağız ve neden sadece elektriksel kurulu güçten bahsedilirde mekanik kurulu güçten bahsedilmez
 
Elektriki güç yada mekaniki güç diye bir ayrım yok. Bir sistem için bahsedilen güç ne ise mekaniğide elektriğide odur. (100kVA lık bir jenaratörün altarnatörüde dizel motoruda teorik olarak 100kVA dır.) bu termik santrallar içinde geçerli tabi.

Elektriksel güç ve mekanik güçten kastın başka bişiyse onu bilememiyorum.

Kolay gelsin...
 
Santral gücü belirtilirken mesela 104.7 MWM 102.7 MWE olarak belirtilir burdaki MWM mekanik güç anlamında o anlmadaki mekanik gücü soruyrum
iyi çalışmalar
 
Dizel motorun teorik gücü 100 kVA olmaz çünkü VA birimi Elektrik gücü temsil eder.Mekanik güç beygir veya watt olarak ifade edilir..
 
Santral gücü belirtilirken mesela 104.7 MWM 102.7 MWE olarak belirtilir burdaki MWM mekanik güç anlamında o anlmadaki mekanik gücü soruyrum
iyi çalışmalar
Mekanik enerji %100 verimle Elektrik enerjisine çevrilebilseydi o zaman her iki güç te aynı olacak idi. Generatörlerde alınan mekanik enerjinin bir kısmını ısı enerjisi olarak ortaya çıkar. Verim %98 civarı olur.
(Verim = elektrik gücü/mekanik güç x 100)
 
Ben anladıgım kadarıyla anlatayım şimdi termik santrallerin ana enerji kaynakları yakıtlardır(Kömür dogalgaz fuel oıl v.b ) bunların yakılarak elde edilen ısı enerjisi kazanlarda suyun buhara dönüştürülmeinde kullanılıyor buhar da türbinleri hareket ettirerek genaratöründe hareketiyle gen. den Elektrik elde ediyorz. fakat unutmamız gereken bu işlemler sırasında bacadan atılan ısı enerjisi, kazan ile türbin arasındaki su bhar cevrimi sırasında artık buharın tekrar su ya dönüştürülmesi birer enerji kaybır biz bunu kondanse kayıpları olarak tanımlıyoruz. bu kayıplardan sonra bir santralin gücü ortaya cıkar ayrıca termik santrallerin verimleri %35-40 civarındadır.yani verdigniz gücün ancak 3 te 1 kadar elektrik enerjisi elde edersiniz.
 
Aslında güç tek bir olgudur ve bütün güçler birbirine çevrilebilir. Jeneratör gücünü kVA cinsinden vermemin sebebi meseleyi fazla karmaşık hale getirmemek içindi.

Basit bir örnek vereyim 2 beygirlik bir benzinli motora kaç watlık altarnatör bağlanır diye sorulduğunda cevap verebilmemiz için kosinüs fi kaç diye sormamız gerekir. Bu değeri bildikten sonra altarnatörün gücünü söyleyebiliriz. Oysa motor gücünü 1500 VA olarak tanımlarsak . Başka bir soruya ve tartışmaya gerek kalmadan 1500 VA lik bir altarnatör takabilirsin diyebiliriz.

Verimlilik meselesine gelince . Sadece mekanik aksamın değil alternatör dahil her sistemin kendine özgü verimliliği vardır. Verimlilik bir santral tasarlamıyorsanız ; Yaygın olarak güç hesabı yaparken değil enerji hesabı yaparken göz önüne alınır. Çünki makinaların maksimum verimlilik bölgeleri farklıdır .

Örneğin (kolay anlaşılsın diye güçleri yine kVA olarak veriyorum) 120kVA lık mekanik bir tahrik mekanizmasına bağlı 100kVA lık bir altarnatör 150kVA lık mekanik bir tahrik mekanizmasına bağlı 100kVA lık bir altarnatörden daha verimlidir diyemeyiz. (aslında güçlere baktığımızda denilebilirmiş gibi görünüyor) Bilmemiz gereken asıl mesele sisteme kaç jul enerji verdiğimizde kaç jul enerji alıyoruz.

Elektriksel olarak hesaplarkende wat cinsinden değil VA cinsinden hesaplamakta büyük fayda var . Çünki wat cinsinden hesapladığımızda , yükün verimsizliğini üretim sistemimizin verimsizliği gibi algılayabiliriz.

Cos fi:1 verilen güç 100W alınan güç 90W verim %90
Cos fi:0.5 verilen güç 100W alınan güç 45W verim %45

Cos fi:1 verilen güç 100VA alınan güç 90VA verim %90
Cos fi:0.5 verilen güç 100VA alınan güç 90VA verim %90

Anlaşılır olma çabasını anlaşılır hale getirmek çok zormuş :))))

Kolay gelsin...........
 
yukarıda yazdıgım gerçek bir santralin gücünü temsil ediyor 104.7 MWm 102.7 MWe gerçek güçleri yani arkadaşın bahsettıgı 3 te 1 i felan o başka bir şey burdaki elektriksel gücü MWe olarak emsil ediyor türbin gücü peki MWm i belirleyen faktör nedir.Anlatmak iatediğim soru bu aslında.
 
içten yanmalı motorda verim %20 yani 100 beygir motor 20 beygir lik iş yapar elektrikte bu %80 yani 100kW motor 80 kW iş yapar her santralin mekanik enerjisi farklıdır ve farklı hesaplanır (barajlar mesela %60 verir)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst