kubilay46
Üye
şimdi arkadaşlar sizinle geçen kompanzasyonunu yaptığım bir taş ocağının bilgilerini paylaşacağım gittiğim ocak 3450 tl reaktif ceza yiyormuş her ay burayı yapanda dükkanı olan ve yıllardır bu işin içinde olan bir vatandaş şimdi panoları tabiki tekrardan revize ettik reaktif güç kontrol rölelerini değiştirdim kaeldi entese çevirdim pano hemen hemen sıfırdan yapılmış gibi oldu 6 kademe idi ben 12 kademe yaptım bu gibi tesislerde ölçüm og'den yapılıyor fakat kompanze panoları ag de3 adet trafo var 2 adet 400kva 1 adet 250 kva trafo var birisi boşta ben 2 adet trafonun kompanzesini yaptım burası taş ocağı yılın 12 ayı çalışan bir tesis değil tabiki bu nedenle bu tesislerin çalışmadığı zamanlarda tesis reaktife girmiş hiç çalışmazken tesis 3450 tl ceza ödemiş sadece bekçinin yaktığı soba ve aydınlatma var burada şimdi kök binasından sonra trafolara kadar havai hat var yaklaşık 300 mt kadar çoğu arkadaş forumda akım bilgisini og den alınmasını öneriyor iyi güzel ama arkadaşlar bu mesafede bunu yapmak zor ve diğer husus forumda gördüm çoğu arkadaşın havai hat değilde tesisinde xple kaplo var buda tam tersine kapasitif basıyor bu trafolarda sabit grubta yoktu biz birine 7,5 kvar diğerine ise 12,5 kavar kondansatör ekledik tesis devamlı çalışsa sabite hiç gerek yok arkadaşlar biz bu tesis devamlı çalışmadığı için sabit kondansatör koyduk yoksa benim kendi çalıştığım fabrikada 2500kva trafom var ama yinde sabitim yok bir ikinciside entesin eski rölesini kullanıyorum tek akım trafolu rle ve değerlerim ise cap: 0,03 indik: 0,04 ama benim bahsettiğim tesisler bizim fabrikadan farklı bahsettiğim taş ocağı gibi başı belada olan forumda çok arkadaş vardır şimdi birde çoğu arkadaş hemen yeni nesil kompanzasyon diyor da başka bişey demiyor tamamda arkadaşalar dediğiniz sistem güzel ama fiyatlar çok aşırı derecede uçuk ben geçen birinden fiyat aldım adam resmen uçuyor burası türkiye çok sorunlu müşterilerim var ama hiç birinde yeni nesil kompanze uygulamadım hepsindede entesin rg3-12cs serisi var mükemmel röle kim ne derse desin taş ocağına gelelim gece yanan aydınlatmaya bir tane monofaze kondansatör bağladım ve şu an reaktif aşırı şekilde düşmeye başladı değerlere ilk baktığımızdas reaktif oranı % 2,68 idi şimdi ise %35 e düştü yapalı daha iki gün oldu tabiki ben bu işin priyim demem forumda çok değerli ve bilgili arkadaşlarda var ama bende 8 senedir bu işle ve tavuk çiflikleri ve otomasyonla uğraşıyorum yinde tekra ediyorum bu konuda sorunu olan arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırım herkese iyi çalışmalar