SCADA Sistemi Nasıl Birşeydir?

THE CURE

Üye
Katılım
13 Ara 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Merhabalar. Scada ile ilgili nette çok bilgi var ama şu çok basit soruların cevaplarını bulamıyorum:

1- SCADA bir yazılım mıdır?
2- SCADA sisteminin kendine özgü monitörü var mıdır? Yoksa, tamamen yazılımdan ibaret olduğu için ofisimizdeki bilgisayarlar SCADA'yı kullanmamıza yetiyor mu?
3- SCADA sistemi yazılımdan ibaret değilse ne gibi ekipmanları vardır? Yani PLC gibi kendisine özgü kartları var mıdır?
4- SCADA sisteminin kurulması için PLC'nin olması şart mı?

Yanıtlayan olursa memnun olurum.:confused:
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
THE CURE kardeş scada sahadaki verileri görme ve uzaktan kontrol etme imkanı sağlayan bir prgramdır. Bu veriler ve kontrol işlemi PLC sayesinde gercekleşir.Bundan dolayı scadayla plc bir bütündür diyebiliriz.Scadayı ewindeki pcye bile kurabilirsin. Mesela biz Vijeo citect kullanıyoruz.Netten bu programı ücretsiz indirebilir simule edebilirsin.
 
Peki, PLC dışında başka ek bir ekipmana ihtiyaç yok mu? Otomasyoncu bir arkadaşım var demişti. Ayrıca, SCADA tamamen bir yazılım ise, neden SCADA sanki PLC gibi bir donanıma sahipmiş gibi SCADA 'sistemi' denmekte? Son bir soru: SCADA yazılımı tek midir? veya Siemens SCADA'sı veya Omron SCADA'sı şeklinde ayrı yazılımlar mı kullanılıyor? Similasyon proğramı tavsiyen için teşekkürler. Umarım Benim gibi SCADA'yı ilk kez tanıyanlara da yardımcı olur.
 
siemens'in wincc shineider'ın vijeo citect gibi farklı markalarında kendine özgü scada yazılımları mevcuttur bu yazılımlarla diğer marka cihazlarda kontrol edilebilir örneğin yazılım wincc olduğu için bütün cihazların siemens olması gerekmemektedir. scada plc, rtu gibi cihazlardan sahadaki verileri toplayıp size ekran üzerinden izleme ve kumanda etme olanağı verir. örneğin bir su tankınız var ve bu su tankında seviye sensörleriniz var bu seviye sensörlerini plc'ye bağlayarak scada ekranından tankınızın ne kadar dolu olduğunu görmenize imkan sağlar. veya plc ile bir motoru istediğiniz zaman manuel olarak bilgisayardan durdurup çalıştırmak istiyorsanız yine scada ekranınızdan motoru çalıştır durdur gibi kontrol komutları verebilirsiniz.
 
Sn the cure;
SCADA
terimi Supervisory Control and Data Acquisition kelimelerinin ilk harfleri ile oluşturulan bir kısaltmadır. SCADA sistemleri büyük bir alana ait teknik konulardaki denetleme ve yönetim işlevini yerine getirmek amacındadır. Bu bağlamda çoğunlukla HMI (Human-Machine Interface) veya MMI (Man-Machine Interface) kısaltmaları ile yanyana kullanılır. wiki alıntısıdır.(bilemediğim için böle yazdım)
Scada bir marka tek başına bir ürün yazılım değildir. Scada plc, bilgisayar,plc yazılım vs diğer yazılımların izleme, kontrol, raporlama vb işlemlerin yapılması için biraraya getirilmesidir.
örnek vermek gerekirse;
10 adet motor
2 adet debimetre
10 adet vananın olduğu bi proses düşünün ve bunu bir plc programı ile kontrol edildiğini. Siz bilgisayara yüklenmiş scada(siemens wincc,shnider citect gibi) programı yardımcılığı ile plc üzerinden motorların vanaların debimetrelerin durumları anlık olarak izleme değiştirme(çalış-dur gibi), değerleri kaydetme, bunları grafikler halinde gösterme, arşiv yapma gibi işlemler yaptığınız taktirde bir scada sistemi kurmuş olursunuz.
Oldukça teknik terimlerden uzak yalın şekilde anlatmaya çalıştım umarım faydası olur.
İyi çalışmalar.
 
Herkese teşekkürler, ancak. Ben hala ''Bir PLC veya PLC'ler grubunu SCADA proğramı yüklü olan bir bilgisayara bağlamak için başka bir ekipman (kart vb.) gerekli mi?'' sorsuna cevap alamadım.
 
Sn thecure bu kart veya ekipman ihtiyacı plcnizin sisteminizin kurulu olduğu veya kurmak istediğiniz ağa bağlı. En güzel kolay sistem ise(bence) ethernet ağı olması sizinde bilgisayarınızın bir ethernet portuna sahip olması, ağa bağlanmak içinde tabiki bir ethernet switchi.
Gerisi ise programda ayarlama, yani scada programınıza mesela plc 192.168.1.43 adresinde, energy analizörü 192.168.1.42 adresinde gibi ayarlamaları yapmak ve verileri oralardan çekmesini sağlamak.
Yok ben profibus modbus ağlarındaki plcleri bağlamak istiyorum derseniz evet özel kartlara sahip olmanız gerekir. Özel derken siemens vb firmaların kataloglarında bulabilirsiniz sanayide yaptırmaya gerek yok:D
 
calısacagın cpu yu pn/dp secebılırsın.pn ethernet baglantısı dp ıse profıbus baglantısı demektır.daha sonra cpu'nun uzerınden alıcagın ethernet baglantısını dırek bılgısayarın kasasındakı ethernet gırısıne baglarsın.eger bırden cok pc baglanıcaksa ethernet portu(scalance-siemens) baglarsın ve cpu'dan porta, bılgısayarlardan porta baglantılar yapılır.dıagnostıc ayarlarını ve pcnın guvenlık duvarının kapalı olmasına dıkkat etmelıssın.
 
Herkese teşekkürler, ancak. Ben hala ''Bir PLC veya PLC'ler grubunu SCADA proğramı yüklü olan bir bilgisayara bağlamak için başka bir ekipman (kart vb.) gerekli mi?'' sorsuna cevap alamadım.

Arkadaşım elinde 1 adet PLC ve 1 adet SCADA yüklü bilgisayar var ise bunu en basit olarak OPC üzerinden haberleştirebilirsin.
 
Öncelikle arkdaşlar herkezden çok özür dilerim belki çok basit bir soru soruyorum ama bilmeyen için zor tabiki.
Sn the cure gibi bende bu sistemlerin mantıgını ve kullanım nedenlerini merak ediyorum.
yukarda yorumları okudum scada' ekipmanları kontrol edıyoruz verileri görebiliyoruz diye yazılmış bir makina yanındaki oparatör panelinden de bu işlemi yapıyoruz bunun scadadan farkı nedir.
wincc ve flexible arasındaki fark ve kullanım amaçları nelerdir.
belki sorularımın cevabı yukarda vardır ama ben sistemi bilmedigim için neyin ne oldugunu anlayamadım ilgilenen arkadaşlar kusura bakmasın teşekkürler şimdiden
 

Forum istatistikleri

Konular
129,070
Mesajlar
922,993
Kullanıcılar
451,352
Son üye
mrt8ydn

Yeni konular

Geri
Üst