Anladım, ben teşekkür ederim. Ancak PID'nin yapılacağı yeri yanlış düşünmüşüm, sürücü sanmıştım ama siz PLC üzerinden PID yaptırmak istiyorsunuz. Zaten temelde aynı şey, encoderı okuyabilmek için gereken yüksek frekansa uygun girişler PLC üzerinde bulunduğu için(sürücüye özel bir kart takılmadıysa) encoder'ı oraya bağlayıp PID işlemini PLC içinde yapıp PID'nin sonucunu sürücüye gönderebileceğiniz gibi encoder bilgisini PLC'nin analog modülünden sürücüye gönderip orada da PID işlem yapabilirsiniz. PLC'niz hangi model bilmiyorum ama hazır bir blok vardır PID için, Twido'da var örneğin. Örnek bir program da hazırlayabilirim ama burda sözel olarak da yazayım şimdilik. Encoder'ın yüksek frekanslı pulse bilgisini okuyabilmek için fast yada very fast counter kullanmak gerekiyor. Bloğun ayarları yapılırken seçtiğiniz moda göre(yukarı, aşağı, çift yönlü veya frekans hesaplama modu gibi) örneğin I0.0 girişine encoder'ı bağlamanız gerektiğini söylüyor zaten(pulse input). Kablo bağlantısını ona göre yaptıktan sonra counter o pulse değerlerini sayıyor( sayma işlemini bir buton yada durum ile de başlatabilirsiniz). Setpointinizin frekans yada devir bilgisi olma durumuna göre sayıcının anlık değerini çarpma bölme işlemleriyle frekans yada devir/dakika şekline dediğiniz gibi dönüştürüp ona göre motoru sürebilirsiniz. PID ayarlarında her bir değişkeni bir MW(memory word, mword) üzerinden girmenizi isteyecektir, siz de setpointinizi, geribesleme yani encoder bilgisini(setpoint ile aynı birime çevirdikten sonra), oransal, integral ve/ya türev kazançlarının katsayılarını birer mword üzerinden PID bloğuna tanımlıyorsunuz, MW1de setpoint var gibi. PID işleminin sonucunu da atayacağınız bir mword üzeriden alıyorsunuz. Bunu da analog kartın istediğiniz çıkışına eşitlediğinizde frekans yada devir bilgisi, nasıl ayarladıysanız, analog kart üzerinden sürücüye iletiliyor. Yanlız dikkat edilmesi gereken şey, örneğin frekans bilgisi yolluyorsanız ve bu bilgi 0-50Hz arasında olacaksa, modülleri programa eklediğiniz sayfada o modülün ayarlarından kullanacağınız çıkışı da 0-50 arasına ölçeklemeniz ve 0-10V mu yoksa 4-20mA ile mi ileteceğnizi girmeniz gerekir(sürücüde bağlayacağınız girişe göre, dediğim gibi Altive71de AI1 gerilim AI2 ise akım üzerinden çalışmaktadır, fakat AI2 için ayarlardan normalde 0-20mA olan değeri 4-20mA'e ayarlamanız gerekebilir). Böylece 50 sayısı geldiğinde bunu maximum çıkış değeri olarak sürücüye iletecek ve o da bu max değer karşılığı olan HSP değerinde motoru çalışacaktır. Eksik kalan bir yer yada başka sormak istedikleriniz varsa açıklamaya çalışırım, kolay gelsin.