GENERATÖRLERDE İKAZ SİSTEMLERİ
Bir alternatif akım senkron generatörünün gerilim üretebilmesi için rotor kutup bobinlerden devamlı olarak herhangi bir DC uyartı kaynağından beslenmesi gerekir. Rotor dışarıdan DC ile beslenince rotor kutuplarında mıknatıs kutupları oluşturulur. Generatörün türbin tarafından döndürülmesi anında bu mıknatıs kutuplarının meydana getirdiği alanlar stator sargıların kesecek ve stator sargılarında bir gerilim meydana gelecektir. Generatör rotor kutuplarındaki kutuplaşmayı temin etmek için tesis edilmiş doğru akım sistemine generatörün ikaz sistemi denir.
İkaz sistemini iki gruba ayırabiliriz:
1.) Dinamik(Dinamolu) ikaz sistemi
2.) Statik(Tristörlü) ikaz sistemi
DİNAMİK İKAZ SİSTEMİ
Dinamik ikaz sisteminde doğru akım, generatör miline bağlı bir DC dinamo aracılığı yardımıyla DC üretilip generatör rotor sargılarına çeşitli yöntemler ile verilir. Genellikle 1-200 Amper arası ikaz akımları için kullanılır ama bazı durumlarda 500 ampere kadar ikazlama akımı üretebilen dinamik ikaz sistemleri mevcuttur.
STATİK İKAZ SİSTEMİ
Statik İkaz sistemi 10000A’ kadar varan büyük ikaz akımlarının olduğu büyük güçlerde kullanılır. Bu sistem Dinamik ikaz sisteminden daha büyük akımlar için kullanılmaktadır. Statik İkaz Sisteminde generatör çıkış gerilimi, DC ikaz akımının direkt olarak kontrol edilmesiyle sabit tutulur.
Yani özetle,
dinamik ikazda generatör miline bağlı bir dinamo yardımıyla enerji üretilip generatör sargılarına DC veriyoruz.
statik ikazda ise generatör miline herhangi bir dinamo bağlı olmayıp, ya akü grupları ile ya da AC/DC dönüştürücüler ile rotora DC verilmektedir. saygılarımla...