Büyük şebekeleri santrallarda birden fazla generatör bulunur. Yük durumuna göre bu generatörler besliyen kendi aralarında veya o şebekeyi besliyen öteki santrallardaki generatörler ile paralel bağlanırlar. Generatörleri paralel bağlamayı gerektiren nedenler şunlardır :
1° — Bir santralın yükü günün her saatinde aynı değildir. Yük arttıkça çalışmakta olan generatöre başka generatörler paralel bağlanarak artan yükü karşılamaları sağlanır. Bunun için santrallarda birden fazla generatör bulundurulur.
2° — Santralın en büyük yükünü (P max) karşılayabilecek büyük güçlü bir generatör bulundurmak da uygun değildir. Çünkü santral her zaman aynı yükle çalışmayacağı için verim azalır. Bilindiği gibi elektrik makinelerinin verimleri, makine tam yükte çalışırken en büyük değerindedir. Bu durumda verimi arttırmak için santralda birden fazla ve daha küçük güçlü birkaç generatör bulundurmak gerekir. Böylece yük durumuna göre generatörleri paralel bağlıyarak verim yükseltilebilir.
3° — Santralda birden fazla generatör bulundurarak işletme emniyeti de sağlanır. Çünkü arıza yapan generatör devre dışı-edilerek sağlam generatörler devreye alınır ve beslemenin sürekliliği sağlanır. Böylece aboneler enerjisiz kalmaz.
4° — Bölgeleri besliyen santralların yük durumlarına göre, öbür santrallarla enerji alış verişi yapılarak enerji yetmezliği giderilebilir-Bunun için santrallar arası paralel bağlantı yapılır.
5° — Santralda birden fazla generatör bulundurulunca,
Bakım kolaylığı da sağlanır. Çünkü generatörlerin zaman zaman bakımlarının yapılması .gerekir. Santralda bir generatör bulunursa bu 'generatörün bakımı sırasında aboneler enerjisiz kalır.
Bu sayılanlar dikkate alındığında, santralda birden fazla generatör bulundurmak ve bunları paralel bağlamak zorunluğu ortaya çıkar.
PARALEL BAĞLAMA VE KOŞULLARI :
Generatörlerin paralel bağlanmasında en önemli faktör akım darbesi ve gerilim dalgalanması oluşturmamaktır. Paralele girme sırasında devreden akım çekilmemeli veya devreye akım gönderilmemelidir. Bunu sağlayabilmek için şu koşulların yerine getirilmesi gerekir :
Paralel bağlanacak generatörlerin gerilimleri birbirine eşit olmalıdır.
1- Paralel bağlanacak generatörlerin frekansları birbirine eşit olmalıdır.
2- Paralel bağlanacak generatörlerin aynı adlı uçları (fazları) birbirine bağlanmalı, yani faz sıraları (döner alan yönleri) aynı olmalıdır.
3- Generatörlerin fazlan bütün çalışma süresince üstüste olmalıdır. (Senkronizm anında paralel bağlanmalıdır.)
4- Bu sayılanlara ek olarak, generatörleri paralel bağlamak için gerilim eğrilerinin sinüsoidal olması da sayılabilir. Bu durum tamamen generatör yapısına bağlıdır. Ayrıca regülatör karakteristiklerinin de uygun olması istenen özellikler arasında sayılabilir.