Senkronizasyon Çalışma

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
4 adet generatorlu bir santralda, 4 adet giriş ve ölçü hücresinin sekronizasyon çalışması, teknik anlamda nedir, senkronizasyonlu çalışmasa ne olur, yardımcı olan arkadaşlara tşk ederim.

Senkronizasyon, bildiğim kadarıyla senkrondan gelmektedir. Uyumlu, eş zamanlı çalışması.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
merhaba

alternatörlerin ürettiği alternatif akımın frekansı fazı ve gerilim şidetleri eşit olamassa paralel bağlanamazlar
bir enerji santralindede pek çok alternatör olduğundan hepsini aynı faza getirmek için özel işlemler uygulanır
bu alternatörlerin devirlerinin alçaltılıp yükseltilmesi ve bir birleri arasındaki aynı fazlar arasındaki gerilim farkına göre yapılır.gerilim farkları 0 olunca ve alternatörler senkronize olunca şalterleri kapanır aynı hatta enerji verir.eğer jeneratörler senkronize olmassa bir birleri üzerinden akım akar buda istenmeyen durumdur.
 
Büyük şebekeleri santrallarda birden fazla generatör bulunur. Yük durumuna göre bu generatörler besliyen kendi aralarında veya o şebe­keyi besliyen öteki santrallardaki generatörler ile paralel bağlanırlar. Generatörleri paralel bağlamayı gerektiren nedenler şunlardır :

1° — Bir santralın yükü günün her saatinde aynı değildir. Yük arttıkça çalışmakta olan generatöre başka generatörler paralel bağla­narak artan yükü karşılamaları sağlanır. Bunun için santrallarda birden fazla generatör bulundurulur.

2° — Santralın en büyük yükünü (P max) karşılayabilecek büyük güçlü bir generatör bulundurmak da uygun değildir. Çünkü santral her zaman aynı yükle çalışmayacağı için verim azalır. Bilindiği gibi elektrik makinelerinin verimleri, makine tam yükte çalışırken en büyük değerin­dedir. Bu durumda verimi arttırmak için santralda birden fazla ve daha küçük güçlü birkaç generatör bulundurmak gerekir. Böylece yük duru­muna göre generatörleri paralel bağlıyarak verim yükseltilebilir.

3° — Santralda birden fazla generatör bulundurarak işletme emni­yeti de sağlanır. Çünkü arıza yapan generatör devre dışı-edilerek sağlam generatörler devreye alınır ve beslemenin sürekliliği sağlanır. Böylece aboneler enerjisiz kalmaz.

4° — Bölgeleri besliyen santralların yük durumlarına göre, öbür santrallarla enerji alış verişi yapılarak enerji yetmezliği giderilebilir-Bunun için santrallar arası paralel bağlantı yapılır.
5° — Santralda birden fazla generatör bulundurulunca, Bakım ko­laylığı da sağlanır. Çünkü generatörlerin zaman zaman bakımlarının ya­pılması .gerekir. Santralda bir generatör bulunursa bu 'generatörün ba­kımı sırasında aboneler enerjisiz kalır.

Bu sayılanlar dikkate alındığında, santralda birden fazla generatör bulundurmak ve bunları paralel bağlamak zorunluğu ortaya çıkar.

PARALEL BAĞLAMA VE KOŞULLARI :

Generatörlerin paralel bağlanmasında en önemli faktör akım dar­besi ve gerilim dalgalanması oluşturmamaktır. Paralele girme sırasında devreden akım çekilmemeli veya devreye akım gönderilmemelidir. Bunu sağlayabilmek için şu koşulların yerine getirilmesi gerekir :

Paralel bağlanacak generatörlerin gerilimleri birbirine eşit olmalıdır.
1- Paralel bağlanacak generatörlerin frekansları birbirine eşit olmalıdır.

2- Paralel bağlanacak generatörlerin aynı adlı uçları (fazları) birbirine bağlanmalı, yani faz sıraları (döner alan yönleri) aynı olmalıdır.

3- Generatörlerin fazlan bütün çalışma süresince üstüste olmalıdır. (Senkronizm anında paralel bağlanmalıdır.)

4- Bu sayılanlara ek olarak, generatörleri paralel bağlamak için gerilim eğrilerinin sinüsoidal olması da sayılabilir. Bu durum tamamen generatör yapısına bağlıdır. Ayrıca regülatör karakteristiklerinin de uygun ol­ması istenen özellikler arasında sayılabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,085
Kullanıcılar
452,403
Son üye
SİESTA

Yeni konular

Geri
Üst