Sera Otomasyonu

Ertug_TR

Üye
Katılım
2 Eki 2007
Mesajlar
292
Puanları
1
Selam Arkadaşlar ;
Sera otomasyonu hakkında bilgi lazım.(Otomatik gübreleme,otomatik sulama v.b..) Bu konuda ödev hazırlayacağım.Saygılarımla
 
Ertug_TR ' Alıntı:
Selam Arkadaşlar ;
Sera otomasyonu hakkında bilgi lazım.(Otomatik gübreleme,otomatik sulama v.b..) Bu konuda ödev hazırlayacağım.Saygılarımla

Bu konuyu uzun süredir merak ediyorum açıkçası, konu hakkkında bilgilere ulaşırsan, paylaşırsan sevinirim.
 
shininghalley ' Alıntı:
koy bitane ucuz plc ne istiyosan o yapsın sana

PLC, akıllı röle yada OP kulanılabilir tamam ama hangi parametreleri ölçüp değerlendirmemiz lazım veya hangi parametreler giriş yapılacak, nasıl bir program isteniyor, bunu merak ediyoruz.
 
arkadaşım çok kapalı bir tanım söylüyorsun.mesela desenki ben serada sulamayı otomatik yapmak istiyorum desen yardımcı olacaklar çıkar ama sen kapalı tanım kullanıyon
 
Bahçe işiyle uğraşıyordum, üzerine açmışsın konuyu. Diğer işlerle uğraşıdan bahçeye vakit kalmıyor. O yüzden otomasyona benim de ihtiyacım var.

Damlama borularım var, selenoid valflerle toprak kuruyunca suyu açacak şekilde toprağa iki metal çubuk saplamayı düşünüyorum. Toprak direnci su miktarı azaldıkça artar. Bu direnci takip ederek ve dikili bitkinin ihtiyacına göre ayarlama yaplması gerekiyor tabi.

sera içerisinde nerdeyse en önemli etken sıcaklık ve nem. Seranın içine ve dışına sıcaklık-nem sensörleri koyup içerisini belli bir sıcaklığı veya nemi aşmayacak şekilde stabil tutmak gerekiyor. Gelen okumalara göre pistonlu kollarla pencereler açılır yada aşırı düşüşlerde ısıtma sistemi çalıştırılır.

Gübreleme için suya karışabilecek mineral gübreler tercih edilirse karışım tankına ölçekli tartılar koyulur. Tartılar dolunca düşen cinsten seçilerek orantılı karışım sağlanır. Tank içersinde bir mikser karıştırıcı bulunur.

İlaçlama otomatik yapılacaksa tavanda ya raylı fıskiyelerle yada sabitlenmiş fıskiyelerle ilaçlama yapılır. İlaçlama yarı otomatiktir. Bitki alt tarafı ilaç alamayacağı için ilaçlama yarı otomatik kalacaktır.

Hocam devre istersen kandi bahçemde uygulamamı beklemen gerekicek. Sulama yeni başlıycak. Valf temin edinceye kalıyor. Sen daha önce bu bölümleri halledersen bizimle paylaş. Bahçe öksüz kalmasın.
 
arkadaslar bu sistem iki sekilde yapılabilir
saatli (ülkemizde cesitli bölgelerinde kullanılıyor) günün belirli saatlerinde otomatik sulama yapıyor
digeri ise topraktaki nem oranına göre sulama yapılması
bunlardan hangisi ve diger sartlar ne
 
Arkadaşlar, bahçenizde ne tür bir meyve yada sebze yetiştiriyorsanız, o meyve veya sebzenin ilk önce optimum nem ve sıcaklık oranlarını bilmek lazım, seranın çeşitli yerlerine nem ve sıcaklık sensörleri yerleştirilerek, alınan nem ve sıcaklık bilgileri PID ile veya PLC ile değerlendirilip, optimum değerler için gerekenler yapılır. Sn. bilimbenim 'in bahsettiği gibi diğer uygulamalar da, Genel olarak PLC (pıd özelliği ile de olabilir), PID, OP kullanılarak tam kontrollü bir sistem yapılabilir.
 
Seralarda Kullanılan Otomasyon Sistemleri

Sera Otomasyonuna Yönelik Laboratuvar Çalışması

Sera Otomasyonu - Tez
 

Ekli dosyalar

  • Sera Otomasyonu - Tez.rar
    1.5 MB · Görüntüleme: 219
  • Sera Otomasyon Sistemlerinin Geliştirilmesi.rar
    619 KB · Görüntüleme: 154
arkadaşlar sera otomosyon programı elinde olan arkadaş varmı acaba birde deney yapan yada detaylı bilgisi olan şimdiden tekkürler kolay gelsin
 
Sera otomasyonu için aslında PID ile direk yapılabilir. Sıcaklık ve nem değerini istediğiniz seviyede sbt tutturabilirsiniz. Görsel birşey olmamış olabilir belki ama işlev görecektir diye düşünüyorum. Bu iş ile uğraşan arkadaşların fikirlerini almak isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,064
Mesajlar
932,671
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri
Üst