Servo Motoru Belli Bir Açıda Döndürme

Katılım
31 Ocak 2011
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
34
arkadaşlar merhaba,
aldığım tasarım ödevinde hocam bana servo motoru 230 derece dön dur,730 derece dön dur yapılması şeklinde bir soru yöneltti. motorun belli bir derecede dönme açısını nasıl,nereden ayarlıyacam?motor-enkoder-sürücü ilişkisi nasıl olmalı?.ne çeşit enkoder kullanmalıyım?
yardım ederseniz çok sevinirim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Puls sınyalı ıle dondurmen gerekır step motor 1 turu kac puls ıle dondugunu gor 360/1 turdakı puls sayısı=katsayı


donecek derece/katsayı=gıdılecek puls
 
Puls sınyalı ıle dondurmen gerekır step motor 1 turu kac puls ıle dondugunu gor 360/1 turdakı puls sayısı=katsayı


donecek derece/katsayı=gıdılecek puls

anladıgım kadarıyla mesela 1 turda 10000 pals verıyo bu 360 derece icın.ıstenılen acıya gore pals alınması lazım.bu pals sayısını surucuden mı verıyoruz yanı?motor-enkoder-surucu ılıskısını bıraz daha acabılır mısınız?
bır de uygulama da hangı enkoderı kullanacagımızı nasıl belırlıyecez pekı?
tesekkur ederım..
 
Merhaba,

Servo motor kullandığınız için enkoder kullanmanıza gerek yok. Servonun arkasında modeline göre enkoder yapısı değişir.
Genellikle 2000 veya 2500 puls olur. Bu enkoder değerine göre motor milinin 1 turdaki dönme puls sayısına ulaşırsınız.
Örneğin 2500 puls'lık bir enkoder için 2500X4=10000 puls motorun 1 tur dönmesi için gerekli olan puls sayısıdır.
Böylelikle 1 derece=10000/360 olarak bulunur. Float (virgüllü) rakamlar çıktığı için uğraştırabilir.
Dahili pozisyonlama ile plc'ye gerek kalmadan (hmı kullanmak şartı ile) yapılabilir.
Projenize uygun ise İsteğiniz halinde dahili pozisyonlama ile ilgili detaylı bilgi verebilirim.
 
Fastltd ile irtibata geçmenizi öneririm.Onlar size en basit ve ekonomik yolu sunacaklardır.
 

arkadaşım motorun dönme hızını verdiğin pulslerin sıklığı ile dönme açısınıda sürücüye gönderdiğin puls sayısı ile ayarlıyorsun.Diğer arkadaşların bahsettiği gibi 10000 puls verdiğinde motor 1 tur atar yani 360 derece döner.fakat değer vigüllü çıkıyor peki o zaman ne yapacaksın.Servo sürücünün parametre değerleri ile oynayacaksın.10000 değilde 360 ın katları şeklinde bir değer seçtiğinde bu sorun da ortadan kalkaqcaktır.Saygılar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sevgili anti_chest;
Önce şunu sorayım Hocanız servomotor ile yapmankonusunda ısrarlı ise sana önerilen stepmotor çözümünu(dinçer_55 in önerdiği)hocan kabul etmeyecektir.Sonraki önerilerde bariz hata şu servomotor encoderinden bilgi alarak çözmeye çalışılıyor bu olabilir ama tam profesyonel için bile zor çözümdür.Hele bir yeni encoderlerin kodlanmış bilgi paketleriyle çalıştığı (motor sürücü ile motoru üreten firma kendine bağımlı kılmak için kodlanmış bilg üretiyor.Dekodingi ise sürücü yapıyor.)
benim önerim bu işi stepmotorla driveri microstep modunda çalıştırmaktır.tabii önce hocanı ikna edebilirsen.Bu forumda sana herkes destek olur.
Önce hocandan step motorlu çözüm için okey alın sonrası kolay.
ahmetdede2
 

sayın ahmetdede2 hocamı motor hakkında ıkna ettım.benım su anda enkoderden okudugum bılgıyı "lcd" ekranında okumam gerekıyor.yanı motoru bı sekılde donduruldugunde bunla beraber donen artımlı enkoderden o ankı derece bılgısını okumam gerekıyor.ornegın motor 35.derecede gıbı..
 
1 sn'de içerisinde verilen puls adedi motorun dönüş hızını belirler. Kastetmiş olduğum durum bir döner tablada 13 istasyonlu olduğunda 1 istasyona ulaşmak için kaç puls vermeniz gerekiyor. Burada çıkan değer virgüllü bir sayıdır ve bununla uğraşana kadar 12 istasyonlu yaptığınızda sizinde dediğiniz gibi "12" 360'ın Bölenlerini olduğu için hesaplaması kolay olur.
Ayrıca bu uygulamada sorunlan soru 360'ın katları değil derece olarak dönmesi isteniyor.5 derece servo motorun dönmesini için 2500 ppr'lık enkodere sahip servo motorun sürücüsüne gönderilecek puls sayısı/1sn. - çarpan ve bölen değerleri ne olmalıdır?????
(Kayma olup olmadığını tespit etmek için 20 kez çalıştırdığınızda da 100 derece olması gerekiyor. Bu uygulamada virgüllü işlemlerden kurtulmak imkansızdır.Basit servolarda. )
 
aldığınız servo motorun manuelinden "e gear" konusuna bakın. bunun anlamı servo kaç pulse te 1 tur atsın.standart ı genelde 10bin pulse bir turdur.sen e gear la ilgili parametreyi 360 yaparsan.270 tane pulse verdiğinde 270 derece döner.
ayrıca bir pulse kaynağına ihtiyacın olacak.bunun için fatek plc öneririm. kullanımı oldukça kolay.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…