ses enerjisi

ces

Üye
Katılım
10 Ocak 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Sesin dalga fekansından elektrik enerjisi elde etmek mümkün müdür?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ses enerjisini elektrik enerjisine çevirmek mümkündür.Manyetik mikrofonlar ve kristal mikrofonlar zaten bu işi yaparlar.Lakin bu enerji göreceli olarak küçük olduğundan güç kaynağı olarak kullanılmaz.
 
Ses enerjisinin yoğunluğu küçük olduğunda elde edilen enerji çok verimli değildir. Işık enerjisinde olduğu gibi seside odaklayarak enerji üretimi mümkün olabilir. Ses enerjisi özellikle 130dB üzerine çıktığında faydalı hale gelebilmekte. Bu seviyede titreşimlerle parçalama, buharlaştırma mümkün hale gelmekte. 170dB üzerine çıkıldığında ise ses gücü maddeden ısıl titreşimleri uzaklaştırma eğilimine kavuşur. Maddenin ısısını sesin odak noktasının dışına doğru adeta iter. Isıl değişim o kadar hızlıdır ki bu değişim enerjiye çevrilebilir. Tabi bu türde bir dış ses yoğunluğuna ulaşmak için yüksek frekanslı bir ses kaynağı gerekir. Ses enerjisinin yoğunlaştırıldığı odak bölgesinde kırıcı bir duvar oluşur. Bu bölge adeta bir kalkan gibi hareketli malzemeyi hareketsizleştirecek bir titreşime sokmaya zorlar.

Tersine enerji elde etmek için değilde farklı işler için sesin kullanıldığını yukardaki yazıdan anlamışsınızdır. Katı malzeme çökertme, malzemelerden tanecik temizleme, çamaşır yıkama, patetes kabuğu soyma, soğutma, kalkan olarak kullanılması gibi enrji tüketimi olan yöntemler gelişmekte. Tabi elektronikte kablosuz iletişimde dalga bindirme yönteminde kullandığımız mixleme tekniği gibi frekans bindirme ve yayıcı malzemenin uyum frekansıyla eşleşme gibi bazı teknikler yüksek verim eldesi sağladıkça hep kullanacağımız malzemeler haline gelecek.

Bu arada titreşim ile enerji üretimi konusu mikro seviyeye getirildiğinde, bir mikroçip içinde nano parçacıklarla gerçekleştirildiğinde ses ile enerji eldesi mümkün. Hatta bu konuda bir patent ve çalışma mevcut olacak diye hatırlıyorum. Taşınabilir cihazlar için tasarlanmış, raflarda piyasaya sürülme gününü bekleyen bir teknoloji
 
Tepkiler: ces


bu konuyla ilgii bi makale veya benzeri bi çalışma varmıdır varsa ve yayınlarsanız çok sevinicem ....
 
Sesin elektriğe çevrimi hakkında döküman ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Sesin Elektriğe Çevrimi.doc
    850.5 KB · Görüntüleme: 238
Hangi konuyu istemiştin aceba?
Kusura bakma konuyu epey dağıtmışım. Ben piezo elektrip modülü satan bir firma buldum. Patente ulaşamadım. Belirli bir süre geçmeden açıklaması verilmiyor.
bir titreşim modülü
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…