Ses sisteminden gelen gürültü

Katılım
29 Kas 2020
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
25
Herkese iyi forumlar, daha önce de forumda konu açmıştım bir ses sistemi yapacağım diye.
Sistemde 4 adet tpa3118 ve 1 adet tpa3110 kullandım. Besleme olarak da mervesan marka 24 volt 14.6 amperlik smps trafo kullandım.
Daha da açacak olursam, bir de kontrol kutusu yaptım içerisinde Bluetooth modül ve tizlere baslara ve midlere giden(amfileri ben seçtim tpa3118ler bas ve midler için tpa3110 tiz için kullanılıyor) sesin ayarlandığı potanslar yer alıyor bu sayede tiz mid ve bas dengesini kendim ayarlayabiliyorum. Bu kontrol kutusuna bir de 12 voltu aç kapa yapmak için hat giderken bir de 5 volt gidiyor. 5 voltu ise içerisine koyduğum telefon şarj aletini kullanarak sağlıyorum.
Sistemin tamamında ki elektriği kesmek için yani trafoya giden elektriği kesmek için konulan on öff buton amfilerin yanında yer alıyor. Bir de ledlerden bas vurdukça ışık yanması için transistör ile devre tasarladım, o da amfilerin yanında yer alıyor.

Sorun şu ki ses sistemini açtığım anda bir dip gürültü geliyor, bu çok ince tiz bir ses ve tüm hoparlörlerden duyuluyor. Tizlerden daha çok geliyor. Toprak hattı trafoya kesinlikle bağlı. Her amfiye ayrı ayrı giden gnd hattı da mevcut. Kontrol kutusunu bağlantısını kestiğim zaman yine kesilmiyor, şarj aletini söktüğümde de kesilmiyor. Ledler için transistöre giden hattı söktüm yine olmadı. Sorun trafodan veya elektrik hatlarının amfilere yakın olmasından kaynaklanıyor diye düşündüm.

Bu arada trafonun her çıkışına da iki adet paralel 25volt 1500uF kondansatör de bağladım. Sorun çözülmüyor.

Siz üstadlarım sizce bunun sebebi nedir?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210923_143520.jpg
    258.2 KB · Görüntüleme: 62
  • IMG_20210923_143258.jpg
    261.7 KB · Görüntüleme: 57
  • IMG_20210923_143250.jpg
    252.9 KB · Görüntüleme: 57
SMPS tipindeki guc kaynaklari eger iyi tasarlanmamislarsa bolca gurultu yayarlar.

Sira ile kullandigin smps guc kaynaklarini klasik sebeke transformatorlu tiptekilerle degistirirsen sorun muhtemelen kalkacaktir. (Once 5v sarj aletini degistir duzelmezse diger guc kaynagini degistir)

Seslendirme sistemlerinde kullanilan smps kaynaklar bilgisayarlarda yada led sistemleri icin tasarlanan guc kaynaklarindan daha farklidir.
 
Bu gürültüyü gidermenin yolu yok mu? Normal sargı trafoların fiyatları çok yüksek, bilgisayar için tasarlananlar uygun oluyordur mutlaka ama bana 24 volt lazım.
 
En azindan 5v olanin yerine farkli bir kaynaktan voltaj vermeyi dene. Ne bileyim deneme amacli 3 tane pil kullanki en azindan 5v guc kaynaginda sorun varmi yokmu belli olsun.

Bir de besleme voltajini tasiyan kablolarin amplifikatorun cok yakinindan gecmesine engel ol. Kablolarin istikametiyle oyna.

Pardon 5v kaynagi ayirdiginda tiz sesin devam ettiginden bahsetmissin. O zaman diger guc kaynagi yerine bir baska kaynak denemelisin. Sesi fazla acmamak sartiyla kucuk guclu 24v trafolu kaynak baglayip tiz sesin kaybolup kaybolmadigina bakmalisin.

Yalniz forograflara bakinca senin amplifikatorler D sinifi imis. D sinifi sistemler yuksek frekansda pwm kullandigi icin bu dip sesinden kurtulamayabilirsin.
 
Son düzenleme:
Hocam onu denedim zaten. Komple söktüm çalışmasa da olur diye. Ses yine kesilmedi. Hatları da başka yerden çekmenin imkanı yok maalesef, o şekilde tasarladım o şekilde delikler açtım MDF kasaya.
 
Ana guc kaynagini test için aku ile değiştirip deneyin. Yer Antalya ise test için yardımcı olabilirim.
 
Ana guc kaynagini test için aku ile değiştirip deneyin. Yer Antalya ise test için yardımcı olabilirim.
Yok hocam mersindeyim ben, amfileri söktüm tek tek denedim, ledi söktüm denedim, modülü söktüm denedim, transistöre giden gücü kestim denedim, trafoya dışarıdan başka kablo çekerek denedim yine aynı. Çok yüksek ihtimalle trafodan kaynaklı. Trafo mervesan mte-350-24 geçiyor. Datasheet veya incelemek isterseniz bakın hocam. Belki bana faydanız dokunur. Ben kesin olarak trafodan düşünüyorum artık.
 
İlk resimdeki konnektör teknik olarak uygun değil.
Bu bağlantıda giriş ve hoparlör çıkışları yapılıyorsa gürültü hiçbir şekilde kesilemez.
Sonraki ihtimal ise şase kablolarının uzunluğudur.
Bu kabloların uzunluğu teknik olarak çok önem arzetmektedir. Bunun en basit önlemi ise GROUND PLANE denilen ve metal bir levhayı hem montaj, hem de sistem sıfır noktası (Şemadaki besleme dönüş hattı) olarak kullanmaktır.
 
orijinal trafo ne oldu? onda toroidal trafo olurdu klasik trafo koy bence.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…