Sicaklik değerini direnç ile düşürme

isoo19

Üye
Arkadaşlar bir tane pano var ve orda sıcaklık göstergesi var fakat o +50 derece yüksek gösteriyor.. 5 6 çeşit direnç alıp hepsini denedim fakat değer hep yükseliyor nerde hata yapıyorum direnç ile o sıcaklık değerini nasıl düşürebilirim . 50derece düşmesi de önemli değil daha az daha fazla da olabilir

Hocam sıcaklığı nasıl ölçüyor analog mu dijital mi önemli olan bilgi bu. Ntc mi ptc mi? İkisi ters çalışır ayrıca direnci nereye bağladığın da çok önemli. En azından bilgi veren bi fotoğraf gönder yorum yapabilelim.

Dijital olarak ölçüyor kontrol modülü de mevcut ben direkt olarak sensor çıkışından eksi ve artı ucuna seri bağlayarak denedim hep değeri yükseltti.

Dijital olarak ölçüyor kontrol modülü de mevcut ben direkt olarak sensor çıkışından eksi ve artı ucuna seri bağlayarak denedim hep değeri yükseltti.
Ben sensöreden bahsediyorum hocam sensör iki pinli direnç matığıyla mı çalışıyor yoksa daha fazla uçlu olup sıcaklık bilgisini kontrol modülüne dijital bilgi olarak mı gönderiyor. Eğer dijitalse dirençle hiçbir şansınız yok eğer iki uçlu analog sensörse elinize bir avometre alıp sensörün uçlarındaki voltajı ölçün bir çakmakla ısıtarak farka bakın voltaj artıyorsa direnci büyüyordur yani ptc dir, eğer düşüyorsa ntc dir. Eğer ntc is ekleyeceğiniz her direnç daha yüksek ölçmesine sebep olur. Ama bu sensörler bir dirençle birlikte kullanılır yardımcı direnci bir potansiyometre ile değiştirerek çözebilirsiniz. Aşağıdaki şekle bakın.

Untitled.png

Son düzenleme:
Ben sensöreden bahsediyorum hocam sensör iki pinli direnç matığıyla mı çalışıyor yoksa daha fazla uçlu olup sıcaklık bilgisini kontrol modülüne dijital bilgi olarak mı gönderiyor. Eğer dijitalse dirençle hiçbir şansınız yok eğer iki uçlu analog sensörse elinize bir avometre alıp sensörün uçlarındaki voltajı ölçün bir çakmakla ısıtarak farka bakın voltaj artıyorsa direnci büyüyordur yani ptc dir, eğer düşüyorsa ntc dir. Eğer ntc is ekleyeceğiniz her direnç daha yüksek ölçmesine sebep olur. Ama bu sensörler bir dirençle birlikte kullanılır yardımcı direnci bir potansiyometre ile değiştirerek çözebilirsiniz. Aşağıdaki şekle bakın.

Ekli dosyayı görüntüle 71798
Sicaklik ölçen sensor 2 kablolu ve doğrudan kontrol modülüne gidiyor. Dediginizi denedim sensor soğuyunca direnç düşüyor ısınınca çıkıyor. Ayrıca dirençleri paralel bağlayarak da denedim ama yine sıcaklık değeri yukseldi

Hocam modül üzerinde sensöre seri bağlı gerilim bölücü bir direnç olması gerek onun değerinin artması yada azalması gerek. Muhtemelen ya sensörün direnci değişmiş ya da kart üzerindeki gerilim bölücü direncin değeri değişmiştir. Modülü açıp bakmanız gerekiyor.

Bu durum sensorun kalibrasyonu bozuk gorunuyor. Bu durumu sensore direnc baglayarak degil sensoru değiştirmeniz gerekiyor.

Bozuk sensor hata demektir. Buna direnc baglayarak hata ustune hata yapiyorsunuz.

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri